Osman ÇİFTCİ

OSB'DE NELER OLUYOR?

Osman ÇİFTCİ

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde Tahir Nursaçan ile Ahmet Hilmi Kürtüncü arasındaki yarışı Nursaçan’ın kazanmasının ardından birtakım olağandışı gelişmeler yaşanmıştı.

Seçim sonrasında çeşitli gerekçelerle işten çıkarılan Abdulmenap Esko, Hacı Nuh Sarp, Abdullah Ekinci ve Hüsamettin Kazi ile 3 sanayici; Emrah Dağdelen, Fatih Özdemir ve Nuh Mehmet Hasçınar’ın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere birçok yere yaptığı şikayetler sonucunda OSB, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından görevlendirilen 2 müfettiş tarafından tam 6 ay boyunca teftiş kıskacına alınmıştı.

Müfettiş konusu kamuoyu gündeminde de tartışma konusu oldu, MHP Milletvekili Baki Ersoy da Mobilya Fuarı açılışında müfettişler konusuna eleştiri yapmıştı hatırlatsanız.

★ ★ ★

Elbette ki şikayet varsa devletin ilgili birimi müfettişini görevlendirecek ve didik didik edecek, bunda hiçbir sorun yok.

Etti de... Hem de 6 ay...

Şikayet sahipleri tarafından isnat edilen konular neydi;

İhaleye fesat, zimmet, görevi kötüye kullanma, resmi belgede sahtecilik, kişilerin huzur ve sükununu bozma, imar kirliliğine neden olma vs. vs. vs.

Akıllarına ne geldiyse suçlamada bulunmuşlardı.

İşten çıkarılmış olmanın hıncıyla hareket etmeleri bana göre gayet de normal.

3 sanayicinin de seçim kaybetmenin hıncıyla belki de bazı siyasilerle temasta bulunmalarının etkisiyle böyle hareket etmeleri de bana göre gayet normal.

Müfettişlerin bu husumetle hareket etmemesi gerektiğini söylemeye gerek bile yok.

★ ★ ★

Ve Kayseri OSB’nin mali genel kurula hazırlandığı günler yaklaşırken müfettişlerin 6 ay süren incelemeleriyle ilgili raporlarını tamamladığı öğrenildi.

Nasıl?

OSB yönetimi tarafından işten çıkarılınca yönetim hakkında aklına gelen şikayeti önüne gelen her yere yapan kişilerden Abdulmenap Esko’nun sosyal medya hesabından paylaştığı belge ile...

Bu belgede de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başlanlığı, Menap ve arkadaşlarının şikayeti üzerine Bakanlık müfettişlerinin yaptığı inceleme raporunun tamamlandığını ve raporun Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’na, OSB Yönetim Kurulu’na ve Bakanlığın ilgili birimlerine bildirildiğini ifade ediliyor.

★ ★ ★

Peki inceleme raporunda ne var?

Cumhuriyet Başsavcılığı’na da bildirim yapılması ne anlama geliyor?

OSB çevrelerinden edindiğim bilgiye göre, şikayetçi şahıslar aynı şikayeti Cumhuriyet Başsavcılığı’na da yapınca Başsavcılık da şikayeti Bakanlığa göndermiş. Bakanlık da bunun üzerine inceleme raporunu Başsavcılığa da bildirmiş.

Müfettiş raporu Cumhuriyet Başsavcılığı’na da bildirildi denince suç duyurusu gibi algılanabilir.

Ortada bir suç duyurusu falan yok...

Öyle anlayanlar yanlış anlamış olurlar.

Başsavcılık rapor üzerine ne işlem yapar bilemem ama müfettiş raporunda suç isnadından ziyade tavsiye mahiyetinde uyarılar var.

Önemli uyarılar mı evet önemli uyarılar.

★ ★ ★

Peki bu inceleme raporunda ne var?

Müfettiş raporunun bildirildiği OSB yönetiminden ısrarla raporun bir örneğini istedim ama raporu olduğu gibi basına ve kamuoyuna yansıtan tarafın OSB yönetimi olmasının şık düşmeyeceğini, rapora cevaben Bakanlığın ilgili birimine yazı yazılacağını ifade ettiler saygı duyuyorum.

Peki müfettişin inceleme raporunda özetle neler var diye sordum,

Ana hatlarıyla şöyle;

BİR: İNŞAAT YAPILMAYAN ARSALARIN TAHSİSLERİ İPTAL EDİLMELİ

Geçmiş yönetimler dönemleri de dahil olmak üzere, OSB’den fabrika yapacağım diyerek arsa tahsisi alan sanayicilerden tahsisten sonraki 1 yıl içersinde inşaat ruhsatı almayan ve akabinde de 2 yıl içinde inşaatını bitirmeyenlerin arsa tahsislerinin iptal edilmesi gerektiği müfettiş raporunda yer almış.

Bu konu geçmiş dönemlerde de ve hatta başka OSB’lerde de yönetimlerin sanayicilere esnek davrandığı bir konuydu.

Kayseri OSB’nin değil bütün OSB’lerin uyması gereken kitabi bir kural esasında.

Müfettiş de işaret ettiğine göre, artık bütün OSB’ler buna riayet edecektir.

Kayseri OSB’den tahsis alıp inşaata başlamayaların kimler olduğunu da doğrusu merak ediyorum. Dilerim bu konu sanayicileri mağdur edecek bir boyut kazanmaz.

İKİ: YAPI KULLANMA İZİN BELGESİNDE TAAHHÜT KABUL EDİLMEMELİ

OSB’de fabrika yaptırıp mesken ruhsatı yani Yapı Kullanma İzin Belgesi alması gereken sanayicilerden İtfaiye’nin vereceği raporu almayan ya da alamayanlar var.

İtfaiye raporu olmayınca mesken ruhsatı da alamıyorlar.

İtfaiye raporunu alabilmek için de eksik kalan bazı yatırımları yapmaları gerekiyor.

Bu sanayicilerden eksikleri tamamlayacağını taaahüt ederek Yapı Kullanma İzin Belgesi alanlar var.

Örnek olsun diye söylüyorum; şikayetçi olan Emrah Dağdelen’in fabrikası da bunlardan biri.

Kaçak inşaatlara bile Çevre Bakanlığı’nın İmar Barışı ile imkan tanıdığı bir ortamda OSB yönetimlerinin, eksikliği tamamlayacağına yönelik taahhütte bulunan sanayicilere bu kolaylığı sağlaması çok görülmemeli diye düşünüyorum.

Müfettişler diyor ki, taahhüt vermekle olmaz, eksiğini tamamlamayana Yapı Kullanma İzin Belgesi yani mesken ruhsatı vermeyin arkadaş.

Mesken ruhsatı olmayan fabrika ticaretinde bir takım engellerle karşılaşıyor, TSE gibi belgelerini alamıyor, sigorta yaptırırken zorlanıyor, ürün tedarik ettiği firma mesken ruhsatı olan bir fabrikada üretim yapıldığını görmek istiyor vs. vs. ve bir de mesken ruhsatı olmayan sanayiciler OSB seçimlerinde oy kullanamıyor.

Yıllardır Kayseri OSB’de taahhüt üzerine mesken ruhsatı verilmiş ama müfettiş raporunda “olmaz” diyor.

Bundan sonrasında eksiğini tamamlayacağını taahhüt ederek kimse mesken ruhsatı alamayacak tamamlarsa ancak o zaman ruhsat alabilecek.

Onlarca firmaya usulsüz yapı ruhsatı verildi denilen konu da bu...

ÜÇ: KAÇAK YAPI KONUSU

Bu konu da sadece Kayseri OSB’nin değil bütün OSB’lerin yaşadığı bir sorun.

Şöyle ki;

Bir sanayici OSB’den arsa almış zamanında inşa etmiş, eksiksiz mesken ruhsatı da almış olsa bile ihtiyaç duymuş ve fabrikasının belirli bir kısımına sundurma ile çıkıntı yapmışsa dahi kaçak yapı inşa etmiş konuma düşüyor.

Kayseri OSB’de OSB’nin eski Başkanı Ahmet Hasyüncü’nün fabrikasının büyük bölümü de kaçak konumda diye biliyorum mesela.

Mehmet Özdoğan OSB Başkanlığı’na aday olmaya kalkınca Hasyüncü yönetimi Özdoğan’ın fabrikasının inşaatının fazladan yapılan bölümlerini yıktırmış ama Ahmet Hasyüncü’nün kaçak inşaatının durumunu görmezden gelmişti.

OSB yönetimleri sanayici ile karşı karşıya gelmemek adına bu tür konularda esnek davranıyorken müfettiş, “hayır arkadaş, öyle olmaz” diyor ve kitabi nizama uygun hareket edilmesini istiyor.

Teftiş devam ederken bu konu müfettişler tarafından gündeme getirilince Kayseri OSB yöneticileri kaçak konumda olduğu tespit edilen alanları listeleyip ilgili belediyelere bildirerek yükümlülüğünü yerine getirmiş.

Melikgazi Belediyesi ve Hacılar Belediyesi şimdiye kadar bu kaçak yapıları yıkmak için hamle yapmamış, bundan sonraki dönemde yıkacaklar mı yıkmazsa müfettişler belediyelere de karışacak mı orasını bilemem.

