MUSTAFA AYDOĞAN

BUNA DA ŞÜKÜR

MUSTAFA AYDOĞAN

Hani bir söz var ya; “Kim kör garip kör” diye, ne olursa yine garibe, fakir fukaraya oluyor.

Allah devletimize zeval vermesin Koronavirüs paketini açıklandı, paket birilerini memnun ederken, birilerinin ise, “Hani bana, hani bana” demelerine neden oldu.

O kesimde malum kapanan işyerlerinin mecburen işine son verdiği işçiler. Şimdi oturup onların haline bir düşünmek lazım…

Artık başka yerde iş arama şansları da yok ki gidip başka bir işe başlasınlar, ya çalıştığı iş yerine yeni girmişse işsizlik parası alma gibi bir şansı da yok.

İşsizlik maaşı alabilmesi için öncelikle şu şartların oluşması lazım;

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak.

Eğer ki bu şartlar mevcut değilse evine mahkum olacak veya Soysal Yardımlaşma Dayanışma Vakfının kapısını çalacak.

Bizim ülkemizde işler öyle jet hızıyla yapılmıyor malum, “Gelelim, kontrol edelim, rapor düzenleyelim” diyene kadar zaten insan insanlığından çıkar.

Hele bir de evinde koltuk takımı veya kombi görürlerse o zaman işin biraz daha zor. “Bu da ne demek oluyor” diyenleriniz olabilir, hemen açıklayayım;

Bundan birkaç yıl önce vatandaşın birisi hastaneden heyet raporu almış yani “engelli ve çalışamaz” diye, ancak evine kontrole gelen memurlardan birisi kiracı olmasına rağmen “Evinde kombi var, hem de koltuk takımın yeni” diyerek maaş bağlanmasına engel olmuş.

Durumu bana bildirdiler ve Vakfa gittim memura; “Ev sahibinin kombisi ya da koltuk takımı günübirlik yiyecek taşıyor mu, kirayı hangisi ödüyor?” diye sordum. Yeniden itiraz edildi ve başka memurlar gelip bakmışlar yardım yapılmaya başlanmış.

İşte böyle gariplikler de olmuyor değil.

En azından ne mutlu ki emeklilerimiz 1500 liranın altında maaş almayacaklar, buna da şükür.

Sağ olsun, var olsun Devlet büyüklerimiz iş insanlarını da boş geçmediler, onların da vergileri ertelenecek, her ne kadar vatandaşlar evlerine çekilmiş olurlarsa olsun piyasa canlanacak, yani canlı para dönmeye başlayacak.

100 Milyar lira kaynak paket can suyu olacak, kimsenin ne söylediğine aldırmayın, neymiş efendim; 2 yıldır krizle boğuşan milyonlarca ücretli çalışan sefalete sürüklenecekmiş. Bu paket kalp krizi geçiren hastaya aspirin vermeye benziyormuş…

Boş verin kimin ne söylediğini dar gelirli vatandaş açlığa, sefalete zaten alışkın ONLAR BAĞIŞIKLIK KAZANDI.

Yazarın Diğer Yazıları