Kayseri'de şifalı çamur

Kayseri Olay haber merkezi olarak Kayseri'nin gezilip görülecek yerlerini sizler için derlemeye devam ediyoruz. İşte onlardan birisi daha. Kayseri'de keşfedilmeyi bekleyen Türkiye'nin tuz ihtiyacının bir bölümünü karşılayan o göl nerede? Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de şifalı çamur
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri gezilecek görülecek yerleri ile adeta göz dolduruyor. Neredeyse dört mevsim yerli ve yabancı turist ağırlayan Hititlerden Osmanlılara kadar pek çok medeniyetten izler taşıyan yerleşim alanlarıyla da Kayseri tarih ve kültür gezilerinin sevilen adresleri arasında. Tarihi ile göz dolduran, doğal güzellikleri ile cezbeden Kayseri’de keşfedilmeyi bekleyen güzellik Tuzla-Palas Gölü… 

Türkiye'nin tuz ihtiyacının bir bölümünü karşılayan göl, Palas Ovası'nın en düşük noktası ve çevresini saran karlı dağların benzersiz manzarasıyla ünlü.  Tuzla Gölü, İç Anadolu da insanoğlunun olumsuz etkilerinden kısmen kurtulmayı başaran tek tuzlu göldür. Göl Kayseri’nin 40 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Palas Ovasının bir parçasıdır.Kayseri'de şifalı çamurÇöküntü ovası karakterinde olan Palas Ovası, kendisini çevreleyen Kırkkız ve Işıl Tepesi, Göztepe ve Elmalı Dağı gibi önemli yükseltiler nedeniyle kapalı havza olma özelliğindedir.

Ovanın batısında yer alan göl, kuzey-güney yönünde, ince uzun bir görünüme sahiptir. Gölün önemli su kaynaklarını göle doğudan giren Değirmen deresi, güneydoğusunda Yertaşpınar, güneyinden giren Körpınar, Başpınar ve Soğukpınar oluşturur.

Yer altı, yağmur ve kar sularının yanı sıra, gölün doğusunda bulunan ıslak çayır alanlarının taşkın suları ise gölü besleyen diğer su kaynaklarıdır. Kuzeyinde bir set gibi duran tepeleriyle, Kızılırmak Nehrinden ayrılan Tuzla Gölünün çevresinde, sazlıklar, ıslak çayırlar, tuzcul bitki bozkırları, mera ve tarım arazileri yer alır.Kayseri'de şifalı çamurYaz aylarında yağışın azalmasına ve buharlaşmanın da artmasına bağlı olarak göl alanı daralmakta, suyun içindeki tuz göl kenarında çökelmektedir. Göl suyunun çekildiği alanlarda 10-15 cm kalınlığında tuz tabakası oluşmaktadır.

1993 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilen Tuzla Gölü, aynı zamanda Türkiye'nin yeni Ramsar alanları listesindedir.

Gölün çevresi M.Ö. II. bin yılın başlarından günümüze, Hititlerden Osmanlı devletine kadar birçok medeniyetin yerleşim alanı olmuş, göç ve ticaret yollarının önemli kesişim yerlerinden biri olma niteliğini taşımıştır.Kayseri'de şifalı çamurTarihi İpek Yolu üzerinde yer alan göl ve çevresinde, günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış olan Sultanhanı gibi birçok han, kervansaray, cami ve külliye bulunur. Tuzhisar ve Palas beldeleri, Sultanhanı, Karahıdır, Ömürlü, Ömerhacılı ve Üzerlik köyleri bölgenin bu günkü önemli yerleşimleridir.Kayseri'de şifalı çamurGeniş ve farklı ekosistemlerin bir arada bulunmasıyla Tuzla Gölü, zengin bir biyolojik çeşitliliği barındırıyor. Türkiye Kuşları Kırmızı Listesi ve IUCN kırmızı listesine göre nesli tehlike altında olan türler arasında bulunan toy, büyük cılıbıt, akça cılıbıt, angıt, mahmuzlu kızkuşu, küçük kerkenez gibi kuş türlerinden bazıları bölgede göç döneminde görülmekte, bazıları ise bölgede üremektedir.Kayseri'de şifalı çamurBölgeye endemik bir bitki türü olan Işıl lalesini bölgenin kuzey tepelerinde görmek mümkün. Dünyada sadece Sultan Sazlığında ve Tuzla Gölü’nde bulunan Elymus elongatus Runemark ise gölün doğu ve kuzey kıyılarına yayılmış durumdadır. Önemli kuş ve bitki türlerinin yanında alaca kokarca, arap tavşanı, gelengi, tilki, kurt gibi memeli hayvan türlerinin bölgede üremesi ve barınması, bölgenin yaban hayatı için önemini daha da arttırmaktadır.Kayseri'de şifalı çamurDiğer yandan bu gölün çamuru şifa dağıtıyor. Geçtiğimiz yıllarda bir röportaj sırasında Palas Mahallesi Muhtarı Yunus Beyazıt Tuzla Gölü'ndeki çamurun insan sağlığına birçok faydası olduğunu aktarmıştı.
Beyazıt, "Buranın çamurunun pek çok derde deva olduğu söylenir. Özellikle romatizmaya iyi geldiği Erciyes Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarla belirlendi. Kadın hastalıklarına da iyi geldiği söylenir. Bu çamuru kadınlar yüz maskesi olarak kullandığı zaman cilt bakımı konusunda oldukça faydalı olduğunu söylüyorlar. 1 hafta boyunca bu çamuru kullanırlarsa estetik anlamında oldukça faydalı olduğu söyleniyor." demişti.Kayseri'de şifalı çamur