İşte en kolay iş bulan ve en çok kazandıran meslekler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçtiğimiz günlerde 2022 yılına dair 'Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri' listesini açıkladı. Kayseri'de de üniversiteye yeni adım atacak olan öğrenciler hangi mesleği seçecekleri konusunda araştırma yaparken, en çok kazandıran meslekleri de merak ediliyor. Detaylar Kayseri Olay haber merkezince derlediğimiz Kayseri haber bülteninde.

İşte en kolay iş bulan ve en çok kazandıran meslekler
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Milyonlarca öğrencinin hayalini kurduğu üniversite için tercihler geçtiğimiz günlerde başladı. Kayserili öğrencilerde hangi mesleği tercih edecekleri konusunda düşünürken bir yandan da en çok kazandıran mesleği araştırıyor. Tercih dönemi sürerken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ''Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2022'' verilerinin yer aldığı listeyi paylaştı. Listede en çok kazanan lisans bölümler, ön lisans bölümleri ve en hızlı iş bulan meslekler paylaşıldı. İşte detaylar…

Ortalama kazancın en yüksek olduğu lisans bölümlerinin hangisi olduğu netlik kazandı. Buna göre, lisans mezunlarında kayıtlı istihdam oranı 2022 yılında %71,7 olarak gerçekleşti. 
Lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2021 yılında %71,1 iken, bu oran 2022 yılında %71,7 olarak gerçekleşti. Ön lisans mezunları için kayıtlı istihdam oranı ise 2021 yılında %63,0 iken bu oran 2022 yılında %64,9 olarak hesaplandı.

Listenin ilk sırasında en yüksek istihdam oranına sahip lisans bölümü özel eğitim öğretmenliği olduİşte en kolay iş bulan mesleklerÖzel eğitim öğretmenliği bölümünü tıp takip etti. Listenin üçüncü sırasında elektrik öğretmenliği yer alırken elektronik öğretmenliği ve otomotiv öğretmenliği listenin ilk beşinde yer aldı.  

İŞTE O TABLO:İşte en kolay iş bulan mesleklerEn yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip lisans alanı %82,8 ile sağlık ve refah oldu
2013 yılında yapılan Uluslararası Standart Eğitim Sınıflaması Eğitim ve Öğretim Alanları araştırmasına göre lisans seviyesinde kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk beş alan şöyle açıklandı; sağlık ve refah (%82,8), mühendislik, imalat ve inşaat (%78,4), eğitim (%78,1), bilişim ve iletişim teknolojileri (%76,2) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (%71,8) 

İşte en kolay iş bulan mesleklerDiğer yandan Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 13,9 ay olarak gerçekleşti.Ön lisans mezunlarının ortalama ilk iş bulma süresi ise 2021 yılında 14,8 ay iken 2022 yılında 15,3 ay olarak hesaplandı.

En yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip ön lisans bölümü %91,6 ile polis meslek eğitimi oldu
Ön lisans seviyesinde en yüksek kayıtlı istihdama sahip olan bölümler polis meslek eğitimi (%91,6), elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı (%87,2), kaynak teknolojisi (%81,9), metalurji (%81,6) ile endüstriyel kalıpçılık (%81,5) oldu.

En yüksek kayıtlı istihdam oranına sahip ön lisans alanı %73,0 ile mühendislik, imalat ve inşaat oldu
2013 yılında yapılan Uluslararası Standart Eğitim Sınıflaması Eğitim ve Öğretim Alanları araştırmasına göre Ön lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk beş alan; mühendislik, imalat ve inşaat (%73,0), bilişim ve iletişim teknolojileri (%67,5), doğa bilimleri, matematik ve istatistik (%67,4), hizmetler (%67,3) ile tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik (%67,1) olarak gerçekleşti.
 

İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans bölümü 2,4 ay ile dil ve konuşma terapisi oldu
Lisans mezunlarının mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süre ortalamasının en kısa olduğu bölümler; dil ve konuşma terapisi (2,4 ay), özel eğitim öğretmenliği (4,0 ay),  tıp (4,2 ay), eczacılık  (6,0 ay) ile ebelik (6,8 ay) oldu.

İŞTE O TABLO:İşte en kolay iş bulan mesleklerİlk iş bulma süresinin en kısa olduğu lisans alanı 8,3 ay ile sağlık ve refah oldu
Lisans mezunları için ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; sağlık ve refah (8,3 ay), mühendislik, imalat ve inşaat (11,3 ay), eğitim (11,4 ay), bilişim ve iletişim teknolojileri (11,8 ay) ile hizmetler (13,0 ay) olarak gerçekleşti.

İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu ön lisans bölümü 2,7 ay ile polis meslek eğitimi oldu
Ön lisans mezunlarının mezuniyetleri sonrası ilk iş bulma süre ortalamasının en kısa olduğu beş bölüm; polis meslek eğitimi (2,7 ay), optisyenlik (8,4 ay), aşçılık (10,4 ay), sivil havacılık kabin hizmetleri (11,4 ay) ile eczane hizmetleri (11,7 ay) oldu.

İlk iş bulma süresinin en kısa olduğu ön lisans alanı 13,0 ay ile hizmetler oldu
Ön lisans mezuniyet alanları göz önüne alındığında, ilk iş bulma süresinin en kısa olduğu ilk beş eğitim ve öğretim alanı; hizmetler (13,0 ay), doğa bilimleri, matematik ve istatistik (13,2 ay), mühendislik, imalat ve inşaat (13,9 ay), sağlık ve refah (14,7 ay) ile bilişim ve iletişim teknolojileri (15,8 ay) olarak gerçekleşti.

Ortalama kazancın en yüksek olduğu lisans bölümü pilotaj oldu
Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm sırasıyla; pilotaj, uçak mühendisliği, matematik mühendisliği, havacılık elektrik ve elektroniği, uçak bakım ve onarım oldu.

Ortalama kazancın en yüksek olduğu ön lisans bölümü polis meslek eğitimi oldu
Ön lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; polis meslek eğitimi, perakende satış ve mağaza yönetimi, uçak teknolojisi, marka iletişimi ile elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı oldu.

İŞTE O TABLO:İşte en kolay iş bulan meslekler