Osman ÇİFTCİ

Hulusi Akar Kayseri'ye ne katar? (2)

Osman ÇİFTCİ

MİLLİ Savunma Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Adayı Hulusi Akar’ın adı Kayseri adaylığı için geçiyorken, bu konudaki ilk yazımı aynı başlıkla kaleme almıştım.
Aday oldu, Allah ömür versin Kayseri Milletvekili olması da kesinleşti. 
Akar’ın Kayseri’ye ne kattığını bu şehrin büyük bir kısmı bilmiyor.
KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve Bünyan Belediye Başkanı Özkan Altun ile yaptığımız canlı yayınlardan yansıyan bilgileri de bu yazıda bulacaksınız.
“KAYSERİ’YE 50 YILLIK İCRAAT”
Büyüksimitçi anlattı:
A 400M uçak bakımlarının ve Lityum İyon pil yapan fabrikanın Kayseri’de yapılmasında Bakan Akar’ın büyük gayretleri var.
Kayseri’ye bence yapılabilecek en büyük hizmet. Hulusi Akar’ın en büyük katkısı ne oldu? A 400M uçaklarının fabrika seviyesi bakımı Kayseri’de yapılıyor. Bu dünyada kaç yerde yapılıyor? Bu bakımın yapılmasının hem teknolojik kazanımlarını hem parasal kazanımlarını birçok insan hayal kuramıyor. 
Sağ olsun bütçesini ayarlattı, hangarını ayarlattı. Bizim 10 tane A 400M’imiz var, onun dışında başka ülkelerin de var. Airbus hepsini buraya gönderecek. Bu işi profesyonelleştirdikçe başka uçaklar da gelecek. İkinci hangarımız da yapıldı. Bu muhteşem bir şey, size bir altyapı kazandırıyor. Düşünün ki bir uçağı siz en küçük parçalarına kadar söküyorsunuz, sonra yenilenmesi gerekenleri yeniliyorsunuz, tekrar monte ediyorsunuz. Bu kabiliyeti kazanmış Kayseri’den bir çok kardeşimizin olduğunu bilmek lazım. Zaten teknolojik gelişme böyle bir şey. 
ASPİLSAN’a sahip çıkmak da önemliydi. Çünkü kaderine terk edilmiş, kendi yağında kavrulmaya çalışıyordu. Gerek bizim çabamız gerekse Hulusi Paşanın destekleri oldu. Allah razı olsun, her geldiğinde konuştuk. Şimdi Türkiye’de ilk Liryum İyon Pil yapan fabrika Kayseri’de. 
Eğer ağırlığını koymasa, oraya sermaye koydurmasa, ’bu işi yapacaksınız’ diye talimatlandırmasa bugün ne Kayseri’de ne Türkiye’de olurdu.
Bu durum sadece Kayseri’yi kurtarmıyor. Hem A 400M hem de ASPİLSAN ile ilgili yatırım Hulusi Paşa’nın Kayseri’ye yaptırdığı 50 yıllık icraat" 
★ ★ ★
Diğer projeler gibi devasa değil belki ama Akar’ın şehrimize ne kattığı ve etkili profili sayesinde neler katabileceğine dair ışık vermesi açısından bir örneği de Bünyan Belediye Başkanı Özkan Altun anlattı.
Altun, Senegal’de görevi başında kalp krizi geçirerek şehit olan Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi Başkanlığı Özel Harekat Şube Müdürü Hayrettin Eren’im adının verildiği Bünyan-Tuzhisar yolunun Hulusi Akar sayesinde yapıldığını anlattı.
Akar’ın sadece bir telefonla hallettiği bir iş bu.
Şehrin sorunlarına gündemine konsantre olması durumunda neler yapabileceğinin emaresidir.
★ ★ ★
Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da canlı yayınımızda Kayseri Havalimanı’nın genişletilmesiyle ilgili süreçte Hulusi Akar’ın çok büyük katkısı olduğunu anlattı.
★ ★ ★
Yazıyı buraya kadar tamamlamıştım ki, Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin’in Kayseri basınına verdiği iftardan sonra Akar Holding’e geldi.
O ziyaretten haberleri birçok basın mecrasında bulabilirsiniz ama şimdi bu yazacaklarım öyle tahmin ediyorum ki sadece bu yazıda.
AKAR: “HER İŞİN BAŞINDAYIZ”
Kameralar kapandıktan sonra sohbet mahiyetinde bir kısa oturum oldu.
Laf dönüp dolaşıp Akar’ın Kayseri projelerine katkısına gelince kendisi üstün körü değindi.
Aslında Kayseri kamuoyuna açık olarak enine boyuna konuşulması gereken konular bunlar.
Akar Kayseri siyasetinde ne denli kritik bir isim bunu ortaya koymak açısından şehrin bilmesi için bunlar her yerde anlatılmalı. 
Akar, ASPİLSAN’ın kurduğu Lityum İyon Pil Fabrikası’nın birileri tarafından rüyasında görülüp hayata geçirilen bir fabrika olmadığını söyledi ve Aspilsan’ın yapımındaki etkisini katkısını anlattı.
“Kayseri ile ilgili her işin başındayız. Başındayız demek şantiyesinin başında olmak demek değil” dedi ve A 400 M projesi kapsamında uçakların fabrika seviyesi bakımının Kayseri’de yapılmasını nasıl sağladığını anlattı, “Airbus ile anlaşma yaptık, tüm A400M bakımları burada yapılacak ve bu durum önümüzdeki dönemde tüm sanayiyi etkileyecek. Retrofit sürecinde kullanılacak civatanın üretimine bile ihtiyaç duyulacak.” dedi.
Bu havacılık ve savunma sanayi kültürünü şehrimize kazandıracak olması nedeniyle bile büyük bir kazanım.”
HIZLI TRENDE DE AKAR İZİ
Sadece Havaalanı değil, hızlı trende de Hulusi Akar’ın etkisinin olduğunu kendisinden dinledik.
Kayseri hızlı trenini gece gündüz her karşılaştığında her selamlaştığında Ulaştırma Bakanı’na sorduğunu söyledi, espriyle “Adil artık benden kaçar olmuştu.” diye anlattı.
İhalesi yapıldı, inşallah inşaatı da yapılacak ama böyle güçlü bir profilin böyle bi hassasiyetle takibine ihtiyaç var.
Savunma sanayi yatırımı yapan rol modeli KİM teknolojiye nasıl yardımcı olduğunu da dinledik Akar’dan. 
Havaalanı yanında 700 bin metrekarelik alanda Havacılık Uzay ve Savunma Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulması için Memduh Başkan’dan arsayı talep eden de Hulusi Akar.
Şehrin kısır çekişmelerinden uzak olması da ayrıca bir kazanç şehrimiz için.
★ ★ ★
Memduh Büyükkılıç Başkanın canlı yayınımızda Hulusi Akar’ı anlatımını yazıyorken bu oturum oldu.
Bu oturumda Memduh Başkan Hulusi Akar’ı daha net anlattı.


