AK Parti Kayseri Milletvekili Karayel: Trollük önlenince Marmara Denizi'nde popülasyon arttı!

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, '2002 yılında, AK Parti iktidara geldiğinde sadece 61 bin ton olan üreticilik şu an yarım milyon tonunun üzerine çıktı' dedi. Karayel, kaçak trol avcılığı yapan teknelere el konulmasıyla birlikte Marmara Denizi'nde popülasyonun da arttığını söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
AK Parti Kayseri Milletvekili Karayel: Trollük önlenince Marmara Denizi'nde popülasyon arttı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel, Meclis’te “Su Ürünleri ve Balıkçılık Sektörünün sorunlarının araştırılması”  ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması üzerine  parti grubu adına 
konuştu. 
1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Su Ürünleri Kanununun yürürlüğe girdiğini ifade eden Karayel, “Bu kanunun kanunlaşması sürecinde özellikle bize ifade edilen hususlardan bir tanesi kaçak ve yasa dışı avcılıktı. Bugün ben memnuniyet duydum, konuşmacılarımızın hiçbirisi kaçak ve yasa dışı avcılıktan bahsetmediler çünkü o kanun sayesinde, Kabahatler Kanunu'yla gerçekleştirilen uyum sayesinde yasa dışı avcılık yapan yani ruhsatsız avcılık yapan kaçak teknelere el konulması ve bunların belli şartlar dâhilinde imhası düzenlendi ve bu kapsamda 550 kaçak teknenin mülkiyeti kamuya geçirilmiş oldu” dedi.
“KAYSERİ ŞEHRİNDEN DE ÖZELLİKLE BAHSETMEK İSTİYORUM”
Kayseri’de de su ürünleri anlamında gelişmelerin olduğunu belirten Karayel, “Milletvekili olduğum Kayseri şehrinden de özellikle bahsetmek istiyorum. Tabii, Kayseri, belki konunun içinde olmayanlar tarafından çok bilinmez ama ülkemizdeki yavru alabalık üretiminin büyük bir kısmını yapan bir şehir, dolayısıyla su ürünleri anlamında da gene kafes ve üreticilik anlamında da önemli şehirlerimizden bir tanesi” diye konuştu.  “Su Ürünleri Kanunu'nda Marmara Denizi'nde trol avcılığının yasaklanması düzenlendi ve Marmara Denizi'nde kaçak trol avcılığı yapan teknelere özellikle el konuldu” ifadelerini de kullanan Karayel, “Marmara Bölgesi'nde avcılık yapanlar vardır ve onlar da aslında bunun yapılmasıyla birlikte, bu düzenlemeyle birlikte bu bölgelerdeki balık popülasyonunun ve çeşitliliğinin artmaya başladığını bize ifade edeceklerdir. Çünkü biz de sektör temsilcileriyle görüştüğümüzde özellikle çok nadir görülen türlerin daha fazla sayıda görülmeye başladığını ve hiç görülmeyen türlerin de yavaş yavaş denizlerimizde ortaya çıkmaya başladığını biliyoruz. Sadece iki yıl içerisinde bu kadar bir gelişme olduysa inşallah, bunun uygulanmaya devam edilmesiyle birlikte daha güzel gelişmeler olacağını düşünüyorum. Evet, kaçak avcılığın önlenmesi son derece önemliydi. Gene, ışıkla avcılığın önlenmesi de bence önemli konulardan bir tanesiydi. İstilacı türlerle mücadele Su Ürünleri Kanunu’nda düzenlenen hususlardan bir tanesiydi ve sadece balıkçılık anlamında değil, diğer türlerle de bunların üretiminin ve avcılığının da düzenlemeye bağlanmış olması son derece kıymetli” dedi.
“2002 YILINDA, AK PARTİ İKTİDARA GELDİĞİNDE SADECE 61 BİN TON OLAN ÜRETİCİLİK ŞU AN YARIM MİLYON TONUNUN ÜZERİNE ÇIKTI”
“Yetiştiricilik anlamında dünyada 18’inci sıradayız, Avrupa Birliği ülkeleri arasında 1’inci sıradayız” ifadelerini de kullanan Karayel, “2002 yılında, AK Parti iktidara geldiğinde sadece 61 bin ton olan üreticilik şu an yarım milyon tonunun üzerine çıktı. Aynı şekilde, bununla doğru orantılı olarak da bu sektörde istihdam sayısı son derece ciddi şekilde arttı. Bunun ülkemize 2022 sonunda getirdiği döviz 1,7 milyar dolar dolayısıyla ihracat anlamında da yetiştiricilik, ülkemizin önemli kalemlerinden bir tanesini oluşturuyor. Tabii, bu yetiştiricilik sayesinde artık Türk somonu, Türk levreği markaları dünyada bir marka olarak ve istenme anlamında da Türk somonu ve Türk levreği olarak istenmeyi ortaya çıkardı. Bakıldığında, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve AB üyesi, Avrupa Birliği üyesi ülkelere yetiştiricilik neticesinde ciddi şekilde bir ihracatımız söz konusu, Rusya da bu ülkelerin önemlilerinden bir tanesi; bu anlamda bunu da ortaya koymuş olmak kıymetli. Biraz önce de bahsedildi, kılıç, orkinos ve kalkanla ilgili kotaların artırılması da önemli.
“CİDDİ BİR ARITMA TESİSİ, BİYOLOJİK, İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ YAPIMINA İHTİYACIMIZ VAR”
Müsilaj sıkıntısına da vurgu yapan Karayel, “Sürecin taraflarından, belki de sebeplerinden bir tanesi, su ürünleriyle ilgili sıkıntıların sebeplerinden bir tanesi gene çevre kirliliği. Bu anlamda ben Müsilaj Komisyonunun bir üyesi olarak bu çalışmalara da Müsilaj Komisyonu çalışmalarına da fiilen katıldım. Müsilaj Komisyonu çalışmaları sırasında gördüğümüz en önemli şeylerden bir tanesi şehirlerin denizler ve sular üzerine evsel ve endüstriyel kaynaklı atıklar marifetiyle oluşturmuş olduğu baskıydı. Bu anlamda ciddi bir arıtma tesisi, biyolojik, ileri biyolojik arıtma tesisi yapımına ihtiyacımız var” dedi.