Osman ÇİFTCİ

OSB'de seçim rüzgarı

Osman ÇİFTCİ

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde seçim iradesi şekilleniyor…
★ ★ ★
Kumsmall AVM’de yaptığımız Ramazan programına konuk ettiğimiz OSB Başkanı Yunus İmamoğlu 18 Mayıs’taki mali genel kurulda seçim olabileceğini söylemişti.
Yeterli çoğunluğun güçlükle sağlanabildiği 18 Mayıs’ta yapılan OSB Mali Genel Kurulu’nda seçim konusu gündeme bile gelmedi.
Genel kurulda seçim kararı alınsa da, görevdeki yöneticiler o genel kurulda istifa etse ve böylece seçim kararı alıp o genel kurulda seçim yapsa da yapılacak olan seçimlerin ömrü, son yapılan seçimin 4 yıllık ömrü kadarmış. 
Daha iyi anlaşılsın diye başka bir şekilde ifade edeyim; mali genel kurulda seçim yapılsaydı seçilecek yeni yönetim 8-10 ay görev yapacak ve yeniden seçim olacaktı.
Bu da sorumluluğu üzerine alacak bir yönetimin şekillenmesine mani bir durumdu.
★ ★ ★
Bana gelen yansımalara göre, şimdi yani genel kurul gelip geçtikten sonra görevde bulunan tüm yöneticiler istifa ederse ve böylece OSB yönetimsiz kalırsa, atanacak olan kayyum nezaretinde yapılacak olan seçimin süresi 4 yıl oluyormuş.
Bu nedenle şimdi bu konu üzerinde istişare ediliyor diye biliyorum.
Başkan Yunus İmamoğlu ve OSB yönetimi komple istifa ederse bilin ki ardında bu sebep var.
Kayyumun yapacağı seçimde Yunus İmamoğlu ve mevcut yönetimin yeniden aday olacağı aşikar gibi.
Karşısına aday çıkar mı, çıkabilir mi orasını bilemem.
★ ★ ★
OSB’nin görevden uzaklaştırılan Başkanı Tahir Nursaçan bu sürece tepkili, görevden uzaklaştırılmasına neden olan mahkeme kararı sonuçlanmadan seçime gidilmesine rızası yok.
Buna karşın Nursaçan genel kurul sonrasında Kayseri OSB Eğitim Araştırma Geliştirme Kalkınma ve Dayanışma Vakfı’ndan istifa etti.
OSB’nin geçici süreyle görevden uzaklaştırılan Genel Sekreteri Adil Özhan ve Genel Müdürü Ali Yaprak da Vakıf ve Vakıf bünyesindeki tüm görevlerinden genel kuruldan hemen önce istifa etmişti.
Bildiğim kadarıyla Nursaçan uzaklaştırıldığı OSB Başkanlığı görevinden istifa etmek istemiyor, ekip arkadaşlarının istifasına da rıza göstermiyor.
Nursaçan’ın yerinde olsam bu saatten sonra Kayseri ekonomisinin lokomotifi olan OSB’nin önünü açmak üzere hali hazırdaki durumu da sanayicinin, kamuoyunun yani maşeri vicdanın takdirine bırakır istifa ederdim.
Sonrasında da gider işime gücüme bakardım…
Ama Nursaçan bu konuda farklı düşünüyor ve farklı hareket ediyor.
★ ★ ★
Bu satırları kaleme almıştım ki, Tahir Nursaçan ile birlikte geçici süreyle görevden uzaklaştırılan OSB Başkanvekili Süleyman Sarptaş tüm görevlerinden istifa ettiğini açıkladı.
Sarptaş’ın açıklaması şöyle:
“2015 yılından bugüne kadar tüm gayretim ve titizliğim ile Kayseri organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu üyeliği ve başkanvekilliği görevini yürütmekteyim. Bu süreçte şahsıma gerekli desteği gösteren öncelikle Başkanım Tahir Nursaçan, değerli yönetim kurulu üyeleri, Kayseri OSB sanayicilerine ve tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkürü borç bilirim. Şahsım, göreve geldiğim 2015 yılından itibaren hem şehrimiz hem organize sanayicisi hem de tüm çalışma arkadaşlarımız için her türlü desteği sağlayıp, şehrimizin gelişmesi ve sanayimizin büyümesi, yatırımların artması için tüm yönetim kurulu arkadaşlarımızla çeşitli fedakarlıklarda bulunduk. Şehrimiz ve sanayicimiz için her türlü fedakarlıkla görevimi icra etmemin mutluluğu ve huzuru içerisindeyim. Ancak gelinen bu safhada yönetim kurulu ve başkanvekilliği görevlerimden 23.05.2022 tarihi itibariyle istifa etmiş bulunmaktayım.”
Bugün yarın da Başkan Yunus İmamoğlu ve yönetimi istifa eder gibi görünüyor.
★ ★ ★
Kayseri OSB ve bu insanlar bu yaşananları hakettiler mi derseniz ben asla haketmediler derim.
Ama OSB’nin bu muvazaalı durumdan kurtulması, önünün açılması adına istifa ederek feragat göstermiş olunacağını düşünüyorum.
Görelim bakalım neler olacak…


VALİ’NİN TURNUSOL’U
Kayseri’nin yeni Valisi “halkın valisi” olma yolunda hızla ilerliyor, dur durak bilmiyor, müthiş bir tempo ile göz dolduruyor.
Maşallah diyelim, tahtalara vuralım, nazar değmesin.
★ ★ ★
Peki “devletin valisi” duruşunu nerede göreceğiz?
Bana göre bu konuda Vali Çiçek’in Turnusol’u geçici görevlendirilen öğretmenler konusu.
Ataması ilçelerde bulunan ama torpille il merkezine geçici görevle gelen ve merkezde yapacak iş olmadığı için de yattığı yerden devletten maaş alan öğretmenlerin geçici görevlerini iptal etmişti önceki dönem Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’ın.
Adamlar uydurduktan Ar-Ge diye kadro açıp yan gelip yatan öğretmenler gürûhu oluşturmuştu il merkezinde.
Devletin işleyişini zaafa uğratan, eğitim sistemini baltalayan, kamu kaynağına çöreklenen bu kişilere devletin valisi ne yapması gerekiyorsa Şehmus Günaydın onu yapmıştı.
Bu kararı sayesinde ilçeler öğretmensiz kalmadığı gibi yattığı yerden maaş alanlara aktarılan milyonlarca liralık kamu kaynağı da yerli yerinde harcanır olmuştu.
★ ★ ★
Vali Gökmen Çiçek iyi adam, has adam ama bakalım bu ve bunun gibi konularda yaklaşımı ne olacak…
Burada Turnusol şu ; devletin, milletin çıkarı mı, arkası, dayısı, torpili olanın, siyasi güç kullananın çıkarı mı? 
Cevabı bence belli ama bu ihtimali de buraya not düşelim…

Yazarın Diğer Yazıları