Pazartesi açıklanacak! Ekonominin nabzını tutacak

Kayseri'de ekonomik gelişmeler yakından takip ediliyor! Geçen hafta Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verisi dikkat çekerken, önümüzdeki hafta ise Tüketici Fiyat Endeksi TÜFE yıllık ve aylık verisi gündemde. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Geçtiğimiz hafta, tüm ülkede olduğu gibi Kayseri'de de piyasaların gidişatını yakından takip eden vatandaşlar, iş adamları ve sektör temsilcileri, ekonomik takvimde yer alan verileri yakından takip etti. Özellikle "Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (Yıllık) (4. Çeyrek)" verileri yakından takip edildi.

Ekonominin büyüme eğilimini, yılın genelindeki performansını ve ekonomik politikaların etkisini anlamak için önemli arz eden 2023 yılı ve son çeyrek Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla verilerini Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladı. 2023 yılında bir önceki yıla göre %4,5 artarken son çeyrekte ise yüzde 4 büyüdü. TÜİK'in sektörel büyüme rakamlarına göre, 2023 yılında bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; finans ve sigorta faaliyetleri toplam katma değeri %9,0, inşaat %7,8, hizmetler %6,4, diğer hizmet faaliyetleri %4,6, sanayi %0,8 arttı. Ancak tarım sektörü %0,2 azaldı.

Gelecek hafta (4 Mart - 8 Mart) ekonomik takvim yer alan enflasyon oranlarını gösteren TÜİK tarafından açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi TÜFE yıllık ve aylık verisi Kayseri'de de piyasaların gidişatını yakından takip eden vatandaşlar, iş adamları ve sektör temsilcileri tarafından yakından takip edilecek. TÜFE, tüketicilerin belirli bir sepetin maliyetindeki değişimi ölçen bir gösterge olarak önem taşırken ekonominin genel sağlığı hakkında önemli ipuçları sunacak.

Tüketici Fiyat Endeksi TÜFE; bir ülkede belirli bir zamanda tüketicilerin belirli bir sepetin maliyetindeki değişimi ölçen bir ekonomik göstergedir. Yıllık TÜFE, bir önceki yılın aynı ayına göre fiyat değişimini yansıtır. Şubat ayına ilişkin TÜFE (Yıllık), o ayda tüketici fiyatlarının bir önceki yılın Şubat ayına göre yüzde olarak ne kadar değiştiğini ifade eder.

TÜFE'nin artışı enflasyonun bir göstergesi olabilir ve bir ekonominin fiyat istikrarını ve tüketici satın alma gücünün değerini belirlemeye yardımcı olur. Yüksek enflasyon, genellikle para biriminin değer kaybı ve tüketici harcamalarının azalması gibi ekonomik sorunlara işaret edebilir. Düşük enflasyon ise ekonominin istikrarını koruyabilir, ancak deflasyon riski taşıyabilir, ki bu da talebin düşmesiyle ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebilir.

İşte gelecek hafta (4 Mart - 8 Mart) ekonomik takvim

İşte geçtiğimiz hafta (26 Şubat - 1 Mart) ekonomik takvim verileri

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme