Kayseri'de çıktı! O bölgeye müjde

Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde kaydedilen görüntüler vatandaşı heyecanlandırdı. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de çıktı! O bölgeye müjde
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kış mevsimini kurak geçiren Kayseri’de az yağıştan en fazla etkilenen yerlerden birisi de Sultan Sazlığı oldu. Yıl içerisinde beklenen yağışların zamanın gerçekleşmemesi, kuş cenneti olarak bilinen Sultan Sazlığı’nda vatandaşı endişelendirdi. Yağışların mevsimden sonra yağması ise kamış yetiştirirlerini fazlasıyla olumsuz etkilemişti. 

Sultan Sazlığı içinde bulunan Yay Gölü ise geçtiğimiz yıllarda kurumuştu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan, kuraklığın vurduğu Yay Gölü’nün Meclis gündemine taşımıştı. Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pademirli’ye sormuş ve göldeki kuraklığın nedenini yağışların azalması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine bağlamıştı. Pakdemirli, sürekli denetimlerin yapıldığını ve bölgede vahşi sulamanın söz konusu olmadığını da sözlerine eklemişti. 

Kayseri'de çıktı! O bölgeye müjde

Yaşanan kuraklığı yetkililere bildirdiklerini söyleyen Yeşilhisar Sultan Sazlığı Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mesut Atasoy, da açıklamalarda bulunmuş ve ‘Yetkililer bölgede yağışın olmaması, tarım alanının çok fazla olması nedeniyle bölgeyi etkilediğini söylediler. Son 5 yıldır bölgemizde istenilen düzeyde yağış olmadı. Bu da beraberinde kuraklığı ve göllerde kurumayı getirdi. Yay Gölü yakınındaki Sultan Sazlığı, risk altında değil ancak su seviyesi geçen yıllara oranla daha az’ diye konuşmuştu.

Kayseri'de çıktı! O bölgeye müjde

Tüm bu yaşananların ardından önemli bir sulak alan olan Sultan Sazlığı için beklenen müjde geldi. Erdemli ve Soğanlı mevkiinde göçmen kuşlar ve yaban hayatı için oldukça önemli olan bir gelişme için yetkililer harekete geçti. Bu çerçevede Erdemli Mahallesi Soğanlı mevkiinde açılan sondaj kuyusunun Sultan Sazlığı sulak alanında yer alan göçmen kuşların belli dönemlerde su ihtiyacının giderilmesi amacıyla Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği açıldı. 200 metre derinliğinde açılan sondaj kuyusu yaklaşık saniyede 15 litre su ile artezyen yaptı. Bu durum bölgedeki vatandaşı fazlasıyla mutlu etti. 

Kayseri'de çıktı! O bölgeye müjde