Eleştirilerde "tost tekniği"ni kullanın

Eleştirilerde &quottost tekniği&quotni kullanın
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

SÜREKLİ YAPILAN ELEŞTİRİ BOMBADAN FARKSIZDIR.

Kayseri Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nevzat Özer  2018-2019  Eğitim ve öğretim yılı başlangıcında anne ve babalara çocuklara karşı dikkat edilmesi gereken davranışlara ilişkin  tüyolar verdi. Özer eleştiri yaparken dikkat edilmesine gerektiğini belirterek: “Sürekli yapılan eleştiri bombadan farksızdır. Bu bombalar, insanı bir şey yapamaz hale getirir, heyecanı, arzuları ve gayreti felç eder” Bunun için eleştiriyi yaparken “ Tost Tekniği”ni kullanın. Bir eleştiri, ancak iki övgü arasında sunulursa o kişide etkili olabilir” dedi

 

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü, aynı zamanda  Psikolojık Danışman  Nevzat Özer 2018- 2019  eğitim ve öğretim yılının başlaması nedeniyle öğrencilerin zorlu bir sürece girdiğini belirterek haber merkezimize yaptığı açıklamada anne ve babalara seslendi. Özer çocuklara yönelik sürekli yapılan eleştirinin insan hayatında oldukça etkili olduğunu belirterek; “Sürekli yapılan eleştiri, çocuk, genç, yetişkin fark etmez öz güvene sıkılan bir kurşun kadar etkilidir. Adeta bir dinamit, bir bombadan farksızdır” dedi. Özer şunları söyledi; “ 1999 Bolu depremi, ülke ve birey olarak çoğumuzu derinden etkilemiş bir hadisedir. Deprem esnasında yaşanılan dramatik bir olay aslında pedagoji kitaplarına ders olacak ibretlik bir malzeme…

 Deprem esnasında koca bina büyük bir gürültüyle sallanırken o sırada anne, kızına: “Kızım nerdesin” diye seslenince kızdan şöyle bir cevap gelir: “Anne vallahi billahi ben yapmadım.”der. Deprem sonrasında birçok insana psikolojik danışma ve terapiler yapıldı. Sağlık bakanlığı ve Milli eğitim Bakanlığı deprem bölgesine psikologlar, psikolojik danışmanlar gönderdi. Bu olayı daha sonra anne, bir uzmana anlatıyor ve diyor ki” Anne olarak kızımı çok eleştiren biriydim. Yaptığı birçok hareketi yerli yersiz ben ve eşim eleştirir, ona kızardık” diyor. Çocuğumuzun öz güveninin altına dinamit koyduğumuzu ise anlamakta zorluk çektik.

Sürekli yapılan, dillendirilen eleştirinin insan hayatında ne kadar etkili olduğunu bu örnekle anlıyoruz. Bir doğa olayında bile annesine korkup, bunu, kendisinin yapmadığını söyleyecek kadar etkili ve çok trajik. Sürekli yapılan eleştiri, çocuk, genç, yetişkin fark etmez öz güvene sıkılan bir kurşun kadar etkilidir. Adeta bir dinamit, bir bombadan farksızdır. Bu bombalar, insanı bir şey yapamaz hale getirir, heyecanı, arzuları ve gayreti felç eder.

ANNE VE BABA OLARAK NELER YAPABİLİR?

Anne ve babaların ocuklarını yetiştirirken onların başarısını isterken elbette eleştiri yapabileceğini ancak eleştiri yaparken kişilik yerine hareket ve davranışı ön planda  tutulması gerektiğine dikkat çeken Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nevzat Özer eleştiri de “ tost tekniği” kullanılmasını önerdi  Özer, eleştirinin etkili ve yerinde olması için  önerdiği “ tost tekniğini” şu sözlerle açıkladı: Eleştiri, çocuklarımızı veya insanları elbette eğitim de disipline etmekte önemli bir yere sahiptir. Ancak eleştiri yaparken daha ziyade insanın kendisini yani kişiliğini değil, yapılan hareketi, eylemi ve davranışı eleştirmek önemlidir. Yani sen aptalın tekisin, ne kadar sakarsın vb. demektense yapmış olduğun şu eylem ya da konuşmuş olduğun şu cümle çok yanlıştı gibi ifadeler kullanmakta yarar vardır. Bir insanı eleştirmeden önce bu tekniği kullanmanızı öneriyorum.Bir eleştiri, ancak iki övgü arasında sunulursa o kişide etkili olabilir ve davranışında değişiklik yaratabilir.Yapacağınız ilk şey önce övün sonra eleştirin, en sonunda bir daha övün. Yoksa eleştiriniz o kişide bir direnç oluşturur, söyleminiz yerine ulaşmaz ve bir davranış değişikliği meydana getirmez. Bir dahaki seferde birini eleştirecekseniz önce düşünün onun iki iyi yönünü bulmadan eleştirmeyin…

Haber: Güler Ruhsar AKTAŞ