Yok böylesi, Türkiye'nin en büyüğü olacak! Kayalar oyularak yapılıyor

3 bin 500 metrekare büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyüğü olacak müzenin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Detaylar Kayseri Olay Gazetesi olarak hazırladığımız Kayseri haber bültenimizde…

Yok böylesi, Türkiye'nin en büyüğü olacak! Kayalar oyularak yapılıyor

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Büyükşehir Belediyesi’nin Kültepe Kaniş-Karum bölgesini dünyaya tanıtacak Türkiye’nin en büyük kayadan oyma müzesi konumundaki Kültepe Müzesi’nde sürdürülen çalışmaları yerinde inceledi.

Yok böylesi, Türkiye'nin en büyüğü olacak! Kayalar oyularak yapılıyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Türkiye’nin en büyük kayadan oyma müzesini Kayseri’de hayata geçirerek, hem Kültepe Kaniş Karum’a ilişkin 75 yıllık hayali gerçekleştirmiş hem de Kültepe’ye ait eşsiz tabletleri insanlığın hizmetine sunmuş olacağız. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor” dedi.

Yok böylesi, Türkiye'nin en büyüğü olacak! Kayalar oyularak yapılıyor

3 bin 500 metrekare büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyüğü olacak müzenin ilk resmi müze olması açısından da önem taşıyor.

Yok böylesi, Türkiye'nin en büyüğü olacak! Kayalar oyularak yapılıyor

Kültepe (Kaniş Karum) ören yeri

Kanesh, Kayseri'nin Kuzey-doğusunda Kayseri-Sivas karayolunun 20. km'sinde yolun 2 km kuzeyinde; Karahüyük Mahallesi sınırları içendedir. Kültepe, biri yerlilerin oturduğu höyükten, öteki aşağı şehir veya Asurlu tüccarların yerleştiği Karum alanından oluşmuştur. Höyüğün çapı 500m, ova seviyesinden yüksekliği 20m'dir. Tepeyi dört yanından aşağı şehir, Karum çevirmiştir.Anadolu'da ilk yazılı vesikalar da Kültepe'de bulunmuştur. Kültepe tabletleri denilen vesikalar, Asurlu tüccarlara ait vesikalar olup eski Asur lehçesi ve çivi yazısı ile yazılmıştır.Kültepe'de yapılan kazılar sonucunda bol miktarda çivi yazılı tabletler, seramik buluntular, mimari kalıntılar ele geçmiştir. Höyükte yapılan kazılarda geniş binalar, tek vücutlu fakat çok başlı idoller, çıplak heykeller ve özellikle boyalı seramiği, Kültepe'nin Eski Bronz Çağında Anadolu'nun en önemli şehirlerinden olduğunu gösterir. Ancak çevrede yapılan yüzey araştırmaları sonucu, yörede  Kalkolitik, hatta Neolitik yerleşmesi olabileceği yolunda ipuçları elde edilmiştir. Kayseri'nin Selçuklu ve Osmanlı Döneminde İpek Yolu'nun bir parçası, günümüzde de Türkiye'nin ticaret alanında en aktif şehirlerinden olması da Kültepe ile başlayan bu ticari hareketliliğin devamı olmuştur. Dünyaca tanınmış bu açık hava müzesi, ilk olarak 1881'de dikkat çekmiş, 1925'te Kültepe'nin önemli bölümlerinden biri olan Karum keşfedilmiştir. 1948 yılından beri Türk Tarih Kurumu ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına bölgede kazılar yapılmaktadır. Kültepe'de Asur, Genç Hitit, Helen, Roma, Pers ve Tabal dönemlerine ait eserler ve bulgular ele geçmiştir.