Doç. Dr. Gökalp Öner: Tüp bebekte dondurma yöntemi başarı şansını arttırıyor

Doç. Dr. Gökalp Öner: Tüp bebekte dondurma yöntemi başarı şansını arttırıyor
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

 

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner kadın hastalıkları ve doğum alanında yaşanan bazı gelişmelere yönelik uyarılarda bulundu.

Öner, özellikle tüp bebekte dondurulmuş embriyo transferinde başarı şansının daha yüksek bulunduğunu söyledi. Öner,  “Özellikle son yıllarda tüp bebekte dondurma tekniklerindeki gelişmelerle kadından toplanan yumurtalar eşinden alınan spermlerle döllendikten sonra elde edilen embriyolar vitrifikasyon sistemi ile dondurulduktan sonra kadının rahmi bir ay dinlendirilip uygun olan ayda hazırlandıktan sonra yapılan dondurulmuş embriyo transferinde gebelik şansı taze transfere göre artış gösterdiği ortaya çıktı” diye konuştu.

‘GENETİK TANI TÜP BEBEK YÖNTEMİNDE ÖNEMLİ!

Açıklamasında genetik tanının tüp bebek yönteminde önemli bir yerinin olduğunu anlatan Öner, “Tüp bebekte embriyolara genetik tanı tüp bebek başarısını 38 yaşından sonra arttırıyor. Özellikle ‘inci  gün embriyosundan alınan trofektoderm hücreleri yeni nesil dizileme tekniği ile yapılan embriyolara genetik tanı ile hem daha güvenilir hem de embriyoya her hangi bir zarar vermeden sonuç almak mümkün. Hatta 2018 yılında embriyoların muhafaza edildiği anne rahmine benzer ortamların içindeki sıvıdan genetik tanı yapılabilmekte ve alınan sonuçlar hem güvenilir hem de ileri yaşta tüp bebekte gebelik başarısını arttırmaktadır.” dedi.

‘ASPİRİN KULLANIMININ KALP KRİZİNİ RİSKİNİ AZALTMIYOR’

Rahim ağzı kanserinde klasik cerrahiye alternatif tedavi metotlarında da gelişmelerin yaşandığını kaydeden Öner,  şunları söyledi, “Laparoskopik veya robotik cerrahi ile yapılan kapalı rahim alma yöntemi ile hastalar daha az hastanede yatış süresi daha az kanama ve ağrı şikayeti ile daha memnun hastaneden ayrılmaktadır.  Bunun yanında kadın sağlığında aspirinin yeri  de artış göstermektedir. Özellikle 65 yaş üzerinde sıklıkla artan kalp krizi riski için günlük 100 mg aspirin kullanımı ile ilgili yapılmış çok geniş katılımlı bir çalışmada hiçbir risk faktörü olmaksızın önlem amaçlı aspirin kullanımının kalp krizini riskini azaltmadığı, ama kanama riskini 3 kat arttırdığı gösterilmiştir. Hatta kolorektal kanserlerin aspirin kullanan grupta artış gösterdiği  de gözlenmiştir. “

‘RAHİM AĞZINA DİKİŞ SEZARYEN ORANINI ARTTIRABİLİR’

 

Erken doğum konusunda da bazı uyarılarda bulunan Öner, “Erken doğumları önlemede vajinal progesteron kullanımının etkin olan tek tedavi yöntemi olduğu gösterilmiştir. Daha önce erken doğum öyküsü olan veya takiplerde rahim ağzı boyu kısalan gebelerde vajinal progesteronun erken doğumu önlemede etkin olduğu gösterilmiştir. Rahim ağzına dikiş atmanın bir alternatif olabileceği ama dikiş atmanın amniyon zarına zarar verip düşük veya enfeksiyon riski olduğu ve sezaryen oranını arttırabilir” dedi. Haber: Cafer ZENGİN