Özhaseki'den, 'Kayseri'nin depreme dayanıklı bölgeleri neresi?' sorusuna yanıt!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir'in 'Kayseri'nin depreme dayanıklı bölgeleri nerelerdir?' sorusuna yanıt verdi. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Özhaseki'den, 'Kayseri'nin depreme dayanıklı bölgeleri neresi?' sorusuna yanıt!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de deprem konusunda hangi yönde çalışma yapılıyor.  MHP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, konuyu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu. 
06 Şubat 2023 tarihinde, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler ve artçılarının Kayseri'de de yoğun olarak hissedildiğini, kentte bulunan bazı deprem zonları ve faylarında da hareketlenmeler olduğunun gözlemlendiğini ifade eden Özdemir, Bakan Özhaseki’den şu sorularına yanıt istedi: Depreme hazırlık anlamında önemli bir yere sahip olan sağlam zeminlerin tespiti ve mikro bölgeleme etütlerinin yapımı konusunda hangi kurum ve kuruluşlar yetkilidir? Bu zamana kadar Kayseri'de hiç zemin etüdü yapılmış mıdır? Yapıldıysa, Kayseri'nin depreme dayanıklı bölgeleri nerelerdir?
Özhaseki'den, 'Kayseri'nin depreme dayanıklı bölgeleri neresi?' sorusuna yanıt!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, MHP’li Özdemir’in bu yöndeki soru önergesine yanıt verdi.
KAYSERİ’DE DEPREME DAYANIKLI BÖLGELER NERELER?
Özhaseki, binaların zemin etütleri konusunda yetkinin belediyelerde olduğunu belirtti. Bakan Bakan Mehmet Özhaseki, “Kayseri'nin depreme dayanıklı bölgeleri nerelerdir?” sorusuna da net cevap vermedi ve şu ifadeyi kullandı: Fay zonlarından uzak, kayalık, süreksizlik aralığı düşük bölgelerin depreme dayanıklılık yönünden daha sağlam zemin olduğu söylenilebilir" diye konuştu. 
Özhaseki'den, 'Kayseri'nin depreme dayanıklı bölgeleri neresi?' sorusuna yanıt!
YETKİ VE SORUMLULUK İLGİLİ BELEDİYELERDE
İşte Özhaseki’nin, MHP’li Özdemir’in sorularına verdiği yanıt: İlk defa imara açılacak alanların imar planına esas etüt raporlarından sadece uygun alan veya önlemli alan değerlendirmesi yapılan sahalar için hazırlanacak raporlar; Valilikçe (Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği İl Müdürlüğü) onaylanmaktadır. Valilik tarafından (Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği İl Müdürlüğü) jeoloji mühendisi, jeofizik mühendisi ve önlem projesi içeren raporlarda inşaat mühendisinden teşekkül edecek, üye sayısı tek sayı olacak şekilde, belirtilen meslek disiplinlerinden olmak üzere, sayı artırılarak bir rapor inceleme komisyonu oluşturulmaktadır. Ayrıca, zemin etüdü çalışmaları 1992 yılından beri Ülkemiz de yapılmakta olup, parsel bazlı zemin etüdü projeleri ise 1999 Marmara Depreminden sonra zorunlu hale getirilmiştir. Kayseri İlinde özel binaların zemin etütlerini hazırlatma yetki ve sorumluluk ilgili belediyelere ait olup, resmi kurumlar için özel mühendislik bürolarınca hazırlanan zemin etüdü projelerinin kontrollüğü İl Müdürlüğümüzün teknik personelince yapılıp, onaylanmaktadır. Fay zonlarından uzak, kayalık, süreksizlik aralığı düşük bölgelerin depreme dayanıklılık yönünden daha sağlam zemin olduğu söylenilebilir. Ancak, hazırlanan zemin etütleri sonucuna göre, hesaplanan taşıma gücü statik projelerle uyumlu olduğu takdirde, yapılar depreme dayanıklılık yönünden daha güvenli olacaktır.
Özhaseki'den, 'Kayseri'nin depreme dayanıklı bölgeleri neresi?' sorusuna yanıt!