KESK, 'ARTIK YETER' DEDİ

KESK, 'ARTIK YETER' DEDİ
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Hükümetle kamu çalışanları arasındaki Toplu Sözleşme Süreci’nin başlaması nedeniyle Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yurt genelinde basın açıklaması yaptı. İlimizde KESK adına açıklama yapan Dönem Sözcüsü Adnan Özdemir, hem hükümeti hem de Memur Sen konfederasyonunu hedef aldı. Özdemir, “Bu çarka ortak olanlar hiçbir sendikal faaliyet yapmadan üye sayılarını arttırdı, emekçilerin alın teriyle kazanılmış haklarına karşı yapılan saldırılara ortak oldu” dedi.

 

Hükümet ile kamu çalışanları arasındaki Toplu Sözleşme Süreci’nin başlaması nedeniyle KESK yurt genelinde olduğu gibi ilimizde de talep ve tepkilerini kitlesel basın açıklamaları ile kamuoyuna duyurdu. Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen KESK’liler adına açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü Ayhan Özdemir yaptı. Açıklamasında iktidarın yanı sıra Memur Sen Konfederasyonu’nu da hedef alan Özdemir, İktidara geldiği tarihten itibaren kamu emekçilerinin gündeme getirdiği tüm ekonomik, sosyal, özlük ve demokratik talepleri karşında üç maymunu oynayan AKP iktidarı, bugün de kamu emekçilerinin iradesini yok sayan tutumundaki ısrarını sürdürüyor. Aileleri ile birlikte 15 milyonu aşkın kamu emekçisinin, emeklinin beklentileri bugüne kadar boşa çıkarıldı. Bugüne kadar toplu sözleşme görüşmeleri, kamu emekçilerinin talepleri ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bir şekilde gerçekleşti! Haklar, talepler yok sayıldı! Kamu emekçileri yoksullaşırken sermaye iktidar sayesinde zenginliğine zenginlik kattı. Bu çarka ortak olanlar hiçbir sendikal faaliyet yapmadan üye sayılarını arttırdı, emekçilerin alın teriyle kazanılmış haklarına karşı yapılan saldırılara ortak oldu. Başından itibaren “kamu emekçilerini enflasyona ezdirmiyoruz” diyen AKP’nin 10 yıllık iktidarı döneminde kamu emekçilerinin reel ücretleri yüzde 30 eridi! Son 10 yılda ekmek, et, süt gibi gıdalara yüzde 173’ün üzerinde; elektrik, su, doğalgaz faturaları ise yüzde 250’nin üzerinde artarken hükümet yandaş konfederasyonuyla birlikte komik artışlarla kamu emekçilerini yoksulluğun içine sürükledi! Yetmedi, AKP bugün sokağa dökülmüş halkın tüm öfkesine ve itirazlarına rağmen bütçeyi emeğe dönük değil, emperyalizmin taşeronluğuna, toplumun tüm ezilenlerini baskı altında tutacak mekanizmalara aktarmaya devam ediyor” dedi.

Özdemir taleplerini ise şu başlıklar altında sıraladı:

“1- Temel hak ve özgürlüklerin ve uluslararası sözleşmelerin gereği olarak; çalışma yaşamını ilgilendiren bütün konuların görüşüleceği, her sendikanın kendi üyeleri adına toplu sözleşme imzalayacağı ve anayasal hakkımız olan grevin teminat altına alınacağı bir yasal düzenleme hemen yapılmalıdır.

2- 2014 yılı için kamu emekçilerinin, geçmiş dönemlerden bu yana süren refah kayıpları telafi edilmeli, enflasyon ve cari dönemin ekonomik büyümesinden verilecek adil bir payla temel maaşı 2.340 TL’ye yükseltilmelidir.

3- İkramiye almayan her kamu emekçisi için 1. ve 7. aylarda olmak üzere, temel ücret olan 2.340 TL tutarında iki ikramiye ödenmeli.

4- Ocak 2014 itibariyle ortalama kira bedeli olan 590 TL kira yardımı, 318 TL aile-eş yardımı yapılmalı,

5- 0-6 yaş grubu her çocuk için 365,44 TL, 6 yaş üzeri her çocuk için 182,72 TL, hane geneline aylık 243 TL yiyecek yardımı yapılmalıdır. Bunun yanında temel ücretin iki katı tutarında evlenme yardımı, 1 temel ücret tutarında doğum yardımı eklenmelidir.

 

6- Kamu çalışanının, kamu çalışanı olmayan eşi, çocuğu ve bakmakla yükümlü olduğu anne ve babasını ölümü halinde bir temel ücret tutarında (2.340 TL), kamu çalışanını kendisinin ölümü halinde temel ücretin 3 katı tutarında (7.020 TL) ölüm yardımı ödenmesini talep ediyoruz.

7- Kamuda sözleşmeli, taşeron v.b. farklı statülerdeki güvencesiz çalışmaya son verilmeli, tüm çalışanlar iş güvencesine kavuşturulmalıdır.

8- Kamu ve özel sektör dahil tüm çalışanların ücretlerinin KESK-AR tarafından Temmuz 2013 tarihi itibariyle 1.101 TL olarak belirlenen açlık sınırına kadar olan kısmı vergiden muaf tutulmalı, üzerindeki miktar için vergi kesintisi %15 olarak sabitlenmelidir.

9- Tüm ek ödemelerin emekliliğe ve emekli aylığına yansıtılmalıdır.

10- Ek ödemeleri düzenleyen 666 Sayılı KHK ile yaratılan ücret adaletsizliği ve mağduriyetler giderilerek, aynı ünvanda farklı kamu kurumlarında çalışan tüm kamu emekçilerine eşit ücret ödenmelidir.

11- Başta öğretmenler olmak üzere lisans mezunu tüm kamu emekçilerinin ek göstergeleri 3600'e, önlisans mezunu olanların 3000'e çıkarılmalı, ek gösterge adaletsizliğine son verilmelidir.

12-Kadın kamu emekçilerine; başta görevde yükselme ve ünvan değişikliklerinde olmak üzere çalışma yaşamında uygulanan ayrımcılığa, mobbinge, baskı ve şiddete son verilmeli, uygulayanlar hakkında etkili müeyyideler getirilmelidir.

13- 0-6 yaş grubu çocuklar için en az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde ve 50’den az çalışanın bulunduğu işyerleri için, SHÇEK ve Belediyeler bünyesinde, çalışma alanına yakın ücretsiz ve SHÇEK yönetmeliğine uygun ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmalıdır.

14- İdarenin sendikalar ve üyeleri üzerinde çeşitli yöntemlerle uyguladığı baskılar son bulmalı, ayrımcı politikalardan vazgeçilerek özgür örgütlenme ortamı sağlanmalı, haksız ve adaletsiz biçimde tutuklanan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır.

15-Mademki emekliler de bu toplu sözleşmenin bir parçasıdır, o halde onların da sendikalarını kurup, toplu sözleşme masasının bir parçası olmaları sağlanmalıdır.

16- Kamu hizmetleri herkese parasız, eşit, nitelikli, ulaşılabilir bir yapıya kavuşturulmalıdır. Kamu hizmetleri işletmecilik esaslarına göre değil, toplumsal fayda gözeterek sağlanmalıdır.

17- Eşit, Özgür ve Demokratik bir gelecek için toplumun tüm örgütlü kesimlerinin taleplerinin dikkate alındığı ve bu kesimlerin temsiliyetinin sağlandığı bir mekanizma ile ortaya çıkacak yeni bir anayasa hazırlanmalıdır.”