MHP Milletvekili Ersoy'dan 'Kara liste' çıkışı...

MHP Milletvekili Baki Ersoy, Meclis'te konuştu ve ekonomide yaşanan sıkıntılara değindi. Esnaf ve iş dünyasının beklenti içinde olduğunu söyledi.

Youtube Kanalı
Abone Ol
TAKİP ET >>


MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Meclis'te konuştu. Parti Grubu adına "Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin" ikinci bölümü üzerine konuşan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Baki Ersoy, tüm insanlığı etkisi altına alan coronavirüs salgınıyla birlikte küresel anlamda ekonomi dengelerin değiştiğini, ülkelerin ekonomik reformlara yönelmek zorunda kaldığını ve dolayısıyla birtakım düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
'ŞEFFAF, HESAP VEREBİLİR YÖNETİM ÖNGÖRÜLÜYOR'
Ersoy, "Şu anda görüşmekte olduğumuz kanun teklifiyle, ülkemizde salgın sonrası dönemin yapılanmasına uygun, sürdürülebilir, güçlü ve kaliteli büyümenin sağlanabilmesi için hazırlanan ekonomi reformları paketiyle makroekonomik istikrarın temini, rekabetçi üretim, verimlilik artışları; şeffaf, öngörülebilir ve hesap verilebilir yönetim amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, teklifle, bütçe hazırlık sürecinin sadeleştirilmesi kapsamında orta vadeli program ve orta vadeli mali planın tek bir belge hâline getirilmesi teklif edilmektedir." diye konuştu.
'BAKANLARIMIZA BAŞARILAR'
Bir süre önce Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ayrıldığını dile getiren Ersoy," Yapılan bu düzenlemenin 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli (1) sayılı cetvele işlenmesi görüşmekte olduğumuz teklifle öngörülmektedir. Ben de bu vesileyle bir kez daha buradan, göreve atanan Bakanlarımıza başarılar diliyor, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum. Yapılması öngörülen bir başka düzenleme ise 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'yla ilgili. Teklifle yapılacak olan değişiklikle Finansal Sektör Komisyonunun kaldırılması öngörülmektedir. 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nda yapılan düzenlemelerde ise sigorta ve reasürans yani ikili sigorta teminatı bulunamayan riskler ve özellik arz eden riskler için daha hızlı çözüm üretilebilmesi amacıyla "Özel Riskler Yönetim Merkezi"nin kurulması amaçlanmaktadır. Teklifle, merkezin yönetim kurulunun kimlerden oluşacağı ve üyelere toplantı ücreti ödenmesinin düzenlenmesi sağlanacaktır. Cumhurbaşkanlığı kararıyla merkezin, Doğal Afet Sigortaları Kurumuna ve Tarım Sigortaları Havuzuna ikili sigorta teminatı verebilmesi veya bu kurumlardan ikili sigorta desteği alabilmesi teklif edilmektedir. Terör, savaş hâli, doğal afetler ve benzeri olağanüstü durumlarda yurt içinden veya uluslararası piyasalardan sigorta veya ikili sigorta teminatı sağlanamaması ya da sağlanmasında güçlük bulunması ve Cumhurbaşkanlığının gerekli görmesi hâlinde sivil hava ve deniz ulaşım araçları için Hazine ve Maliye Bakanlığınca sigorta veya ikili sigorta teminatı sağlanmasına karar vermeye Hazine ve Maliye Bakanlığının yetkilendirilmesi öngörülmektedir. Bir başka maddeyle, mevcutta faaliyet göstermekte olan havuz, organizasyon veya iş birliği mekanizmalarının Özel Riskler Yönetim Merkezi bünyesine geçmesi ve bunların yapmış olduğu görevlendirme ve sözleşmelerin kendiliğinden sona ermesi sağlanacaktır." dedi.
ÇEK İBRAZ YASAĞINDA NE VAR?
Teklifle çek ibraz yasağında düzenlemeler öngörüldüğününe de dikkat çeken MHP Milletvekili Baki Ersoy," şunları söyledi: Teklifle, ibraz süresinin son günü 30 Nisan 2021 ila 31 Mayıs 2021 tarihleri arasına isabet eden veya ibraz süresi bu tarihler arasında başlayan çeklerin ibraz süresinin 31 Mayıs 2021 tarihine kadar durması, çeklerin belirtilen tarihler arasında ibraz edilmesi ve çek karşılığının tamamen bulunması hâlinde ödeme yapılması ancak çek karşılığının bulunmaması veya kısmen bulunması hâlinde ise 'Karşılıksızdır' işlemi yapılmaması, belirtilen tarihler arasında ibraz edilemeyen veya ibraz edildiği hâlde 'Karşılıksızdır' işlemi yapılmayan çeklerin 1 Haziran 2021 tarihinden itibaren kalan ibraz süreleri içinde ibraz edilebilmeleri sağlanacaktır."
'SİCİL AFFI BEKLENTİSİ VAR'
Sicil affı beklentilerine de dikkat çeken Ersoy, "Bize göre, özellikle de salgın döneminden etkilenen esnaflarımıza derin bir nefes aldıracak kapsamlı ve uygulaması tercihe bırakılmayacak bir sicil affının sağlanması gerekmektedir. Birçok esnaf bankalara gittiğinde kara listede olduğu için kredi kullanamamaktadır. Çünkü daha önceki yıllardan kredi kartı, kredi ve benzeri gibi ödemeleri aksadığı için daha sonra borçlarını ödemiş olsalar dahi kara listeye alınmaları sebebiyle bu durumdan kurtulamamaktadırlar. Bize göre, genel ya da en azından pandemi dönemine ait borçları kapsayan sicil affı esnafımıza can suyu olacaktır diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.
'İŞ DÜNYASI MATRAH ARTTIRIMI BEKLİYOR'
İş dünyasının, vergi mükelleflerinin ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun bir şekilde matrah artırımı yapılmasını talep ettiğini de kaydeden Ersoy, " Vergi mükellefleri açısından kasko sigortası niteliğinde olan matrah artırımının, özellikle de böylesi bir dönemde ekonomide oluşabilecek daralmaların ve olası iş gücü kayıplarının önüne geçilebilmesi için bir an önce yapılması gerektiğini düşündüğümüzü belirtmek istiyorum." şeklinde konuştu. Doğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi ve Konya Ovası Projesi Kalkınma İdarelerinin görev sürelerinin uzatılması konularındaki düzenlemeye de değinen Ersoy, "Doğu Anadolu Projesi, Doğu Karadeniz Projesi ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdareleri, 2011 yılında beş yıllık süreyle kurulmuş, bu süre verilen yetkiye istinaden Cumhurbaşkanı Kararı'yla beş yıl uzatılmıştır. Bu idarelerin görev süreleri yasal olarak 8 Haziran 2021 tarihinde sona ermektedir. Teklifte getirilen düzenlemeyle bu idarelerin görev sürelerinin Cumhurbaşkanı Kararı'yla beş yıllık uzatma yetkisine ek olarak 2 defa daha beşer yıllığına uzatma yetkisi verilmektedir." dedi.

Bakmadan Geçme