Selda Avcı

ÇİRKİNLİKTE SENDEN, GÜZELLİKTE…!

Selda Avcı

Her insanın kendi alanında verdiği hayat mücadelesinin içinde,  yaşamı boyunca  mücadelesini en iyi şekilde sonuçlandırmak çabası ve telaşında savrulup dururken, çevresindekilerin  kendisini nasıl gördüğünü  hiç düşünemez bile…Evet, hayatımızda verdiğimiz mücadelenin karşıdan nasıl göründüğünü zaman zaman yapılan olumlu, olumsuz eleştirilerle fark edebiliyoruz. Fakir Yılmaz

Kimine göre güler yüzlü, kimine göre hoşgörülü, kimine göre cana yakınım. Kimine göre adam, kimine göre yalanım. Kimine göre akıllı, kimine göre deliyim, kimine göre havalı, kimine göre atarlıyım. Herkes rahat olsun benadamına göre adamım! Aslında her ne kadar kabul etmesek te etkiye, tepki olayının dışa yansıması hepimizde üç aşağı, beş yukarı aynıdır! Bir insanın neyi, nasıl görmek istediği ile ilgili olan bir durumdur. “İnsanı ateş değil, kendi gafleti yakar. Herkeste kusur görür, kendine kör bakar. Bil ki; Neye nasıl bakarsan, o sana öyle bakar” der bir düşünür.İnsanlar neyi nasıl görmek isterlerse öyle görürler aslında. Karamsar düşünen karamsar, iyi düşünen iyi, güzel düşünen güzel görür. Önemli olan onu nasıl görmek istediğindir.

Nabza göre şerbet verme olayı hepimizin içinde var, hepimiz kendimize yapılana karşı atak göstermeye meyilliyiz. Ki bize bir kötülük yapan, tehdit eden, kıran döken, hakaret eden, bir insana daelbette aa çok iyi yaptın demek mümkün değildir. Tabi ki bana bu yaptıklarınızı ben hak ettim de denilmez. Bana bunları iyi ki yaptınız deyip gülerek karşılanması imkânsızdır. İllaki etkiye tepkimizi bazen fazlası ile ortaya koyarız.

Siz iyiyseniz karşınızdaki insanda iyi olur, siz kötü olursanız karşınızdaki insandan iyilik beklentisi içine girmeniz zaten mantıksız. Ha bazı istisnalar vardır siz ne kadar iyi olursanız olun, karşınızdaki insan ısrarla size karşı iyi olmamayı da tercih edebilir.

Kimisi karanlıklar arasından doğacak aydınlığı bekler, inanır ve gerçekten o aydınlığı görür. Kimisi aydınlıklar içinde en karanlık olan tarafa bakar, daha da karanlık olacağına inanır ve gerçekten daha karanlık görür. Durum bundan ibarettir ki bu yüzden nasıl görmek istiyorsan öyle bakmalısın hayata. Karanlığı aydınlık görmek de sana bağlı, aydınlığı karanlık görmekte sana bağlı, karanlığı daha karanlık görmek de sana bağlı… Gamze Palamut

İnsan iç dünyasında kimi nasıl görmek isterse o şekilde görüyor aslında. Yargısız infaz, ön yargı bizim toplum olarak içimize işlemiş durumda. Laf olsun diye boş konuşmalar etrafımızda ne yazık ki o kadar çok yapılmakta ki… Herkes herkesin hakkında konuşmayı kendisine hak görüyor. Bana göre bu çok yanlış bir davranış şekli. Herkes etrafındakiler hakkında yorum yapmak, onu yargılamak, yaşantısını sorgulamak yerine kendini düzeltmek için çaba gösterse bu gibi sorunlar hiç yaşanmaz diye düşünüyorum.Mevlana böyle söylemiş… Allah’ın verdiği iki göze bakış açısını veren yine insanın kendi ruhu değil mi? Neyi nasıl görmek istersen öyle görüyorsun… Çirkinlikte senden, güzellikte… Yüzeysel bakarsan sıradan bir sokak. Derine inersen Şiir Kokulu Sokak… Laf olsun diye bakarsan üç beş gözlüklü ihtiyar adam. Yürekten bakarsan hepsi de gönül pınarımızın menbaları.

Kimine göre pişmanlık, kimine göre yanlışlık.Sen ne dersen de, dünya öyle bir yer ki; her güzelliğin sonu sadece yalnızlık." Bazı insanlar size bakarken methiyeler, övgüler sıralar, kimisi de yerden yere vurarak kendi kalbinin fesatlığını ortaya koyar. Güzel bakan, her zaman güzel görür. Gelin kalplerimizi kirlerimizden arındırarak, insanlara güzel bakarak, dünyamızı güzelleştirelim.

Yazarın Diğer Yazıları