Selda Avcı

HAYAT YAŞAMAYI BİLENE GÜZEL!

Selda Avcı

“En karanlık gece bile sona erer ve güneş tekrar doğar.” Victor Hugo ne güzel söylemiş ve devam etmiş. Dün ne kadar kırgınsam, yorgunsam bezginsem bugün tezat bir şekilde mutlulukla açıldı kapılarım ardına kadar. Uyandığımda içimde anlamlandıramadığım bir mutluluk hâkimdi. Sanki güneş daha parlak, kuşlar daha cıvıltılı, hava daha berrak, ruhum daha ışıltılıydı. Kanatlanıp uçacak gibi hissettim uyanmamla birlikte. Kuş seslerini yüreğimin içinde hissedip onlara şarkıların tatlı nağmeleriyle eşlik ettim. Güneşe baktım pırıl pırıl haliyle içim daha da açıldı, ona içten gülümseyen yüzümle günaydın dedim.Pencereyi açtım, çiçeklerin harikulade kokusunu ciğerlerimde hissettim. Renkli gülüşleriyle yüreğime su serpti kelebekler. Masmavi bulutlar kol kola girmiş sanki seyahat ediyorlar birlikte neşeli bir edayla. Dağlar taşlar farklı bir havada bugün sanki raks ediyorlar çılgınlar gibi. Yollar göz alıcı bir şaşaaya kapılmış sükseli çiçeklerle donanmış, ağaçlar meyvelerini bezemiş tıklım tıklım ve bana göz kırpıyor meyveler sanki muzip bir şekilde.

Bazen gün içinde dört mevsimi yaşadığımız zamanlar olur. Penceremizi açıp, perdemizi araladığımızdamis gibibir hava doluverir odanın içine cıvıl cıvıl kuş sesleri eşliğinde, ışıl ışıl parlayan güneşli bir hava ile uyanırız sabaha. Ardından öğleye doğru hafiften rüzgârla bulanmaya başlayan bir hava hâkim olmaya başlar. Akşama doğru şiddetli bir yağmur, gök gürültüsü, karanlık ve bunaltıcı bir hava ile günü tamamladığımız zamanlar olur. Bu havalar insan olarak hepimizin ruhunu olumsuz yönde etkiler yâda şöyle diyelim ben şahıs olarak böyle havalarda modum düşer. Birçoğumuzda havanın etkisi ile daralır, bunalır ve hüzünlü bir atmosfere bürünürüz. Gece her sıkıntının üzerini yorgan gibi örter. Sabaha yeni umutlara uyanmak için o sıkıntılı havanın ve o karanlık gecenin çabucak bitmesini isteriz. Aslında mühim olan ise umudumuzu kaybetmeden yarına umutla bakmayı başarabilmektir.

Zifiri karanlıklar içinde olsak bile sabah olacak ve o gece sona erecek diye düşünürsek başımıza gelen iyi yâda kötü olaylara daha pozitif ve umutvari bakabiliriz. Çok sıkıntıda olduğumuz dönemlerde Reşat Nuri Güntekin’in sözü aklımıza gelsin: ‘’En uzun, en çaresiz geceni düşün. Sabahı olmadı mı? Allah hepimizin karşısına vicdanını yitirmemiş, merhameti yüreğini dağlayan, gönlümüzün kıymetini bilen iyi insanları çıkarsın. Bakara Suresi 286. ayette geçen, "Allah hiçbir nefse gücünün yeteceğinden öte yük yüklemez." Ayeti hemen aklımıza gelsin, yaşanan her olayı insan kendi imtihanı olarak düşünürse olaylara daha pozitif bir yaklaşım sağlar.  Bana göre başımıza gelen hiçbir şey yaşanan hiçbir olay boşuna değildir. Yaşanan her şeyin bizim bilemediğimiz, göremediğimiz bir nedeni elbette vardır. Bazen içinden hiç çıkamayacağımızı düşündüğümüz sıkıntılar içine gireriz. Sanki o sıkıntılar, üzüntüler bize ömürlük gibi gelir fakat öyle olmaz.Büyüklerimiz sabır ile koruk helva olur derlerdi, işte sabır ve umutla bizde başımıza gelen her türlü olayın üstesinden gelebiliriz. Her şey bizim elimizde pozitif olup etrafa enerjimizi yayar isek bizim yanımızdaki insanlarında almış oldukları enerji ile negatiflik varsa dahi atmalarını sağlayabiliriz.

Hiçbir şey boşuna değil bu hayatta… Secde ediyorsak bir nedeni; Dua ediyorsak, bir duyanı var. Şu yüreğimizdeki derdin bir göreni var Elhamdülillah… (Şems-i Tebrizi)

"Allah var ümitsizlik yok" diyecek güce sahip olmalısınız. Bu dünyanın bir imtihan diyarı olduğunu bilip ve Allah için sevmek kadar Allah için katlanmanın da değerli bir iş olduğunu idrak ettiğinizde, yaşananların birer saman alevi kadar cılız ve zayıf olduğunu hissedersiniz. Başımıza gelen her türlü olumsuz olayda bu neden benim başıma geldi diye düşünmek yerine, bu benim imtihanım ve ben bunu başarı ile nasıl tamamlarım diye düşünüp, bir çare ve çıkış yolu bulmaya çalışmaktır. Aslında her şey bizim elimizde mühim olan hayatı dolu dolu yaşamayı bilmektir. Çünkü hayat yaşamayı bilen herkese güzel ve özeldir. Benden ufacık bir tavsiye yaşanan sıkıntılara mızmızlanarak değil de pozitif bakarsak emin olun Allah bizlere ne güzellikler yaşatacak göreceksiniz. Sevgiyle…

Yazarın Diğer Yazıları