Terzilerin isyanı! 'Eskiden takım elbise dikerdik, şimdi tamir yapıyoruz'

Kayseri'de Terziler Hanında bulunan terzi esnafı işlerindeki gidişatı Kayseri Olay'a anlattılar. Terziler, ''Eskiden takım elbise dikerdik, şimdi sadece tamir yapıyoruz' diye dert yandılar.

Kayseri Olay Haber kaynağını Google'da tercih edilen kaynak olarak ekleyin!
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Terzilerin isyanı! 'Eskiden takım elbise dikerdik, şimdi tamir yapıyoruz'

Köklü bir meslek olan terzilik, ekonominin dalgalanmalı gidişatından nasibini alan sektörlerden biri oldu. Kayseri’de birçok terziye ev sahipliği yapan Terziler Hanındaki esnaf işleriyle ilgili sorularımızı yanıtladılar.

Terzilerin isyanı! 'Eskiden takım elbise dikerdik, şimdi tamir yapıyoruz'

‘Çırak bulamıyoruz’

1980 yılından bu yana terzilik yapan Yılmaz Güneş, mesleğe başladığı dönem ile bugünü kıyaslayarak önemli değişimler yaşandığını söyledi. Geçmişte takım elbise ve gömlek diktirmenin oldukça yaygın olduğunu belirten Güneş, günümüzde ise sipariş ile dikimin büyük ölçüde azaldığını ifade etti. Güneş, ‘‘Eskiden takım elbise dikerdik, şimdi tamir yapıyoruz’’ dedi. Kayseri'de 45-50 yıllık terziler, değişen tüketim alışkanlıklarının ve ekonomik şartların mesleği nasıl dönüştürdüğünü anlattı. En büyük endişeleri ise mesleği sürdürecek çırak bulamamaları. Artan maliyetlerin vatandaşın tercihlerini değiştirdiğini dile getiren Güneş, mesleğe başladığı dönem ile bugünü kıyaslayarak önemli değişimler yaşandığını söyledi. Mesleğin geleceği konusunda en büyük endişesinin eleman eksikliği olduğunu vurgulayan Güneş, "Eskiden çıraklıktan yetişen ustalarımız vardı. Bugün en büyük sıkıntımız eleman yetişmemesi. Ben 60 yaşındayım ve takım elbise üzerine çalışan en genç ustalardan biriyim’’ diye konuştu.

Terzilerin isyanı! 'Eskiden takım elbise dikerdik, şimdi tamir yapıyoruz'

‘Şimdi ne çırak var ne de eski ustalık’

50 yıldır terzilik yapan Mahmut Çamdal, mesleğin eski günlerinden uzaklaştığını söyleyerek, ‘Geçmişte işlerimiz yoğundu, bugün ise dikim işleri neredeyse bitti. Ağırlıklı olarak tamir ve tadilat yapıyoruz. İnsanlar yeni kıyafet almak yerine mevcut kıyafetlerini tamir ettirmeyi tercih ediyorlar. Eskiden ustalık da vardı, çıraklık da vardı. Şimdi ne çırak var ne de eski ustalık. İş olursa ancak tamir yapıyoruz" dedi.

Terzilerin isyanı! 'Eskiden takım elbise dikerdik, şimdi tamir yapıyoruz'

‘Hazır giyimin yaygınlaşması işlerimizi olumsuz etkiliyor’

Terzi Murat Yorulmaz, mesleğe başladığı yıllarda müşteri yoğunluğunun daha fazla olduğunu söyleyerek, ‘Hazır giyim bugünkü kadar yaygın değildi. Geçmişte sipariş üzerine dikim çok daha fazla yapılıyordu bu da işlerimizi büyük ölçüde azalttı’’ diye ifade etti. Hazır giyim sektörünün yaygınlaşmasının terzilik mesleğini olumsuz etkilediğini belirten Yorulmaz, en çok standart beden bulamayan müşterilere hizmet verdiklerini ifade etti.