'400 milyon dolar fiş fatura kaçakçılığı engellenecek'

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Kayseri Bölge Başkanı İbrahim Polat Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde yapılan yeni eklemelerin önemini açıkladı. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'400 milyon dolar fiş fatura kaçakçılığı engellenecek'

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde yapılan yeni eklemeler ile fatura kaçakçılığı önü kapatılacak, ticari araçlara uygulanacak çip olayı ile yıllık 400 milyon dolar fiş fatura kaçakçılığı engellenecek.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Kayseri Bölge Başkanı İbrahim Polat konu hakkında, Kayseri Olay Haber Merkezine şu açıklamada bulundu; “Fatura kaçakçılığı ve bu faturaları kullananların birçoğu ticari araçlar. Esasında üstümüzden yük iniyor, sahte fatura olayı da üstümüzden kalmış oluyor, personelin fatura satması bitiyor. Düşük satanların fatura fiş silenlerinde önü tamamen kapanmış oluyor. Ben bize maliyeti olmadığı gibi bizim üstümüzden fatura fiş kaçakçılığı ve ucuz satıp fiş kesenlerden de kurtulacağımızı düşünüyorum. Ticari araçlara uygulanacak çip olayı ile yıllık 400 milyon dolar fiş fatura kaçakçılığı engellenecektir” dedi.
Resmi Gazete de konuyla alakalı yayımlanan tebliği şu şekilde; “Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla birçok düzenleme ve çalışma hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda, daha önce akaryakıt pompalarına bağlanma mecburiyeti getirilen ödeme kaydedici cihazların, elektronik ortamda anlık veri aktarımı yapabilen, güvenlik seviyesi yükseltilmiş ve belirlenen diğer teknik özellikleri taşıyan yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlar ile değiştirilmesine yönelik usul ve esaslar 24/3/2021 tarihli ve 31433 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 527) ile belirlenmiştir.  Söz konusu düzenleme ve çalışmaların devamı mahiyetinde olmak üzere, akaryakıt istasyonlarında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kurulması zorunluluğu getirilmesi, akaryakıt istasyonlarında yapılan akaryakıt satışlarında plaka bilgisinin söz konusu sistem kullanılarak yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik gönderilmesine ilişkin teknik özelliklerin belirlenmesi, bahse konu sisteme ilişkin uygulamaların Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce yetkilendirilen firmalar tarafından mükelleflerin ve nihai tüketicilerin kullanımına sunulması, sistem kapsamında bilgi paylaşılması ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasların belirlenmesi bu Tebliğin amaç ve konusunu oluşturmaktadır.”