“YA DAĞ GÖLGESİ YA AĞA GÖLGESİ”
Bu Ara başlıktaki lafı Memduh Başkan söyledi.
Şehrimizi ilgilendiren projelerde bu şehrin belediye başkanı olarak Hulusi Akar’ı ne zaman arasa anında döndüğünün onlarca anısı olduğundan bahsetti ama Havaalanı’nın nasıl Hulusi Akar sayesinde genişlediğini gözler önüne serdi: 
“Bendeki en önemli anısı hava terminali binası çalışmasıyla ilgili, havaalanının projelendirilmesi, yerin hazırlanması, askeriyeden alınacak arazi ve daha neler neler Bakanımızın talimatıyla gerçekleşti.
Havaalanı gündemiyle Bakanımız başkanlığında yapılan ilk toplantıda her kafadan ses çıkınca, pişmiş aşa su katmayalım, belediye askeriye ve Ulaştırma Bakanlığı arasında dar kapsamda işler yürüsün talimatı verdi ve havaalanı genişleme sorunu böylece çözüldü.
Sonrasında ‘ödenek yok’ dediler Bakanıma mesaj attım, ‘proje hazır, temel atılacak, para yok diyorlar’ dedim,  ‘O iş bende’ dedi, o işleri de çözdü. 
Hüseyin Keskin güçlü olduğunuzu biliyordum ama bu kadar güçlü olduğunuzu bilmiyordum dediğinde ben de ‘Ya ağa gölgesi ya dağ gölgesi ağamız sağ olsun” dedim.
Millet Bahçesi’nin askeriye ile ilgili olan boyutunda Bakanımızın talimatı var.
Kendisi anlatmayı sevmiyor, ben yaptım demeyi sevmiyor.”
Kayseri’nin bilmesi ve konuşması gereken ne varsa kameralar gittikten sonra konular açıldı.
Hulusi Akar’ın terörle mücadele yönüyle öne çıktığı şu seçim döneminde Kayseri için aslında ne büyük bir nimet olduğunu da bilmeli bu millet.

Yazarın Diğer Yazıları