Kayseri'nin beyaz gözü...

Kayseri'de keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerden birisini daha siz kıymetli okuyucularımız için derledik. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'nin beyaz gözü...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin gürültü ve stresin kaçmak ve izin gününü değerlendirmek isteyenler için gezilip görülecek yerlerini sizler derlemeye devam ediyoruz. İşte o adreslerden birisi daha Tuzla Palas Gölü…

Kayseri'nin beyaz gözü

Kayseri'ye yaklaşık 60 kilometre mesafede bulunan, Bünyan ve Sarıoğlan ilçeleri sınırında yer alan, Tuzla Palas Gölü günübirlik turizm için dikkat çeken adreslerden birisi. Göl, Sarımsaklı Suyu'nun çıkış yeri olan Pınarbaşı Mevkii, Kayabaşı, Kayaaltı, Sarımsaklı Vadisi gibi özellikleri nedeniyle mesire amaçlı turizme uygundur.

Kayseri'nin beyaz gözü

Tuzla Gölü, İç Anadolu da insanoğlunun olumsuz etkilerinden kısmen kurtulmayı başaran tek tuzlu göldür. Göl, Kayseri’nin 40 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Palas Ovası’nın bir parçasıdır.

Çöküntü ovası karakterinde olan Palas Ovası, kendisini çevreleyen Kırkkız ve Işıl Tepesi, Göztepe ve Elmalı Dağı gibi önemli yükseltiler nedeniyle kapalı havza olma özelliğindedir.

Kızılırmak Nehri’nden ayrılan Tuzla Gölü’nün çevresinde, sazlıklar, ıslak çayırlar, tuzcul bitki bozkırları, mera ve tarım arazileri yer alır.

Kayseri'nin beyaz gözü

Yaz aylarında yağışın azalmasına ve buharlaşmanın da artmasına bağlı olarak göl alanı daralmakta, suyun içindeki tuz göl kenarında çökelmektedir. Göl suyunun çekildiği alanlarda 10-15 cm kalınlığında tuz tabakası oluşmaktadır.

1993 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilen Tuzla Gölü, aynı zamanda Türkiye'nin yeni Ramsar alanları listesindedir.

Gölün çevresi M.Ö. II. bin yılın başlarından günümüze, Hititlerden Osmanlı devletine kadar birçok medeniyetin yerleşim alanı olmuş, göç ve ticaret yollarının önemli kesişim yerlerinden biri olma niteliğini taşımıştır.

Kayseri'nin beyaz gözü

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan göl ve çevresinde, günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış olan Sultanhanı gibi birçok han, kervansaray, cami ve külliye bulunur. 
Geniş ve farklı ekosistemlerin bir arada bulunmasıyla Tuzla Gölü, zengin bir biyolojik çeşitliliği barındırıyor. Türkiye Kuşları Kırmızı Listesi ve IUCN kırmızı listesine göre nesli tehlike altında olan türler arasında bulunan toy, büyük cılıbıt, akça cılıbıt, angıt, mahmuzlu kızkuşu, küçük kerkenez gibi kuş türlerinden bazıları bölgede göç döneminde görülmekte, bazıları ise bölgede üremektedir.

Kayseri'nin beyaz gözü

Bölgeye endemik bir bitki türü olan Işıl lalesini bölgenin kuzey tepelerinde görmek mümkün. Dünyada sadece Sultan Sazlığı’nda ve Tuzla Gölü’nde bulunan Elymus elongatus (Host) Runemark ise gölün doğu ve kuzey kıyılarına yayılmış durumdadır. Önemli kuş ve bitki türlerinin yanında alaca kokarca, arap tavşanı, gelengi, tilk, kurt gibi memeli hayvan türlerinin bölgede üremesi ve barınması, bölgenin yaban hayatı için önemini daha da arttırmaktadır.

Toprağın beyaz gözü… Beyazın Erciyes Dağına yakıştığı kadar çok yakışan bir başka doğa mucizesidir Tuzla Gölü… Şehir merkezine yakın mesafede yer alan 25 km² dev göl, dış dünyanın tüm etkilerinden uzak, beyaz bir gelinlik gibi Kayseri Ovasına uzanıyor…Bu muhteşen adres sizleri bekliyor...