Savrun Fayı kırılırsa Kayseri'de 6 Şubat'a benzer yeni bir deprem yaşarız

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz'ün geçtiğimiz günlerde 'Sürgü-Göksun arasındaki 7.6 kıl depremin stres transferi Savrun fayını zorluyor.' açıklamasından sonra Savrun Fayı'nın Kayseri'yi nasıl etkileyeceği merak konusu oldu.

TAKİP ET >>

Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri eski İl Temsilcisi ve Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, kamuoyunda sıkça gündeme gelen Savrun Fayı ile ilgili açıklamada bulundu.

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz'ün geçtiğimiz günlerde “Sürgü-Göksun arasındaki 7.6 kıl depremin stres transferi Savrun fayını zorluyor.” açıklamasından sonra Savrun Fayı'nın Kayseri'yi nasıl etkileyeceği merak konusu oldu.

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, konuyu Twitter hesabından şöyle yorumladı:

SAVRUN FAYI KIRILIRSA KAYSERİ ETKİLENİR Mİ?

Savrun fayı; Göksun büklümünden itibaren Kozan (Adana) istikametinde devam eden aktif bir faydır. Muhtemel 6-7 M arasında kırılabileceği öngörülmektedir. Kayseri'ye 110 km dir.

Savrun fayı 7 M ile kırılırsa Kayseri 6 Şubatta yaşadığı duruma benzer yeni bir deprem anı yaşar. İptidai olarak yapılan binalar zarar görebilir. Canlı ölümü olmaz.”

SAVRUN'A YAKIN SARIZ FAYI KONUSUNDA UYARMIŞTI

Evsen, Olaytürk TV'de katıldığı televizyon programında Sarız fayına yakın Sarız Fayı'na dikkat çekerek, şu ifadeleri kullanmıştı: “Sürprizlere açık bir fay, sürpriz yaşatabilecek faylardan biri. Hangi büyüklükte deprem üretebileceği konusunda net fikirlerimiz yok. Keşke olsaydı. Sarız fayının geçmişi olmadığı için, tarihsel dönem, aletsel dönem kayıtları yok.

Eğer, Sarız fayı Malatya fayı ile benzer karakteristik özellik devam ettirirse, gösterirse 7 büyüklüğünde, Deliler fayı ile bağlantı içerisinde olursa, orayı tamamlarsa 5, 5-6'ya kadar düşebilir, ama bu sürpriz tabi. Çok çalışılması gereken bir fay. Üniversiteler ve kamu kuruluşları tarafından çok çalışılması gereken bir fay.”

Bakmadan Geçme