Erciyes Üniversitesi'nde 'Yunan' tartışması! O isim Yetkilileri göreve davet etti!

Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ) 'Theatron Kongre, Kültür ve Yaşam Merkezi' ismi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Erciyes Üniversitesi'nde 'Yunan' tartışması! O isim Yetkilileri göreve davet etti!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN-  Kayseri Erciyes Üniversitesi'nin Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Yeni Ufuklar Derneği Genel Başkanı Prof Dr Nevzat Özkan, “Ülkemizin gururu bir kuruma Yunanca kaynaklı bir yabancı kelime yerine, Türkçe ve Türk kültürünü yansıtan bir isim yaraşır. Yetkilileri göreve davet ediyorum” çağrısı yaptı.
Talas Bulvarı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yanına yapılan ve yeni nesil kültür, sanat, eğlence ve yaşam merkezi olarak ifade edilen içerisinde otel, sinema, gösteri ve etkinlik salonlarının yer aldığı alanın isminin “Erü Theatron” olarak belirlenmesine tepkileri beraberinde getirdi.


1644 kişilik oditoryum salonu, 2000 kişilik fuaye alanının yanı sıra 45 odalı içerisinde fitness, jakuzi, spa, türk hamamı, sauna, bistro ve restaurant hizmetlerinin de verildiği merkezin isminin “Theatron” olmasına tepki gösteren Kayseri Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Yeni Ufuklar Derneği Genel Başkanı Prof Dr Nevzat Özkan, “Yunanca isim verilmiş” diyerek yetkilileri göreve davet etti. 


‘TOPLUMUMUZUN TALEPLERİNE UYGUN BİR AD BELİRLENMELİ’
Prof Özkan Özkan, “Üniversitemizin bir tesisi olarak yapılan ve kiraya verilen iş merkezinin ismi Theatron olarak belirlenmiş. Ülkemizin gururu bir araştırma üniversitesinin ilişkili olduğu bir kuruma Yunanca kaynaklı bir yabancı kelime yerine, Türkçe ve Türk kültürünü yansıtan bir isim yaraşır. Henüz açılışı yapılmayan bu kurum için düşünülen bu adın değiştirilmesi ve toplumumuzun taleplerine uygun bir adın belirlenmesi için ilgili ve yetkilileri harekete geçmeye davet ediyorum” dedi.


THEATRON NEDİR?
Diğer yandan tartışmaları beraberinde getiren “Theatron”  Antik Yunan kentlerinde bulunan tiyatrolarda, seyircilerin oturması için yapılmış olan merdiven tipi yapılara verilen isim. Antik dönemde  kültürel manada büyük önem taşıyan theatre, seyircilerin sergilenen gösteri ve oyunları en iyi şekilde izleyebilmesi için tasarlanan ve seyircilerin bulunacağı yerlerin büyük bir titizlikle herkesin görebileceği bir açı ile inşa edildiği yapılar olarak ifade ediliyor.