Hamdi Altuntaş

Mobilya sektörü ve Kayseri

Hamdi Altuntaş

Sektörün son 25 yılını gazeteci olarak takip etmiş, sektör ve sektörde yer alanlarla defalarca programlar yapmış, sohbet etmiş, fikir almış, fikir vermiş birisi olarak söyleyeceğim çok şey var; ama ne kadarını bu köşede paylaşabilirim bilmiyorum. 
Öncelikle birkaç anı ve birkaç ayrıntıdan bahsedeceğim.
1995 yılında mobilya sektörünün Kayseri’deki yeri ile ilgili üst üste birkaç program yaptım. İlk programda ise Emek Mobilya’nın sahibi Hasan Emek’i konuk etmiştim. Emek Mobilya Kayseri’nin en güçlü mobilya firmasıydı. Hasan Emek, Organize Sanayi’ye gitmemekle hata yaptıklarını ve gidenlerin kendilerini geçtiğini söylemişti. 
1999 veya 2000 yılında Kayseri OSB’de kurulan Köseoğlu Sunta Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Köseoğlu ile görüşmüştüm. Sağlık problemleri vardı ve genç yaşta hayatını kaybetti. Allah rahmet eylesin. Devasa bir fabrikaydı. Fabrikayı gezerken hedefini sorduğumda aldığım cevaba çok şaşırmıştım. Dedi ki, “Bu sunta fabrikası her yıl bir İstikbal doğurur.” Her yıl İstikbal Mobilya büyüklüğünde fabrika doğmasını bir Kayserili olarak çok ama çok isterdim; ancak olmadı. İşler maalesef tam tersi gelişti ve gittikçe daha da kötüleşti. 
İpek Mobilya’nın sahibi Saffet Aslan, Çinkur’u 2003 yılında icradan satın almıştı. O günlerde kendisiyle konuştuğumda Çinkur’u alma nedeninin arazisi olduğunu ve bu araziye mobilya sektörü için ihtisas OSB tarzı bir proje düşündüğünü belirtmişti. O günlerde İstikbal Mobilya ile en ciddi rekabete giren firmaların başında İpek Mobilya geliyordu. Çinkur fabrikası 2005 yılında yeniden açılıp Çinkom adıyla üretime başlayınca ve Saffet Aslan’ın bile beklemediği bir kârlılığa ulaşınca proje rafa kaldırıldı. 
Hasan Emek’in ifade ettiği gibi Emek Mobilya OSB’ye gitseydi, Köseoğlu Sunta Ahmet Köseoğlu’nun düşündüğü doğrultuda başarılı bir işletme olabilseydi, Saffet Aslan mobilya sektörünü ikinci plana atmasaydı bugün Kayseri mobilya sektörü hali hazırdaki konumunun en az iki katıydı. 
Başta Yataş olmak üzere başka firmalarla ilgili de örnekleri artırabilirim.
Bugün 1 milyar dolar olan Kayseri’nin mobilya ihracatı en az 2 milyar dolardı.
Boydak Grubu, cemaatle değil üretimle uğraşsaydı diye de devam edebilirim.

Dolayısıyla 2 milyar doları da katlayabilecek fırsatlar Kayseri’de vardı.
Elbette mobilya sektörü şehrimizde çok önemli bir noktaya ulaştı. 
Gözbebeğimiz haline geldi. 
Dolaylı veya direk yüzbinlerce aileye iş veriyor, aş veriyor. 
Daha da iyi noktalara getirmek mümkün mü, evet mümkün. 
Kayseri OSB Fuar Merkezi’nde Anadolu Mobilya Fuarı açılıyor. 4-8 Ekim tarihleri arasında açılacak olan fuara sanırım 160’ın üzerinde firma katılıyor. 
Anadolu Mobilya Fuarı 8 Ekim’de kapanacak; ancak 365 gün açık kalacak bir başka mobilya fuarı daha var. KUMSMALL AVM, 350 mağazası ve 180 bin metrekare ürün sergilenebilir alanı ile aslında görkemli bir fuar. 
Burası bir alışveriş merkezi olabilir; ancak Kayseri ve ülkemiz için önemli bir değerdir. KUMSMALL AVM’deki mobilya ticareti ne kadar büyürse, OSB’lerimiz ve sanayi sitelerimizdeki üretim de o kadar büyür. 
Dolayısıyla pasta büyür. 
Bu pastadan yüzbinlerce ailenin pay aldığını düşünürsek herkesin bu değere sahip çıkması gerekir.  
        
 

Yazarın Diğer Yazıları