Selda Avcı

CAN ÇEKİŞİYOR!

Selda Avcı

Bir zamanların en gözde mesleği ‘’Basın Sektörü’’ teknolojinin en büyük zarar verdiği sektörlerden biri haline geldi ve neredeyse bitme noktasında.

Çocukluk ve gençlik dönemimde yerel radyo programlarını hiç kaçırmadan takip ederdim. Gece gündüz ne iş yaparsam yapayım mutlaka radyoda yayınını sevdiğim programcı açık olur onu dinlerdim. Ara ara merkeze indiğim vakit sesini dinlediğim ve kendisini merak ettiğim programcıları ziyaret ederdim. Bu mesleği çok severdim ve bir gün benimde o mikrofon karşısında olacağım günlerin hayalini kurardım. Yıllar sonra çok şükür benim bu hayalimi Rabbim gerçeğe dönüştürdü. Basın sektörü yıllardır bende bambaşka bir yere sahiptir. 1999 yılında televizyon ile başladığım basın sektörü o yıllarda oldukça popülerdi. Ardından radyo, sonra gazete derken bu sektöre uzunca yıllar emek veren isimler arasında yer almaktayım.

Radyo programcılığı, televizyon programcılığı, muhabirlik, seslendirme (perfore), haber spikerliği, köşe yazarlığı gibi hemen hemen basının her alanında yıllarca emek veren biri olarak sektörün bu hale gelmesine gerçekten çok üzülüyorum.

İşe başladığım o yıllarda yapılan işler izlenme, dinlenme ve okunma oranları ile taçlandırılıyordu. Çok sayıda dinleyicimin beni görmek için radyoya ziyaretime geldiği günleri daha dün gibi hatırlıyorum.

Eskiden televizyon, radyo ve gazetede çalışanlara gıpta ile bakılırdı. Şimdilerde ise çalışanlarda, sektörde ne yazık ki eskiden gördüğü rağbeti göremiyor.

Günümüzde artık her geçen gün dijitale doğru bir yönelme söz konusu. Yazılı basın, radyo, televizyon deyim yerinde ise can çekişiyor.

Yazılı basında ulusal köklü gazeteler bile dijital sürece geçerek küçülmeye doğru yol alıyorlar. Gazeteler okunmuyor, radyolar dinlenmiyor, televizyonlar haberler ve birkaç yarışma programları haricinde neredeyse artık izlenmiyor diyebiliriz.

Yerel basın ise zaten zar zor ayakta duruyordu şuan oldukça sancılı bir süreçten geçiyor.

Her bilgiye hemen anında ulaşma kolaylığı sağlayan internet yazılı basının yavaş yavaş sonunu hazırlamaya başladı.

Hafta sonu kahvaltı sofralarında okunan o gazetenin kâğıdının kokusu bambaşkaydı. Değişim ve teknoloji hızlı bir şekilde hayatımızdaki yerini sağlamlaştırmayı çoktan başardı bile.

Şimdilerde ise elimizde akıllı telefonlar, tabletler,laptoplar… Bu teknolojik cihazlardan en az bir veya birkaçına birçoğumuz sahibiz. Hal böyle olunca da bilgiye ulaşmak artık bir tık uzağımızda oluyor. Düşen son dakika haberleri ile gündemde olandan, bitenden anında haberdar olabiliyoruz.

Peki,bundan sonra ki süreçte sektördeki durum nasıl olur? Gelişen teknolojiye yazılı basın yenik düşer mi? Gazeteler günlük olarak iş yerlerine gelen müşterilerinin sıkılmaması için gazete okuyan esnaflarla yâda gazete kâğıtlarını eşya paketleme, cam silme gibi kullananlar sayesinde ayakta mı kalır? Gazetelerde herhangi bir birleşme söz konusu olup, sektöre yeni bir boyut getirilir mi? Bütün bu soruların cevabını sürecin net halini ilerleyen günlerde görmemiz mümkün olacak mı? Hep birlikte bekleyip göreceğiz…

Gerek yazılı basın, gerek radyo, gerekse televizyondaçalışan birçok kişi evine ekmek götürüyor. Bu sancılı süreçte inşallah çalışan ve işveren fazla yara almadan yaşanan sıkıntılar iyiye doğru giderde herkes rahat bir nefes alır ve sektör ayakta kalır dileklerimle yazımı noktalıyorum… Saygıyla…

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları