Yazılım Şirketi Kurmak İçin Ne Gerekir?

Yazılım şirketleri son derece geniş bir alanda faaliyet gösterirler.

Yazılım Şirketi Kurmak İçin Ne Gerekir?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Son yılların hem ülkemizde hem dünya genelinde en hızlı büyüyen ve popüler sektörlerinin başında yazılım sektörü gelir. Bunun doğal sonucu olarak ticari hayatta aktif olmak isteyen pek çok girişimci yazılım geliştirme ve web tasarım faaliyetlerine yönelmektedir. Yazılım şirketi kurmak isteyen girişimcilerin vermeleri gereken ilk karar hangi şirket türünde kurulum yapılacağıdır. Bu aşamada hayata geçirilmek istenilen işin kapsamına ve özelliğine göre şahıs şirketi ya da sermaye şirketi arasında seçim yapılması gerekir. Seçilen şirket türü ülkemiz kanunları nezdinde herhangi bir önem taşımamakla birlikte sermaye şirketlerinin şahıs şirketlerine göre birçok açıdan daha avantajlı ve prestijli olduğu açıkça ifade edilebilir.

Yazılım şirketleri son derece geniş bir alanda faaliyet gösterirler. Temel faaliyet alanları hem mobil cihazların hem bilgisayarların belirli bir amaç doğrultusunda işlevlerini ve görevlerini yerine getirmelerini sağlayacak programların kodları ve bu kodların yönetim süreçlerini kapsayan çalışmaların yerine getirilmesidir. Yazılım şirketi kurmak için ihtiyaç duyulan süre hangi tür şirket kurulumunun tercih edildiğine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle yazılım şirketinin resmi olarak kayıt altına alınması ve gereken izinlerle ilgili prosedürlerin tamamlanması için farklı sürelere ihtiyaç duyulur.

Eğer kurulacak olan yazılım şirketinin küçük ölçekli faaliyetlerde bulunması planlanıyorsa şahıs şirketi kurulumunun tercih edilmesi daha doğru bir adım olacaktır. Ayrıca şahıs şirketi kuruluş maliyetlerinin diğer şirket türlerine göre daha düşük olması şahıs şirketi kurulumunun önemli avantajlarından biri olarak kabul edilir. Yıllık net karının 30.000 TL altında olması beklenen yazılım ve web tasarım firmaları için şahıs şirketi kurmak tercih edilebilse de yıllık net kar beklentisinin daha yüksek olduğu durumlarda şahıs şirketi kurmak, vergi oranının artacak olması nedeniyle avantajdan dezavantaja dönüşebilir.

Yazılım Şirketi Kurmak İçin Ne Yapmalı?

Girişimciler yazılım şirketi kurmak için tercihlerini şahıs şirketinden yana kullanmaları halinde eğer vergi dairesine kuruluş işlemleri için kendileri gitmeyecek ve mali müşavir aracılığıyla kuruluş işlemlerini gerçekleştireceklerse mali müşavire kuruluş işlemleri için vekalet vermeleri gerekir. Bunun ardından kuruluş işlemlerinin gerçekleştirilmesi için noter tasdikli nüfus cüzdanı sureti, ikametgah, imza beyannamesi ve kira kontratı gibi belgeler hazırlanır.

Yazılım şirketi kurmak için şirketin resmi kuruluş işlemleri yapılırken Vergi Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Ticaret Odası kayıtları süreç içerisinde otomatik olarak yapılır. Resmi kuruluş işlemleri tamamlandıktan ve vergi levhası alındıktan sonra kurulan yazılım şirketinin bağlı bulunduğu belediyeden İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı alınır. Yazılım şirketi kuruluşuna dair yasal işlemler tamamlandıktan ve gerekli izinler alındıktan sonra yazılım şirketleri ticari faaliyetlerine başlayabilirler. Yazılım ve web tasarım şirketlerinin ticari faaliyetlerine devam ettikleri süre esnasında aylık olarak belirli standart giderleri vardır. Şirketin büyüklüğü, iş yerinin kira olması halinde kira bedeli, kar-zarar durumu, çalışan personel sayısı ve benzer bazı etkenler söz konusu giderlerin ne kadar olduğunu doğrudan etkiler. Yazılım şirketi kurmak için ortalama 1 haftalık bir sürece gereksinim vardır. Tüm bilgilerin ve belgelerin eksiksiz bir şekilde hazırlanması ve ibraz edilmesi buna bağlı olarak yasal prosedürlerin tamamlanması ile şirket kuruluşu gerçekleştirilir.

İzmir SMMM diğer bir deyişle İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak adlandırılan kuruluş, İzmir genelinde verilen mali müşavir hizmetleri için uyulacak kriterlerin belirlenmesini sağlar. Bu sayede sektörde verilen hizmetler ile bu hizmetlerin ücretleri konusunda da bir standardizasyon yakalanabilir.

Genç Girişimci Şirketi Kurmak Ne İşe Yarar?

Genç girişimci şirketi kurmak ticari hayata yeni atılan 29 yaş altındaki gençlere önemli avantajlar sağlar. Devletin 29 yaş altında olan ve belirli kriterleri sağlayan gençlere sağladığı Genç Girişimci Desteği birçok yönden fayda sağlar.

Genç Girişimci Desteği 18 ila 29 yaş aralığında olan ve ilk kez iş yeri açan girişimcilere bir yıl süreyle BAĞ-KUR primlerinin devlet tarafından karşılanması imkanını sunar. Bu kapsamda sağlanan desteklerden yararlanmak isteye genç girişimcilerde aranan temel şartlardan biri 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk kez sigortalı olmalarıdır. Bu kişilerin adına serbest meslek faaliyeti ya da ticari faaliyet dolayısıyla ilk kez vergi mükellefiyeti tahsis edilmiş olması aranan diğer koşuldur. Diğer yandan adi ortaklık ya da şahıs şirketi kurulmuş olması şartı da Genç Girişimci Desteği’nden yararlanmak isteyen kişilerin sağlaması istenilen şartlardan biridir.

Genç Girişimci Desteği kapsamında 18 ila 29 yaş arasında olan ve kendi adına ilk kez gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilerek işyeri açan genç girişimcilere 3 yıl süreyle vergi istisnası uygulanması söz konusudur. Bu istisna her vergilendirme dönemi için 75.000 TL olarak uygulanır. Bununla birlikte söz konusu istisnalardan faydalanılabilmesi için girişimcinin işe başlama tarihini izleyen 10 gün içinde, bağlı olduğu Vergi Dairesi’ne işe başlama bildiriminde bulunması gerekir.