Kayseri'de 356 yıllık tarih! Bir zamanlar kervanlar konaklıyordu
Besim Demirel
Tarih bazen tozlu raflarda değil, Kayseri'nin bir ilçesinde taşa kazınmış asırlık bir kemerin altında tüm canlılığıyla durur. Geçtiğimiz günlerde ziyaret etme fırsatı bulduğum İncesu’daki Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Kervansarayı tam da böyle bir yer. 1670 yılında yapılan bu 356 yıllık yapıya adım attığınızda o eski günlerin atmosferini hemen hissediyorsunuz.
Mekânın hikayesini, oradayken İncesu Belediyesi Özel Kalemi Yasin Dalkılıç’tan dinledim. Dalkılıç, yapının geçmişini şöyle anlatıyor:
"Bulunduğumuz yer, İncesu’daki tarihî Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Kervansarayı. 1670 yılında ecdat buraya gelmiş.
Burası konaklama amacıyla, bulunduğumuz alan yazlık, diğer taraf kışlık olarak iki şekilde yapılmış. Sefer dönemlerinde, İpek Yolu üzerinde bulunan bu yerde ecdat konaklamış. Savaş dönemi olduğu için o zaman her şey düşünülmüş. Burası, konaklamanın yapıldığı bir kervansaraymış."Yapıyı gezdiğinizde bu ince düşünülmüş detayları fark ediyorsunuz. Yazlık ve kışlık olarak ikiye ayrılan yapının içindeki küçük bölmelerde o dönem insanlar ateş yakıp yemek pişirmiş. Arkadaki asırlık kitabe ise yapının tarihi kimliğini bugüne taşıyor.En güzel yanı ise bu tarihi yapının bugün bomboş durmuyor olması.
Belediyenin ve girişimcilerin çabalarıyla burada sosyal, kültürel etkinlikler ve okul gezileri düzenleniyor. Geçmişte kervanların soluklandığı o taş avlu, bugün vatandaşların bir araya geldiği canlı bir buluşma noktası olmaya devam ediyor.
Yolunuz İncesu’ya düşerse, bu kervansaraya uğrayın ve 356 yıllık bu tarihi atmosferi bizzat soluyun derim.