Cumhurbaşkanına açık mektup yazan hekimler endişeli

Artan fiyatlara karşılık gelirlerinin aynı oranda artmadığını belirten Aile Sağlığı Merkezleri gidişattan endişeli. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a açık mektup yazan hekimler adına konuşan Kayseri Aile Hekimleri Derneği Başkanı Arzu Öztürk, gelirlerin artırılmaması durumunda sistemin tıkanacağını ifade etti. Ayrıntılar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız haber bülteninde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Cumhurbaşkanına açık mektup yazan hekimler endişeli
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Birçok aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı ASM kira, elektrik faturası ve standart sağlık hizmetleri sağlayacak malzemeler alamadıkları, sözleşmeli çalışan sağlık personelinin asgari ücret maaş ve sigorta primlerini ödeyemediği için aile sağlığı merkezlerindeki görevlerinden ayrılarak eski kadrolarına dönünce Aile Hekimleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açık mektup yazdı. İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Arzu Öztürk, “Kayseri Aile Hekimleri Derneği olarak aile sağlığı merkezlerinde görev yapan tüm sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için gereken adımların atılmasını talep ediyoruz” dedi. 
Taleplerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açık bir mektupla dile getirdiklerini belirten Öztürk, Türkiye genelinde aynı anda kamuoyu ile paylaşılan mektupta şu görüşlere yer verdiklerini açıkladı: “Aile sağlığı Merkezleri’nin 25 üzeri kalem halinde sabit gideri bulunmaktadır. Son beş yıl içerisinde bu giderin enflasyon artışı yanında aile sağlığı merkezi ödenen, gider ödemesi artışı çok geride kalmıştır. Birçok aile hekimi, ebe, hemşire, asli kadrosuna dönmüş, pek çok aile sağlığı merkezi, kira, elektrik faturasını ödeyememekte. Standart sağlık hizmeti verilecek  tıbbi ve hijyen malzemesini alamamakta, artan personel giderleri sebebiyle birçok aile sağlığı merkezi personel işten çıkarmaktadır. Son beş yıl içerisinde resmi TÜFE artışı 331, asgari ücret artışı yüzde 611, kira artışı yüzde 400 olmuşken, Aile Sağlığı Merkezi giderleri için yapılan artış sadece yüzde 330 olmuştur. Aradaki fark artık hekimlerin kendi hak edişlerinden sağlanır noktaya gelmiştir. 
5 Temmuz 2023 tarihinde tarafımızca açıklanan yüz 17.55 zam oranı ve 8 bin 77 TL ek ödeme aile hekimliği çalışanlarının hak ediş yürütülmesi için gerekli. Aile sağlığı merkezi gider ödeneğine oransal artışı tam bir hayal kırıklığı olmuştur. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanların sözleşme ve ödeme yönetmeliğinde yapılacak düzenlemelerle hak ediş ve gider ödeneklerinde iyileştirme yapılmadığı takdirde sistemden çıkışların ve sistemin tamamen tıkanacağı bir gerçektir. 

Cumhurbaşkanına açık mektup yazan hekimler endişeli

HEKİMLERİN GELİRİ KAMU İŞÇİSİNİN GELİRİYLE KIYASLANIYOR
Aile Hekimleri Derneğinin basın açıklamasına Hekim Sen ve HekimlerBirliği Sendikası üyeleri de destek verirken Hekimsen İl Başkanı Şule Çelebi’de yaptığı açıklamada, hekimlerin gelirinin kamu işçilerinin gelirleriyle kıyaslanır hale geldiğini ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi: “Mevcut durum, hekimlik mesleğine değer verilmemiş olmasının bir tezahürüdür. Sadece hekimlerin değil, tüm kamu çalışanlarının ücretlendirilmesinde ipin ucu kaçmış, isler Arap saçına dönmüştür. Eğitim, teknik bilgi, is zorluğu, mesleki risk ve sorumluluk gibi kıstaslar göz ardı edilerek hekimlik değersizleştirilmiştir.
Kamu isçilerine yapılan son maaş zammı ile memur maaşının çok üzerine çıkması ve hatta Ocak ayından geçerli olarak geriye dönük fark ödenmesi ile eğitimli kamu çalışanı olan memurlarda hiyerarşinin muhafaza edileceği beklentisi oluşmuş, ancak bu beklenti maalesef karşılanamamıştır.
Hekimler; aldıkları eğitim, üstlendikleri sorumluluk, meslek hastalıkları riski, devlet hizmet yükümlülüğü, stratejik personel olmaları gibi nedenlerle kamuda en üst düzeyde ücretlendirilmeleri gerekirken kamu isçisinin dahi altında maaşa mahkum edilmek istenmektedir. Ayrıca nöbet ücretlerinin trajikomik düzeylerde olması, gece ve gündüz mesailerinin eşit sayılması gibi adaletsizlikler de çözüm beklemektedir.
Maaş, mesai, nöbet gibi konularda çalışma yapılmasına ilişkin uyarı ve taleplerimiz kuruluşumuzdan bu yana defalarca dile getirilmiş, seçimden sonra da yoğun bir biçimde gündemde tutulmuştur. Ancak taleplerimiz görmezden gelinmeye devam etmekte olsa gerek ki açıklanan zamlarla karşılık bulmamıştır.”