Kayseri ilinin coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alıyor: Soğanlı Bez Bebekleri!

Kayseri ili Yeşilhisar ilçesine bağlı Soğanlı mahallesi Soğanlı Bez Bebekleri ile ünlü. Soğanlı Bez Bebekleri coğrafi işaret sahibi bir ürün. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde...

Kayseri ilinin coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alıyor: Soğanlı Bez Bebekleri!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri ili Yeşilhisar ilçesine bağlı Soğanlı mahallesi Soğanlı Bez Bebekleri ile ünlü. Soğanlı Bez Bebekleri coğrafi işaret sahibi bir ürün. 

Soğanlı Bez Bebekleri Soğanlı Köyünde 60-65 yaş arası bayanların günümüzde de giydiği yöresel kıyafetlerin, 20-70 cm. boyunda, 1 cm. eninde tahta ve saç iskelet üzerine giydirilmesi ile hazırlanan bez bebeklerdir.

Ürün tamamen yerel özelliklere sahip çeşitli motif ve pullarla süslenmekte ve el işi üretim tekniğiyle hazırlanmaktadır. Soğanlı bebeği, ağaç ve çember iskelet üzerine havlu parçaları ile desteklenerek, pazen, basma, patiska ve tülbent ile siyah yün ip veya orlondan örülmüş saçla, baş kısmı aynı kumaşlardan kutnu, kadife ve tülden dikilmiş, şalvar, elbise, işlik, önlük, entari ve gelinlik giydirilerek ve elinde mini su testisi, tahta kirmen, mini bebek, tahta yaba veya kolunda kolçak ile süslenir. Renkli ispirtolu kalem, asetatlı kalem veya batik boyası ile yüz hatları çizilir. Üzerinde motiflerle süslenmiş etek, entari ve tül gelinlik olan Soğanlı Bebeği üç farklı boyda imal edilir.

1. Küçük Boy: 20-25 cm. arasında dimili 'şalvar' ve etekli bebek,
2. Orta Boy: 25-30 cm. arasında dimili 'şalvar', fistanlı 'etek', önlüklü 'dizli', kirmenli, testili, yabalı ve mini bebekli bebek.
3. Büyük Boy: 35-40 cm. arasında ve 70 cm.lik dimili 'şalvar', fistanlı 'etek', önlüklü 'dizli', kirmenli, testili, yabalı ve mini bebekli bebek.