Kayseri'de yıllara meydan okuyan gelenek

Yaz mevsiminin son ayında Kayseri'de kış hazırlıkları başladı. Develi'de kazanlar çıktı hanımlar beyler başına geçti. Şahmelik köyündeki kış hazırlıkları hakkında detayları Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayseri'de yıllara meydan okuyan gelenek
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

“Buğdayı bulgur oluştur
Bulgur pilavını sofrada buluştur
Pilav’ı yoğurda karıştır,
Turşuyu’ pilavla barıştır,
Uzunca yolda yarıştır,
Midemiz bayram etsin 
Bulgur pilavı yiyelim. Sağlıklı günler dileyelim.”

Bu mâni ile sözlerine başladı Develili Araştırmacı Nezir Ötegen ve Develi'de hedik-bulgur kaynatma günleri hakkında bilgiler verdi. Kayseri'de yıllara meydan okuyan gelenekDeveli merkez ve köylerinde vatandaşlar dev kazanlarda buğday kaynatarak kış aylarına hazırlık yapıyor. Tarladan hasadın toplanması ve kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte Şahmelik köyünde sofların vazgeçilmezi olan bulgur için buğday kazanları kaynamaya başladı. Kayseri'de yıllara meydan okuyan gelenekBuğday kaynatma günlerinin en yoğun şekilde yapıldığı Develi ilçesinin Şahmelik köyünde çiftçi Recep Çiftçi, buğdayın bulgur olma sürecinden şöyle bahsetti: “İri ve sert taneli ata tohumu olarak korunan sulak buğday çeşidinden protein oranı yüksek buğdaylar elenip ayıklama yapıldıktan sonra taneleri sabahın erken saatlerinde iyice yıkanır, sonra kazanlara su ilave edilerek kaynatılır. Haşlama sırasında sürekli karıştırılır. Çünkü buğdayın içerdiği B vitamini ve mineraller, haşlama suyuna geçer ve bu haşlama suyunun tamamının buğday tanelerine yedirilmesi gerekir. Ta ki buğday tanelerinin karnı yarılıp içindeki lezzetin dış kabuğuna da yansıyıncaya kadar.Kayseri'de yıllara meydan okuyan gelenekBuğday ortalama 2 saat kaynatıldıktan sonra yenebilecek duruma gelince haşlanmış olur ve buğday artık “hedik” haline gelmiştir. Haşlanmış kaynayan buğday “Süzüldükten sonra büyük kilimler ve çarşaflar üzerine serilerek kurutulur.Kayseri'de yıllara meydan okuyan gelenekKurutulan buğdaylar, Değirmenlerde öğütüp kabuklarından ayırdıktan sonra, bulgur, düğülcük, ince bulgur, köftelik bulgur gibi ürünler ortaya çıkar. Bulgur kaynatma sezonu eylül ayı sonlarına kadar devam eder” 
Her yıl 4 ton buğday kaynattıklarını söyleyen Çiftçi, “Şahmelik köyümüzün buğdayı lezzetli olduğu için ilçemizde ve İstanbul’daki hemşerilerimiz özellikle bulgur ve yarmamızdan her yıl ihtiyaçlarını karşıladıkları gibi çevrelerine de tavsiye ederler. Biz de talepleri karşılamak üzere her yıl yaklaşık 4 ton buğdayı kaynatarak yarma ve bulgur haline getirmekteyiz.” diye konuştu.Kayseri'de yıllara meydan okuyan gelenekBulgurun faydaları:
Bulgur, sinir ve sindirim sistemlerinin fonksiyonlarını destekler!
Bulgur, kolesterolü dengede tutar!
Bulgur, kalp ve damar sağlığını korur!
Bulgur, kan şekerini dengeler!
Bulgur, bağırsak dostudur!
Bulgur, zihinsel gelişimi destekler!
Bulgur, kanserden korur!
Bulgur, Dengeli ve sağlıklı beslenmenin anahtarıdır.
Bulgur, kilo verme sürecini olumlu etkiler!
Bulgur, kemikleri güçlendirir!
Bulgur, anemiyi önler!
Bulgur, Alzheimer hastalığını önler!
Bulgur, saç ve cilt dostudur!
Bulgur, çağımızın birçok hastalığının çaresidir.
Bulgurdan hastalara şifa için yapılan çorba başta olmak üzere, salçalı, patatesli, sulu, mercimekli, barbunyalı, biberli, şehriyeli, bezelyeli, sebzeli, mantarlı, tavuklu, et kavurmalı, sütlü, nohutlu, patlıcanlı, tereyağlı çoban pilavı gibi onlarca çeşit pilav ve çorba yapılır.
Kayseri'de yıllara meydan okuyan gelenek