Kayseri'de bulundu Unesco Dünya Belleği listesine girdi

Kayseri tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran belgelerin gün ışığına çıkarıldığı, Anadolu'daki ilk yazılı tabletleri barındırması ve dünyanın ilk organize ticaret merkezi olmasıyla ön plana çıkan yer Kayseri'de neresi? Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Kayseri'de bulundu Unesco Dünya Belleği listesine girdi
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’nin tarih kokan ve tarihine adeta ışık olan yer Kültepe Kaniş Karum… Kültepe, Kayseri merkeze 24 kilometre uzaklıktadır. Kanesh, Kayseri'nin Kuzey-doğusunda Kayseri-Sivas karayolunun 20. km'sinde yolun 2 km kuzeyinde; Karahüyük Mahallesi sınırları içendedir. Kültepe, biri yerlilerin oturduğu höyükten, öteki aşağı şehir veya Asurlu tüccarların yerleştiği Karum alanından oluşmuştur. Höyüğün çapı 500 metre ova seviyesinden yüksekliği 20 metredir. Tepeyi dört yanından aşağı şehir, Karum çevirmiştir. Anadolu'da ilk yazılı vesikalar da Kültepe'de bulunmuştur. Kültepe tabletleri denilen vesikalar, Asurlu tüccarlara ait vesikalar olup eski Asur lehçesi ve çivi yazısı ile yazılmıştır.

Kültepe'de yapılan kazılar sonucunda bol miktarda çivi yazılı tabletler, seramik buluntular, mimari kalıntılar ele geçmiştir. Höyükte yapılan kazılarda geniş binalar, tek vücutlu fakat çok başlı idoller, çıplak heykeller ve özellikle boyalı seramiği, Kültepe'nin Eski Bronz Çağında Anadolu'nun en önemli şehirlerinden olduğunu gösterir. Ancak çevrede yapılan yüzey araştırmaları sonucu, yörede Kalkolitik, hatta Neolitik yerleşmesi olabileceği yolunda ipuçları elde edilmiştir.

Kayseri'nin Selçuklu ve Osmanlı Döneminde İpek Yolu'nun bir parçası, günümüzde de Türkiye'nin ticaret alanında en aktif şehirlerinden olması da Kültepe ile başlayan bu ticari hareketliliğin devamı olmuştur. Dünyaca tanınmış bu açık hava müzesi, ilk olarak 1881'de dikkat çekmiş, 1925'te Kültepe'nin önemli bölümlerinden biri olan Karum keşfedilmiştir. 1948 yılından beri Türk Tarih Kurumu ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına bölgede kazılar yapılmaktadır. Kültepe'de Asur, Genç Hitit, Helen, Roma, Pers ve Tabal dönemlerine ait eserler ve bulgular ele geçmiştir. Kültepe Höyüğü'nden çıkartılan eserlerimiz Ankara Anadolu Medeniyetleri ve Kayseri Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Kültepe, Anadolu’daki ilk yazılı tabletleri barındırması ve dünyanın ilk organize ticaret merkezi olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Asur çivi yazısı ile yazılan bu tabletlerde, dönemin siyasi ve hukuki ilişkilerini gösteren mektuplar, senetler, mühürler ve anlaşma metinleri vardır. Söz konusu tabletler 2015 yılında Unesco Dünya Belleği listesine alınmıştır.