Kayseri'de yıllara meydan okuyan çeşme! Meğer başka yerden taşınmış

Kayseri'de bulunan tarihi bir çeşme. İlk yapıldığı yerden 20 metre uzaklıktaki başka alana taşınmıştı. Tarihî çeşme hala ayakta. Peki kim, ne için yaptırdı? Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de yıllara meydan okuyan çeşme! Meğer başka yerden taşınmış
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri'nin Talas Meydan Çeşmesi tarihe meydan okuyor. Talas ilçesi Kiçiköy Mahallesi Ali Saib Paşa sokağının girişinde yer alan Talas Meydan çeşmesi, günümüzde de hala kullanılıyor. Çeşme 1968 yılına kadar 20 metre daha güneydeyken, 1968 yılından sonra günümüzdeki yerine taşınmıştır.

Kim, ne için yaptırdı? 

Çeşmenin üçgen alınlığının ortasında sülüs hatla yazılmış, ikişer mısradan oluşan üç satırlık mermer malzemeden yapılmış kitabesinden H.1305 (M.1887) yılında inşa edildiği, banisinin Ali Saib Paşa olduğu ve babası İbrahim Efendi adına yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

Kayseri yıllara meydan okuyan çeşme! Meğer başka yerden taşınmış

Konumuna göre bağımlı çeşmeler grubunda yer alan çeşme, 5.00 m x 3.60 metre ölçülerinde boyuna dikdörtgen formlu, kemersiz, tek yüzlü ve üçgen alınlıklıdır. Çeşmenin dikdörtgen cephesi iki yanda plasterlerle sınırlandırılırken, çeşmenin üst kısmı da üçgen alınlıkla sonlanmaktadır. Çeşmenin cephesi beş sıra silme kuşağı ile iki bölüme ayrılmıştır. Alt kısımda aynalık bulunurken, üst kısımdaki üçgen alınlığında iki yanda S şeklinde ikişer konsol ile sınırlandırılmış, üst kısmında kenger motifleri yer alan 49 cm x 62,5 cm ölçülerinde mermer kitabesi bulunmaktadır. Çeşme tümüyle düzgün kesme taştan, su yalağı, kitabesi ve ayna taşı mermerden yapılmıştır. Çeşmenin tek lüleli ayna taşı çeşme formunda düzenlenmiştir. Çeşmenin barok tarzdaki süslemeleri oldukça gösterişlidir.

Kayseri yıllara meydan okuyan çeşme! Meğer başka yerden taşınmış

Çeşmedeki Kitabenin okunuşu ve anlamı: Valid-i Sa'ib 'Ali Paşa sephed leşkerleri, bundan evvel kıldı rahmet-gah-ı Mevlaya Nisab Yadigar-ı müminine olsun deyü bu çeşmeyi yapdurub dahası Nam etdi ile yevmel-Hisab Geldi bala-yı hakikatinden tarih içün ayn-ı rahmet o yapdı İbrahim Efendi içün sevapS

Sene 1305A

Anlamı: 

Serasker Ali Saib Paşa'nın babası
Bundan evvel Mevla'nın rahmetine sığındı. Bu çeşmeyi mü'minlere yadigâr olsun diye inşa edip dahası ahiret gününe kadar ebedileştirdi. 
Geldi tarih için geçmişin hakikatinden
Bu rahmet gözü İbrahim Efendi için oldu sevap. 
Sene 1305

Kayseri yıllara meydan okuyan çeşme! Meğer başka yerden taşınmış

Kaynak: Çev. Prof Dr. Kerim TÜRKMEN) Talas Çeşmeleri (2022)

Dr. Öğr. Üyesi Handan YERLİ

KAYHAM