Burası Kayseri, 'Tehlikenin farkında mısınız?'

2011 yılında başlayan Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteciler konusuna Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ Kayseri'yi örnek vererek dikkat çekti. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Burası Kayseri, 'Tehlikenin farkında mısınız?'

2011 yılından Suriye'de başlayan iç savaş sebebiyle Nisan ayından ilk Suriyeli mülteci kafilesi ülkeye giriş yapmış ve yıllar içerinde göç sürekli olarak devam etmişti. 

Türkiye'nin bütün şehirlerine yayılan Suriyeli mülteciler yıllar içerisinde yoğun oldukları şehirlerin bazı mahallerinde toplanarak kendi marketlerini, sarraflarını, fırınlarını, berberlerini açarak ihtiyaçlarını kendi aralarında karşılayan bir döngü kurarak adeta o mahalleri bir Suriye mahallesi haline getirdiler. 

Kayseri'de de Suriyeli mültecilerin yoğun olarak yaşadıkları mahaller ise Sahabiye, Argıncık, Fevzi Çakmak, Uğurevler Mahallesi, Hacı Saki,  Danişmentgazi, Osmanlı, Cumhuriyet Mahallesi, Selçuklu Mahallesi, Aydınlıkevler, Gülük, Kılıçaslan Mahalleleri olarak sıralanıyor.

Burası Kayseri, 'Tehlikenin farkında mısınız?'

Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ, 'Burası Kayseri'

Kayseri'nin Kocasinan İlçesi'nde yer alan şehrin merkezi konumunda bulunan Sahabiye Mahallesi'de Suriyeli mülteciler tarafından yoğun olarak yaşanılan mahallerin başında geliyor. Kendilerine ait sarraftan markete hatta kendi derneklerine kadar bulunan Sahabiye Mahallesi'nin bu durumu Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın sosyal medya üzerinden paylaştığı videoda yer aldı.

Başkan Özdağ'ın sosyal medya hesabından, "Burası Kayseri. Sakarya muharebesinin ilk günlerinde TBMM’nin geri çekilmesinin düşünüldüğü Türk şehri. Anadolu’nun ortası. 4 dakikanızı ayrın ve izleyin lütfen." notuyla paylaştığı video ile mülteci sorununa dikkat çekti. Söz konusu videodaki kişiler ise Suriyeli mültecilerin doğum hızına dikkat çekerek, "Tehlikenin farkında mısınız?" diye sordu.

Burası Kayseri, 'Tehlikenin farkında mısınız?'

Türkiye'de ve Kayseri'de ne kadar Suriyeli mülteci var?

Mülteciler Derneği'nin internet adresinde yer alan bilgilere göre, Türkiye'de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı toplam 3 milyon 151 bin 915 kişi iken ülkede Suriyelilerin nüfus sayısı bakımından en çok bulundukları iller arasında 12. sırada yer alan Kayseri'de 82.563 Suriyeli olduğu belirtiliyor.

Burası Kayseri, 'Tehlikenin farkında mısınız?'

Türk Vatandaşlığı verilen Suriyeli sayısı ne kadar?

Mülteciler Derneği'nin internet adresinde yer alan bilgilere göre, "İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından 9 Kasım 2023 tarihinde yapılan açıklamada 237 bin 995 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği belirtilmiştir. Bu kişilerin 156 bin 987’si reşit, 81 bin 8’i ise çocuktur. Türk Vatandaşlığına geçen Suriyeli sayısı en son 15 Nisan 2023 tarihinde 230 bin 998, 2 Aralık 2022 tarihinde 221 bin 671, 19 Ağustos 2022 tarihinde 211 bin 908, 31 Mart 2022 tarihinde 200 bin 950, 31 Aralık 2021 tarihinde 193 bin 293, 30 Aralık 2019 tarihinde ise 110 bin olarak açıklanmıştı."

Yine Mülteciler Derneği'nin internet adresinde yer alan bir başka bilgide ise "9 Kasım 2023 tarihinde İçişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamada düzenli göçmen sayısının 4 milyon 643 bin 986 olduğu açıklanmıştır."