Pastırma Sivas'ın mı?

'Pastırma bizim' tartışması Kayseri ile Kastamonu arasında uzun süredir devam ediyordu. Tartışmalar sürerken Sivas'tan beklenmedik bir hamle geldi. Detaylar Kayseri Olay'ın, Kayseri haberinde.

Pastırma Sivas'ın mı?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Günümüzde Kayseri pastırma üretim kenti olarak bilinir. Pastırma eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya'da Hunlar olduğu bilinmektedir. Kayseri ve Kastamonu, kurutulmuş etin en lezzetli hali olarak bilinen, coğrafi işaret tescilli pastırmasıyla da adını duyuruyor. 

Kayseri pastırması, kente gelenlerin hem tattığı hem de yanlarında götürdüğü lezzetlerin başında geliyor. Çemeni, baharatı, kurutuluş şekli ve usta ellerde doğranışı ile Kayseri ile özdeşleşen pastırma, kentin ticari hayatında da önemli rol oynuyor. Pastırma üreticileri arasında zaman zaman tatlı rekabet yaşanıyor.
Pastırmanın ilk tescilini alan il Kastamonu oldu.

Türk Patent ve Marka Kurumunca 29 Mart 2021'de coğrafi işaretle tescillenen Kastamonu pastırması, Ilgaz ve Küre dağlarındaki yaylalarda yetişen hayvanların etinden hazırlanıyor.Pastırma Sivas'ın mı?Kayseri pastırması ise, Türk Patent ve Marka Kurumunca 25 Haziran 2002'de coğrafi işaretle tescillendi.Pastırma Sivas'ın mı?Pastırmaya geçtiğimiz yıl bir tescilde Sivas aldı. Sivas Ticaret Borsası tarafından 2020 yılında başlatılan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alımı süreci 2022 yılında sonuçlandı ve pastırmanın tescili Sivas’a verildi. 

Pastırma Sivas'ın mı?Konuya ilişkin açıklama yapan Sivas Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu, “Pastırmayı Sivas olarak tescilledik ama hala Kayseri kadar reklamını yapamıyoruz” dedi.
Sivas Kültürünü Yayma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahat Türkmenoğlu, kentte coğrafi tescil kurulunun kurulması gerektiğinden bahsederek, “Sivas’ın gastronomi ve yemek kültürü uzun yıllara dayanmaktadır. Tencere yemekleri olarak bilinen ev yemekleri ve ocak yemekleri meşhurdur. Bu yemeklerimiz coğrafi tescil belgesi alınması gereken yemeklerdir, coğrafi tescil alması gereken fırın yemeklerimiz de var. Sivas en son pastırma tescil almıştır ama fırın kellemizin bir an önce tescil alması gerekmektedir, kelle tüm Türkiye’de olabilir ama bizim fırın kellemiz hiçbir yerde bulunmamaktadır. Simit her yerde vardır ama bizim kazan simidinin lezzeti ve yapılışı başka yerlerde yoktur, bunun da bir an önce tescilinin alınması gerekiyor. Düğülcek çorbasının da bir an önce tescil alması gerekiyor. Sivas’ta valilik bünyesinde en son 2021 yılında bir coğrafi tescil toplantısı oldu ama o günden bugüne herhangi bir çalışma olmadı. Sivas’ta mutlaka coğrafi tescil kurulu kurulmalı ve Sivas’a ait yemekleri başka iller tescil etmeden tescil etmeliyiz” ifadelerini kullandı.Pastırma Sivas'ın mı?Pastırmanın Kayseri kadar reklamını yapamadıklarını aktaran Türkmenoğlu, “Yemek kültürümüzde geçmiş yıllardan gelen yemeklerimiz vardır. Bu nedenle yemeklerimizin mutlaka gün yüzüne çıkartılması gerekmektedir. Çünkü turizmin yüzde 400-500 oranındaki artışların geneline baktığımızda gastronomiye dayanmaktadır. Bu yüzden uzun yıllara dayanan yemeklerin mutlaka tescillenmesi gerekip bununda tanıtımının yapılması gerekmektedir. Sivas köftesi 2011 yılında tescil edilmiş ama hala Sivas’ın girişinde tanıtım tabelası bulunmamaktadır. Mutlaka şehrin giriş ve çıkışlarında tescilli ürünlerimizin tabelasını asarak reklamını yapmalıyız. Pastırmayı Sivas olarak tescilledik ama hala Kayseri kadar reklamını yapamıyoruz” diye konuştu.
Pastırma Sivas'ın mı?