Başkan Çelik: "Kale'ye 40 milyon harcayacağız ama gözümüze gözükmüyor'

Başkan Çelik: &quotKale'ye 40 milyon harcayacağız ama gözümüze gözükmüyor'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

TARİHİ Kayseri Kalesi, önümüzdeki yıl Mart ya da Nisan ayında yapılacak açılışla bundan böyle kültür ve sanat merkezi olarak hizmet verecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, projenin yaklaşık 40 milyon liraya mal olacağını belirterek, "Bu paralar helal olsun. Bu tarihi mekanı hemşerilerimizin, yurt içi ve yurt dışındaki misafirlerimizin beğenisine sunmak için bu paralar gözümüze gözükmüyor" dedi.

 

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kültür ve Sanat Merkezi haline dönüştürülmesine yönelik çalışmaların devam ettiği tarihi Kayseri Kalesi’nde incelemelerde bulundu. Şehirlerin önemli yapılarının olduğunu ifade eden Çelik, Kayseri Kalesi’nin de bu önemli yapılardan biri olduğunu belirtti. Kayseri’nin tarihi değerleri ile adeta tarihi ve kültürel açıdan müze kent konumunda olduğunu dile getiren Çelik, şöyle dedi: "Pek çok tarihi değere sahibiz. Bunların en haşmetlisi, göze görünürü, Meydan’da olan yapısı Kayseri Kalesi’dir. Biz Kayseri’yi tarif ederken Cumhuriyet Meydanı’nda durun, kendi ekseniniz etrafında dönün 5 bin yılın izlerini, bu Meydan’da görebilirsiniz diyoruz. Romalılar’dan kalma mezardan, Bizans dönemi, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyeti döneminde yapılan eserleri görebileceğiniz yaşayan bir müze gibi Kayseri." Kayseri’deki tarihi yapılar arasında en haşmetlisinin Kayseri Kalesi olduğunu ve kalenin de iç ve dış olmak üzere iki bölümden oluştuğunu anlatan Çelik, şunları söyledi:

 

"Kalenin ne zaman yapıldığına dair birçok bilgi var ama net bilgi yok. Milattan önce 3’üncü yüzyıla kadar gittiği biliniyor. Yıkımlar olmuş, hasarlar oluşmuş, daha sonra değişik zamanlarda bölüm bölüm inşa edilmiş. Genellikle kalelere baktığımızda yüksek tepelere yapılır ama Kayseri Kalesi düz ovaya yapılmış, yani bu açıdan türünün tek örneği konumunda.18 ayrı burç ve burçların üzerindeki 2 ayrı kapıdan oluşuyor. Daha sonra bir kapı daha açılmış ve şu an kalenin 3 kapısı var."

 

"KALE SURLARINDA RESTORASYON YAPIYORUZ"

 

Kale surlarında hasar ve yıkılmaların olduğunu da kaydeden Çelik, bu konuda sonraki süreçte olumsuzlukların yaşanmaması için restorasyon çalışması başlattıklarını da anlattı. Kalenin yakın zamanda kültür ve sanat merkezi olarak kente hizmet vereceğini belirten Çelik, "Önümüzdeki günlerde çalışmalar bitecek ve açılışını yapacağız. Kale, kültür merkezi olarak kullanılacak. Yaşam alanı olarak hizmet verecek. Şu an restorasyon çalışmaları da yapılıyor. Çünkü dış duvarlarda çöküntüler, hasarlar var. Allah korusun olumsuz bazı olayları da yaşanabilir. İşte biz bu sıkıntıların önüne geçmek için de çalışma proje hazırlattık. Kale surlarının restorasyonu için de 20 milyon lirayı temin ettik. Aslında bu bizim işimiz değil ama bu kadar yatırım yaptıktan sonra bunu da yapmamız gerekir. Surlara baktığımızda taşlar dökülüyor" diye konuştu.

"BURÇLARDA ÇAY İÇİLİP, MEYDAN SEYREDİLEBİLECEK"

Kale içinde toplam 25 bin metrekarelik alandaki duvar cephesinde restorasyon çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Başkan Mustafa Çelik, 2017 yılı Mart-Nisan ayında açılışı yapmayı planladıklarını söyledi. Çelik, "Burçların iç kısımları da gözden geçirilecek. Projeye ilave yaparak Meydan’a hakim olan boşluklara yani burç üst kısımlara kafeterya yapacağız. İki tane şeffaf asansör ilave edeceğiz. Vatandaşlarımız, misafirlerimiz burçların üst kısımlarına asansörlerle çıkacak ve Meydan manzarasını kahvelerini yudumlayarak izleyecek" dedi. Projenin tam anlamıyla 4 yılda tamamlanacağını söyleyen Çelik, şöyle devam etti: "Zor bir iş. Restorasyon çalışmalarında tek tek emek vermeniz gerekiyor. Çünkü tarihi eseri orijinal haline uygun restore ediyorsunuz. Maliyeti de restorasyon için 20 milyonu geçecek, daha önce harcadıklarımızla birlikte 40 milyonu bulacağız ama helal olsun. Bu tarihi mekanı hemşerilerimizin, yurt içi ve yurt dışındaki misafirlerimizin beğenisine sunmak için bu paralar gözümüze gözükmüyor." Haber/Foto: Cafer ZENGİN-Güler Ruhsar AKTAŞ