Hamdi Altuntaş

Özhaseki 8 yıldır Bakan olmalıydı

Hamdi Altuntaş

Kabinedeki bakanlardan en kıdemlisi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ydu. 

9 yıldır bu görevdeydi. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kabinede Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Mehmet Özhasekigetirildi. 

Geçen haftaki yazımda Mehmet Özhaseki’nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı olabileceğini dile getirmiştim. Beklentim gerçekleşmedi; ama kabinede yer alacağından kuşku duymuyordum. Gerçi son birkaç gündür Ankara’da rüzgarlar tersten esse de olması gereken oldu ve Özhaseki bakanlığa getirildi. 

ÖZHASEKİ’NÜN ÜÇ DÖNEM HASSASİYETİ OLMASA BAKANLIK DA OLMAZDI

Mehmet Özhaseki, seçimlerden önce partisinin üç dönem kuralına uyarak yeniden milletvekili adayı olmayacağını belirtti. Aslında bu hassasiyet anlaşılmaz bir yaklaşımdı, çünkü Özhaseki’nin ilk dönemi Haziran 2015’te yapılan seçimlerin Kasım 2015’te tekrarlanmasıyla sadece 4 ay sürdü. Ancak bu süreyi de bir dönem olarak görüp aday olmaması Bakanlığı getirdi. Eğer aday olsaydı Bakan olma ihtimali yoktu. Bence, Özhaseki bilerek bu yaklaşımı gösterdi. 

Çünkü O bir icraat adamı. 

Mecliste sade bir milletvekili olmak ya da parti yönetiminde bulunmak O’nun için yeterli değil. 

ÖZHASEKİ VARSA ŞEHİRCİLİK BİR BAŞKASINA EMANET EDİLMEZ

Mehmet Özhaseki, 2016 yılında Binali Yıldırım’ın Başbakanlığında kurulan hükümette Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı üstlenmişti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı olmasa bu görevini büyük ihtimalle sürdürecekti. Hatta bugüne kadar devam eden bir Bakanlığı olacaktı. 

Gerçi Özhaseki, önceki kabinede yer alsaydı tıpkı diğer Bakanlar gibi milletvekili adayı gösterilecek ve Türkiye’nin 100. yılındaki kabinede yer alamayacaktı. 

Bazen nasiptir bu konular, bazen de ön görü. 

Şu hususu da belirtmek isterim ki, eğer gözünüzün önünde Mehmet Özhaseki gibi bir isim varsa şehircilikle ilgili Bakanlık için bir başkasını düşünemezsiniz. 

Çünkü bu işin pratiğini herkesten fazla bilir. 

ÖZHASEKİ NASIL BİRİSİ?

Mehmet Özhaseki 1994’te Melikgazi Belediye Başkanı olarak siyasete girdiğinde gazeteciydim. Her icraatını takip ettim, defalarca televizyonda program yaptım. 

2013 yılında Büyükşehir Belediyesi’nde çalışmaya başladığımda O’nun adına metinler yazdım. Dolayısıyla O’nun gibi düşünmeye çalıştım.

2015 yılında milletvekili adayı olduğu seçimlerde ekibinde yer alan isimlerden birisiydim.

Dolayısıyla Özhaseki ile ilgili bir portre ortaya koyabileceğimi düşünüyorum.

Özhaseki, ikili ilişki dehasıdır: 6 kişiyle bir masada yarım saat geçirse hepsinin de Özhaseki ile ilgili unutamayacağı bir anısı olur.

Her konuya ve her işe hakimdir: Bulunduğu makamla ilgili tüm konulara hakim olması alt kademeler üzerindeki hakimiyetini güçlendirir.

Her kilidi rahatlıkla açma yeteneği vardır: Bir sorun çıktığı takdirde bu sorunu kimlerle ya da nasıl çözebileceğini iyi bilir. 

Vazgeçilmez bir yapıya sahiptir: Sevenleri ‘Onsuz olmaz’ diye düşünür, sevmeyenleri ‘Onunla olmuyor; ama Onsuz da olmuyor’ demek zorunda kalır. 

İnsan biriktirir: Yerli veya yabancı olsun tanıştıkları kişilerle irtibatı koparmaz. 

Sağ gösterir sol vurur: Öngörülmezdir. Bir yere aday değilim diyorsa bilin ki o makamdadır. 

İletişimde 10 numaradır: 7’den 70’e herkesle ve her statüden insanla rahat ve güçlü iletişimler kurar. 

 

Yazarın Diğer Yazıları