Hamdi Altuntaş

Kabinedeki Bakanların iki aylık karnesi

Hamdi Altuntaş

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin iki ayı doldu. Diyeceksiniz ki, iki aylık çalışmayla bir değerlendirme yanlış olur. Hiç yanlış olmaz. Ben futbol sezonu başlayınca bırakın iki ayı iki haftada teknik direktör değiştiren takımları gördüm. Seçilen belediye başkanının hayırlı olsun ziyaretleri sürerken değiştirdiği daire başkanlarına şahidim. 

Dere geçerken dahi atın değiştirildiği pek çok örnekle karşılaştım. 
Hasılı iki ayda pekala değerlendirme yapılabilir; ama ben başarı-başarısızlık üzerine tespitlerden ziyade öne çıkanlar-geride kalanlar türü bir yaklaşım ortaya koyacağım. 
İki aylık sürede Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin en fazla haber olan üç ismi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çevre, Şehircilik, İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki oldu. 

Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek ekonomik dengeleri oturtmak için yaptıklarıyla, Mehmet Özhaseki ise özellikle deprem bölgesinin ve İstanbul’un inşasıyla ilgili çalışmalarıyla gündeme geldi. Yılmaz ve Şimşek’in dengeleri oturtmak için yaptıkları çalışmalar henüz sonuç vermedi ve hatta halk üzerinde çok ciddi dengesizlikler ortaya çıkardı. Dolayısıyla iki Bakanın çalışmalarıyla her ne kadar piyasalar reel çizgisine oturuyor denilse de rayından çıkan pek çok nokta olduğu da görülüyor. 
Mehmet Özhaseki ise iki aylık sürede en iyi performansı gösteren Bakan olarak dikkati çekiyor. Kamuoyunda yapılan değerlendirmelerde herhangi bir olumsuzluktan bahsedilmiyor, tam tersi açıklanan yerinde dönüşüm projesi başta olmak üzere tüm çalışmalar takdirle karşılanıyor. 

Yeni kabinenin en dikkat çeken ve ilgi ile takip edilen Bakanlarından birisi olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki aylık sürede MİT Başkanlığından henüz tam olarak sıyrılmamış bir görüntü verdi. Gülmesi bile haber olan bir Bakanımız var. Görünen o ki, sessiz ve derinden ve dışişleri politikası izleyeceğiz. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın şanssızlığı herhalde Süleyman Soylu’dan sonra göreve gelmesi olacak. Soylu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en etkili, en çok konuşan, söyledikleri ve söylemedikleriyle en çok tartışma yaratan İçişleri Bakanıydı. Ali Yerlikaya’nın söylemleri ve eylemleri ile hiçbir tartışmaya neden olmayacak bir portresi var ve sanırım herkes bu yaklaşımı daha çok sevecek. 
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’de de Hakan Fidan benzeri bir yaklaşım var. Milli Savunmada da sessiz ve derinden bir süreç yaşayacağız gibi gözüküyor. 
Pandemi dönemindeki performansıyla kabinenin görevine devam eden iki Bakanından birisi olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son günlerde pek ortada gözükmüyor gibi. Gerçi Sağlık Bakanı fazla gündemdeyse sağlıksız bir duruma işarettir. 

Kabinenin diğer Bakanları ise henüz halk arasında çok az tanınıyor hatta herhangi bir şehrin meydanına çıkılıp röportaj yapılsa iddia ediyorum 10 kişiden hiç kimsenin ismini bilemeyeceği Bakanlarımız var. Bu kabine Türkiye Yüzyılı kabinesi olarak lanse edildiyse, ki öyle edildi; o halde vites artırmalarında fayda var…  
 

Yazarın Diğer Yazıları