'Kayseri depremi için de kaygılanın'

CHP Kocasinan Belediye Meclis Üyesi Orhan Karakoçluoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye olabilecek bir Kayseri depremi için kaygıya kapılmaya davet etti. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

'Kayseri depremi için de kaygılanın'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Bakan Mehmet Özhaseki’nin İstanbul depremi için "Kimseyi tedirgin etmek istemeyiz ama İstanbul için vakit daraldı" açıklamasına atıf da bulunan CHP Kocasinan Belediye Meclis Üyesi Orhan Karakoçluoğlu, “Özhaseki’yi İstanbul depremi kadar hatta daha büyük olabilecek Kayseri depremi içinde kaygıya kapılmaya davet ediyorum.” dedi.
CHP Kocasinan Belediye Meclis Üyesi Karakoçluoğlu’nun açıklaması şu şekilde: “Sn Özhaseki’yi İstanbul depremi kadar hatta daha büyük olabilecek Kayseri depremi içinde kaygıya kapılmaya davet ediyorum.
Kayseri malesef ki görmezden gelinen büyük bir felaketin kapısında oturuyor.
Başta AFAD raporlarında, ilgili mühendis odaları ve üniversitelerin hazırlamış oldukları raporlarda, Kayseri'nin üzerinde oturduğu Ecemiş deprem Fayının sanıldığı kadar sakin bir fay olmadığı, bilakis 7.2 şiddetinde bir depreme üretme kabiliyetine bir fay olduğu anlatılmaktadır. 
Kayseride depremlerin peryodik olarak tekrarı yaklaşık 135 sene ortalama ile tekrar eden depremler son 185 yıldır sessiz kalarak enerji biriktirmeye devam ediyor.
1715 yılında meydana gelen ve yaşanan yıkımlar üzerinden yapılan tahmine göre 8 şiddetinde bir deprem yaşanmış ve şehirde her üç kişiden biri enkaz altında kalarak ölmüştür.
Günümüzde ise yapılan inceleme ve bilimsel veriler ışığında gerçekleştirilen deprem simülasyonlarında 6.8 şiddetinde bir depremde 14.000 binanın yıkılacağı, yıkılan binaların on binlerce bağımsız bölümünde yüzbinlerce insanın enkaz altına kalacağı ve yine ayrıca başta serbest bölge olmak üzere, birinci organize sanayisinde fabrikaların ve bir çoğu Kocasinan da yapılan sanayi sitelerinin neredeyse kullanılamaz olacağı, şehrin yaşanılır bir bölge olmaktan çıkarak tamamen hayalet bir şehre dönüşeceği aktarılan bilgilerde ortaya çıkan gerçekler olarak felaketi şimdiden haykırmaktadır. 
Kentsel dönüşümün Kayseri'de deprem risklerini azaltacak planlamalar ile yeniden gözden geçirilmesi ve imar uygulamalarına bu doğrultuda devam edilmesi hayati önem taşımaktadır.
Son dönemde Kayseri'nin en riskli zemin yapısı olan Pervane Yazısı, Zümrüt, Yakut, Sümer ve Şehir Hastanesi civarı imara açılarak çok katlı inşaat ruhsatları verilmiş olması, başta Sayın Mehmet Özhaseki’yi, Sayın Valimizi ve diğer belediye başkanlarını Kayseri adına daha fazla kaygılanmaya sevk etmelidir.
Kentsel dönüşümün deprem gerçeğinden uzak bir şekilde yapılıyor olması ise görmezden gelinemeyecek hayati bir hatadır.
Sözün özetinde ise söylenecek tek cümlenin, kadim kentimize ne yazık ki sahip çıkmadığını ifade etmek isterim. 
Konu ile ilgili kapsamlı açıklamayı ilerleyen günlerde yapacağımı ifade ediyor değerli halkımıza sağlık ve esenlik diliyorum.” dedi.