Amerikalı Profesörden deprem açıklaması

ABD'de New York eyaletinde Cornell Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapan Judith Hubbard 6 Şubat'ta medana gelen depremlerin ardından kendi sayfasında açıklama yaptı

Amerikalı Profesörden deprem açıklaması
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, ABD'de New York eyaletinde Cornell Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapan Judith Hubbard’ın 6 Şubat'ta medana gelen depremlerin ardından kendi sayfasında yaptığı açıklamalara yer verdi.

Evsen, “Ülkemizi derin bir yasa boğan Kahramanmaraş merkezli 7,7 M ve 7,6 M depremlerin artçıları giderek azalıyor.” diye rahatlatan bir mesaj çekti ve Hubbard’ın artçıların azaldığına değindiğini belirterek, “Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra diri faylar üzerindeki artçı depremler giderek azalmaya devam ediyor. ABD'de New York eyaletinde Cornell Üniversitesi'nde plaka tektoniğinden depremlere kadar her türlü sismolojik olayla ilgilenen ve ziyaretçi profesör olarak görev yapman Judith Hubbard kendi sayfasında açıklamalarda bulundu. Hubbard, yapmış olduğu açıklamada artçıların giderek etkisini yitirdiğini ama daha bir kaç ay devam edeceğini kendi blog sayfasından duyuru yaptı.” ifadelerini kullandı. 

Hubbard, "Güneydoğu Türkiye'deki depremlere bakarak çok zaman harcadım. Peki ya ülkenin geri kalanı? Bu harita, GPS tarafından kaydedilen tüm büyüklük 3+ depremleri (mavi=6 Şubat'tan önce, kırmızı=sonrası), aktif fayları ve kabuk hareketini gösterir. Yüksek çözünürlüklü haritalar için blogumu ziyaret edin. Tektonik olarak, Türkiye'de çok şey oluyor. Haritadaki oklar GPS hızlarını gösterir. Bunlar, plaka tektoniği nedeniyle kabuğun yıldan yıla gerçek hareketini temsil eder. Bu oklar merkezi Türkiye'ye göre hareketi göstermektedir. Buna karşılık, Kuzey Anadolu Fayı boyunca hareket diğer yöndedir: sağ-yanal. Kuzey Anadolu Fayı'nın batı ve doğu uçları önemli ölçüde depremsellik göstermektedir. Büyük bir boşluk var gibi görünüyor, ama aslında...fayın diğer bölümleri, geçen yüzyılda art arda meydana gelen depremlerde kırıldı - burada gösterilmemiştir, çünkü ~1980 öncesi deprem katalogları çok eksiktir. Doğuda, Kuzey ve Doğu Anadolu Faylarının ötesinde önemli ölçüde dağılmış depremsellik vardır. GPS vektörleri, KD'den GD'ye büyük bir değişim gösteriyor Türkiye; bu tektonik gerinim, 2011 M7.1 Van depremi de dahil olmak üzere geniş dağılımlı depremsellikte salınır. Güney-orta bölge (Kıbrıs'a doğru açık deniz dahil) çok fazla sismisite üretmedi, ancak burada bir dalma zonu var! Kıbrıs dalma-batma bölgesi, kütüğün ucu neredeyse Ankara'nın altında olacak şekilde ~440 km'ye kadar haritalanmıştır. Neyse ki.yalnızca dalma-batma bölgelerinin daha sığ kısımları (<~100 km derinlik) zarar verici depremsellik üretebilir. Sığ dalma bölgeleri de tsunamileri tetikleyebilir, bu nedenle kıyı bölgeleri hazırlanmalıdır. Ve sonra Türkiye'nin batısı var. Burada birçok deprem bandı ve bölgesi sismik riski vurgulamaktadır.Neden burada depremler oluyor? Bu, Doğu ve Kuzey Anadolu Fayları ile aynı değildir.  GPS bir ipucu verir. Bu bölgede oklar güneye doğru uzuyor ve uzuyor - tüm bölge NS'yi uzatıyor. Bu genişleme, yalnızca alan parçalanıyorsa ve faylarda - normal faylarda - kayıyorsa gerçekleşebilir. Ve gerçekten de, buradaki depremler eşleşiyor." ifadelerini kullanarak Türkiye'de gerçekleşen depremler hakkında bilgi verdi.

HABER: ALPEREN ÇİFTCİ
 

Amerikalı Profesörden deprem açıklaması
Amerikalı Profesörden deprem açıklaması
Amerikalı Profesörden deprem açıklaması
Amerikalı Profesörden deprem açıklaması
Amerikalı Profesörden deprem açıklaması