Kelepçe tepkisi! Kayseri Barosu da imza attı!

Kayseri Barosu'ndan yapılan açıklamada 'Yargı görevinin kötüye kullanılması kabul edilemez' denildi. Bir avukatın adliye otoparkında Cumhuriyet Savcısı ile yaşadığı tartışma sonrasında Baro Odasında kelepçe takılarak, çok sayıda polis eşliğinde Emniyet Müdürlüğüne götürülmesine yönelik yaşananlara tepki geldi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kelepçe tepkisi! Kayseri Barosu da imza attı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Barosu’ndan, avukata kelepçeye tepki. Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamaya Kayseri Barosu da imza attı. Bir avukatın adliye otoparkında Cumhuriyet Savcısı ile yaşadığı tartışma sonrasında Baro Odasında kelepçe takılarak, çok sayıda polis eşliğinde Emniyet Müdürlüğüne götürülmesine yönelik yaşanan bazı olaylara Barolar’dan tepki geldi. Açıklamada, “Yargı yetkisi kullanılarak had bildirmeye çalışılamaz. Yargı yetkisi keyfi şekilde kişisel tatmin aracı olarak kullanılamaz” denildi. 

Kelepçe tepkisi! Kayseri Barosu da o bildiriye imza attı!

Yargı yetkisi kullanılarak gözdağı verilemez

Konuyla ilgili olarak Kayseri Barosu’nun da imza attığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Kahramanmaraş Barosu üyesi meslektaşımız Av. Ayhan Özdemir’in adliye otoparkında daha evvel yaşandığı belirtilen bir olayla ilgili yürütülen soruşturmada, 07.12.2023 tarihinde ifadesinin ayakta alınmaya zorlanması üzerine Cumhuriyet Savcısı ile yaşanan tartışma neticesinde önce hakkında gözaltı kararı alınmış ve Afşin Adliyesi Baro Odasında kelepçe takılarak, çok sayıda polis eşliğinde Emniyet Müdürlüğüne götürülmüştür. 24 saat gözaltının ardından yine kelepçeli olarak Adliyeye getirilmiştir. Gerek gözaltı işlemi ve uygulanan usul, gerekse TCK.m.265/2 kapsamında “Görevi yaptırmamak için direnme” isnadıyla tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilme ve ardından tutuklama kararı verilmesi, yargı görevlilerinin görevlerini açıkça ve ısrarla kötüye kullanmasıdır. Suç teşkil eden bu keyfi uygulama, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının açık ihlali olup basite indirgenemez, yanlış bir hukuki değerlendirme denilerek geçiştirilemez. Tutuklama nedenlerinden hiçbiri bulunmadığı halde Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 100.maddesine açıkça aykırı şekilde gerekçesini belirtmeksizin “adli kontrol hükümlerinin yetersiz olacağı” denilerek tutuklama kararı verilmesi keyfiliktir, kendini kanundan üstün görmektir. Bu hukuksuz uygulama, hakimlik vakarını ve güvenilirliğini ağır biçimde zedelemiştir. Hakimler ve Savcılar Kurulu, bu açık hukuksuzluğa sebebiyet verenler hakkında gereğini hemen yapmaz ve mesleki taassupla hareket ederse işini hakkıyla yapan binlerce yargı mensubunun güvenilirliğini bizzat kendi elleriyle yok edeceğini de kabul etmelidir.  Adli ve idari başvuruların yapılması suretiyle yasal sürecin tüm yönleriyle Türkiye Barolar Birliği ve 81 İl Barosu tarafından en üst düzeyde hassasiyet ve kararlılıkla takip edildiğini kamuoyunun bilgisine sunuyor ve tekrar hatırlatıyoruz; Yargı yetkisi kullanılarak gözdağı verilemez. Yargı yetkisi kullanılarak had bildirmeye çalışılamaz. Yargı yetkisi keyfi şekilde kişisel tatmin aracı olarak kullanılamaz.

İşte açıklamaya imza atan Barolar...

Kelepçe tepkisi! Kayseri Barosu da o bildiriye imza attı!