AK Parti Kayseri Milletvekili 'Kızıl Goncalara' kafayı taktı!

AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, Milletvekilliği görevinin yanı sıra bir gazetede köşe yazarlığı ve TV programcılığı da yapıyor. Böhürler, köşe yazısında son günlerin en popüler dizisi Kızıl Goncalar'ı ele aldı ve diziyle ilgili eleştirel bir yazıya dikkat çekti. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

AK Parti Kayseri Milletvekili 'Kızıl Goncalara' kafayı taktı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, farklı alanlardaki faaliyetleri ile de dikkat çekiyor. Kayseri'nin yeni Milletvekili Böhürler, Milletvekilliği görevinin yanı sıra  gazetede köşe yazarlığı ve TV'de programcılık da yapıyor. Böhürler, kaleme aldığı köşe yazısında son günlerin en popüler dizisi Kızıl Goncalar'ı masaya yatırdı. Böhürler, diziyi eleştiren bakış açısına dikkat çekerek, konuyla ilgili kaleme alınan eleştirel bir yazıya vurgu yaptı. Yenişafak Gazetesi'ndeki yazısında Böhürler, bir yazıdan alıntı yaparak, şu ifadeleri kullandı: Kızıl Goncalar dizisini kim yazdı, belli ki incelikli bir iş çıkarmaya, kaba klişelerden kaçmaya çalışmış. Olmamış. Bazı dindar karakterleri ‘fazla iyi’ çizmek belki de bu çabanın ürünü. Böhürler'in, ilgi gören diziyi köşe yazısında gündeme taşıması, 'AK Parti Kayseri Milletvekili Kızıl Goncalar'a kafayı taktı' dedirtti. 

AK Parti Kayseri Milletvekili 'Kızıl Goncalara' kafayı taktı!

Medyascope Yazarı Nuray Mert'in 'Kızıl Goncalar ne anlatıyor?' yazısıdan alıntı yapan AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, ilgili köşe yazısında şu ifadeleri kullandı: Bu çerçevede eleştirel bir yazıyı, son dönemin adete popüler kültür özeti olarak dini ve seküler çevrelerin karşılaşmalarını konu alan dizilerden Kızıl Goncalar üzerine Nuray Mert’ten okudum… Buradaki karakterleri, sembolleri analiz eden Mert, ezber klişe tekrarlarından ve dizinin oryantalist atmosferinden “birbirini tanıma ve anlama çabası çıkmaz” diyor.

AK Parti Kayseri Milletvekili 'Kızıl Goncalara' kafayı taktı!

'Kızıl Goncalar’ dizisini kim yazdı, çekti ise, belli ki incelikli bir iş çıkarmaya, kaba klişelerden kaçmaya çalışmış. Olmamış. Bazı dindar karakterleri ‘fazla iyi’ çizmek belki de bu çabanın ürünü. Veya söz konusu olan, ‘gerçek dindar’ portresi çizme çabası. Bu konuda Meryem karakteri başta geliyor, adeta bir ‘Anadolu bilgesi’. Cüneyt Efendi karakteri de, bu kategoride sayılır, ‘manalı’ cümleler, psikiyatrıyla ‘derin’ münazaralar çerçevesinde, diğerlerinden çok farklı bir dindar, tasavvuf ehli olarak takdim ediliyor... Bu şeyh, psikiyatrının hayata dair sıradan yorumları karşısında şaşıp kalabiliyor. ‘Nietzsche’ falan deyince şaşırıp kalmayan laf yetiştiren adam, ‘hayat sandığından karmaşık’ tarzı sıradan bir lafı hayatında ilk kez duymuş gibi bir hal alıyor. Bu konuda Meryem daha ilerde sayılır. Öyle olması da sebepsiz değil tabi. Meryem cahil bir kadın, onun inancı belli ki saflığından, hatta cahilliğinden geliyor. Ne yapsın, okuyamamış, çaresiz içindeki iyiliği, dini terimler ile ifade edebiliyor. Ama zaten, bu eksiklikten dolayı kızı okusun istiyor. İşte bütün mesele bu! Küçümsenecek bir mevzu değil, ama bu konuda da ortaya çıkan, ‘Haydi kızlar okula’ kamu spotundan öte değil.

AK Parti Kayseri Milletvekili 'Kızıl Goncalara' kafayı taktı!

Dizinin diğer karakterleri ise daha da kaba klişeler olarak karşımıza çıkıyor. Said Efendi, bildiğiniz ‘kurnaz, çıkarcı, hileci din tüccarı’, karısı ondan beter. Müyesser Hanım, aşık olduğu adamla evlenemediği için acılaşmış, sevgisiz ve tam da bu nedenle bulunduğu mevkiye gelmiş. O kadar kalpsiz ki, Kuran kursunda bir kız çocuğunun yolda bulduğu bilyeyi görünce köpürüyor. Naim Efendi deseniz, korkunç bir tip, baskıcı koca ve baba. Tam bir ikiyüzlü, dindarlık tasladığı halde, koli dağıttığı kadına tutuluyor, tabi o çevreye göre işin kolayı var, imam nikahı yaparak işin içinden sıyrılıyor. Her adımın tarikat büyüklerinin iznine bağlı olduğu vurgulanan bir ortamda, kimse ona neden bu nikah işini bize haber vermedin demiyor.'

AK Parti Kayseri Milletvekili 'Kızıl Goncalara' kafayı taktı!

Ayşe Böhürlerin köşe yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN