Rasim Hoca'nın adı Kayseri'de yaşatılmalı

'Eşekli Kütüphane'nin kurucularından olan Türkiye'nin ilk köy kütüphanesini kuran emekli öğretmen Rasim Pehlivanoğlu'nun ailesinin ricasına Başkan'dan olumlu yanıt. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Rasim Hoca'nın adı Kayseri'de yaşatılmalı

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Nevşehir’in Karain Köyü’nde Türkiye’nin ilk köy kütüphanesi kurarak belgesellere konu olan emekli öğretmen Rasim Pehlivanoğlu’nun ailesinin ricasını geri çevirmedi.

Rasim Hoca'nın adı Kayseri'de yaşatılmalı

Olay Türk TV’de Gazeteci Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan’ın hazırlayıp sunduğu Yüz Yüze programının bu haftaki konuğu Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın oldu.
Talas ilçesiyle ilgili bir çok soruya yanıt veren ve ilçedeki yatırımları tek tek anlatan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Pehlivanoğlu ailesinin 2022 yılında vefat eden emekli öğretmen Rasim Pehlivanoğlu’nun adına Talas İlçesinde bir kütüphane yapılması isteğine de kayıtsız kalmadı.

Rasim Hoca'nın adı Kayseri'de yaşatılmalı

Olay Türk TV’deki Yüz Yüze programında Pehlivanoğlu ailesi Başkan Yalçın’dan şu ricada bulundu; “Talas'ı kütüphaneler ilçesi yapan Mustafa Yalçın Başkan'dan talebimiz ilk köy kütüphanesini kuran, kendisini de yakından tanıdı merhum babamız Rasim Pehlivanoğlu'nun adının yaşatılacağı Rasim Hoca Kütüphanesi'ni talep ediyoruz. Bizler de ailesi olarak kütüphane yapımına elimizden geldiğince destek vereceğimizin sözünü veriyoruz.” 
Pehlivanoğlu ailesinin ricasına Başkan Mustafa Yalçın, “Rasim Hocamı tanıyorum. Rasim Hocam bizim Nazmi Toker Ortaokulu'nda görev yaptı. Bizim dersimize bizzat girmedi ama orada hocaydı. Atatürk'ün 10. Yıl Nutku’nu Atatürk'ün aynı sesini seslendirerek Atatürk gibi okurdu. Eğitim öğretim üzerine çok güzel kitapları vardır. Ben altını üstünü çizerek okudum. Rasim Hocam fütür şapkasını çok itinayla kullanan birisidir. Allah rahmet etsin. Fevzi Çakmak tarafında otururlardı. Rasim Hocamın adını Kayseri'de bir kütüphaneye vermek lazım. Benden önce kendi görev yaptığı ilçelere düşer diyeceğim ama kütüphane işi olunca bize düşer. Ben en kısa zamanda bana bir telefon ulaştırırlarsa evlatlarıyla, ailesiyle görüşeyim, yapalım bir şey” dedi. 

Rasim Hoca'nın adı Kayseri'de yaşatılmalı

Rasim Pehlivanoğlu kimdir?

1928 Yılında Ürgüp - Karain köyünde doğan Rasim Pehlivanoğlu, 1947 yılında Pazarören Köy Enstitüsünden mezun olunca, Karain Köyü İlkokulu Başöğretmeni olarak göreve başlamıştır. Ortahisar beldesi ilkokul başöğretmeniyken askere alınmıştır.
Asker dönüşü Ürgüp'ün Çökek köyünde bir ders yılı görev yapmış, 1957 yılı yazında yeniden Karain köyü Başöğretmenliğine tayin edilmiştir. Bu köyde, Türkiye’nin ilk köy kütüphanesini açan derneğin kurucu başkanı olmuştur. 
Kırşehir'in Mucur, Çiçekdağı okullarını takiben Kayseri'nin Nazmi Toker, Esenyurt Ortaokullarında, Türkçe Sosyal Bilgiler Öğretmenliği yapmış.1974'te Argıncık Ortaokulu Müdürlüğüne getirilmiş,1978'de emekli olmuştur.
Emeklilikte kendisini yetiştirmeye devam etmiş olan Rasim Pehlivanoğlu, toplantılarda konuşmalar yapmış, makaleler, kitaplar yazmıştır katıldığı 12.13.15'nci Milli Eğitim Şuralarında ilginç konuşmalarıyla dikkatleri üzerine çekmiştir. 
Eşekli Kütüphane'nin kurucularından olan Rasim Pehlivanoğlu'nun 1947'den 70'lerin sonuna kadar süren bir öğretmenlik serüveni vardır. Rasim Pehlivanoğlu, geçirdiği rahatsızlık sonucu17 Ekim 2022 tarihinde hayata gözlerini yummuştur.

"Rasim Pehlivanoğlu'nun dilinden Eşekli Kütüphane" haberi için TIKLAYINIZ