DÖRT: BASIN HARCAMALARI, KİTAP BASIMI, OSMANLI ODASI, OSB TEKNİK KOLEJİ SPOR KULÜBÜ

OSB’nin birçok kamu kurum ve kuruluşu gibi Bayramlarda Kandillerde verdiği kutlama ilanları gibi basın harcamaları, kitap basımı gibi konuları müfettiş genel kurul kararıyla harcayın diyor.

Zaten bu konudaki bütçeler genel kuruldan geçerek harcanan kalemler.

 

OSB’deki fabrikalara nitelikli teknik personel yetiştiren bir meslek lisesinin OSB Teknik Koleji’nin üstelik OSB bütçesinden para harcanmadan yazdığı başarı hikayesini takdir etmemiz gerekirken tukaka etmeye kimsenin hakkı olmasa gerek.

Ayrıca okul konusu açılmışken okulun önceki dönemlerde OSB için bir kambur iken yapılan anketlere göre meşhur kulüp sayesinde tanıtımı yapılarak Kayseri’nin en büyük okulu, Türkiye’nin en büyük meslek lisesi haline geldiğini ve kara geçtiğini de söylemek gerekir.

Yine şuanda okula ait kulübün yani Voleybol’da birinci lige yükselen OSB Teknik Koleji’nin Kayseri tarihinde ilk kez bu başarıyı elde etmiş, şehirdeki tüm zevatın protokolün destek olması gereken bir kulüp olduğunu belirtmek gerekir.

Bu kulübe OSB destek oldu diye eleştiri konusu olduysa bu ayıp bir kere.

50 milyon lira para harcanarak yapılan okulu Nursaçan yönetimi devir aldığında 670 olan öğrenci sayısı şimdi 2.200’e ulaştıysa bu okulun spor kulübü sayesinde.

Okula yönelimin kulüp sayesinde arttığı öğrenciler arasında yapılan anketle de sabit.

Her yıl OSB bütçesinden 1.5 milyon lira harcanıyorken öğrenci sayısı 2.200’e çıkınca artan devlet desteği sayesinde OSB’nin kasasından da para çıkmaz hale gelmiş durumda.

Ve hedef 3.000 öğrenci...

Bunun nesini eleştiri konusu yapmış müfettişler doğrusu çok merak ediyorum.

Okulun kulübünü herhangi birinin mi sanıyorlar acaba?

Ahmet Hilmi Kürtüncü’nün Nursaçan’a rakip olduğu dönemde kamuoyu gündeminde sıkça tartışılan Osmanlı Odası konusu da müfettiş raporunda yer almış.

Raporda konunun detayları nedir bilmiyorum ama OSB yönetiminin OSB için prestij hamlelerinden biri olan bu odaya yapılan harcamayla ilgili Tahir Nursaçan gereğini söylemişti.

Burada hırsızlık mı var, yolsuzluk mu var?

Nursaçan şahsına yönelik çıkar mı elde etmiş?

Osmanlı Odası’nda dünyaca ünlü Stefano Ussi’nin Sürre Alayı tablosu, portre, Kâbe’nin iç örtüsü, Osmanlı antika gümüş kubur, Osmanlı kılıç ve hat sanatı yazı takımı gibi eserler var.

Başka ne var?

Kayserili Ahmet Paşa’nın yaptırmış olduğu 150 yıllık bir koltuk var ki sadece bu koltuk bile o odaya harcanan parayı değer.

Tabi kıymetini bilene...

★ ★ ★

Yani?

Yanisi şu;

6 ay boyunca iki müfettiş tarafından didik didik edilen Kayseri OSB yönetimi için ihaleye fesat, zimmet, görevi kötüye kullanma, resmi belgede sahtecilik, kişilerin huzur ve sükununu bozma, imar kirliliğine neden olma falan filan diye birşey yok.

★ ★ ★

OSB Başkanı Tahir Nursaçan’a da sordum.

Yazdıklarımı teyit eder mahiyette şeyler söyledi ve dedi ki;

“Osman bey bizim şu andaki gündemimiz ne biliyor musunuz? Biz Türkiye’de milli sünger üretebilir miyiz bu konu üzerinde çalışıyoruz.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, ORAN Kalkınma Ajansı ve Kayseri OSB işbirliği ile fizibilite çalışması yaptık.

Bizim şu andaki gündemimiz bu.

Savunma Sanayii hamlemiz, dış ticarette Kayseri sanayicisine pazar oluşturma çabamız, Kayseri OSB’ye fuar kazandırma çalışmalarımızı anlatayım sen onları yaz.

Boşver bu konuları, bizim bırak müfettişe sanayicimize de Cenab’ı Allah’a da veremeyeceğimiz hesabımız yok evel Allah”

Yazarın Diğer Yazıları