Osman ÇİFTCİ

BÜYÜKKILIÇ BORCU AÇIKLAMALI

Osman ÇİFTCİ

 

K

ayseri Büyükşehir Belediyesi’nin borcu konuşuluyor bir süredir.

Dudak uçuklatan rakamlar gündemde.

Özhaseki döneminden Çelik dönemine kalan Çelik döneminden Büyükkılıç dönemine sarkan borçlar ekonomimizin daraldığı şu günlerde önem arz ediyor.

Özhaseki’nin de Çelik’in de “çerez parası gibi” dediği borçlar bugün belediyeyi zorluyor.

★ ★

Memduh Büyükkılıç’a ilk meclis toplantısında muhalif partilerin meclis üyelerinin de desteği sonucu oybirliği ile verilen 120 milyon TL’lik borçlanma yetkisi çerçevesinde 25-30 milyon TL daha kredi çekildi.

İYİ Parti Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Kazım Yücel, Olaytürk Tv’de konuk ettiğimiz programda 25-30 milyon TL’nin dışındaki krediyi belediyenin ihtiyacı olmasına rağmen kullanamadığını söyledi.

Bu belediyenin kredibilitesinin olmadığı anlamına da geliyor.

Ne denli doğrudur bilmiyorum ama eğer öyleyse durum vahim demektir.

★ ★ ★

Büyükkılıç’ın tasarruf için yaptığı hamleler de gözden kaçmıyor.

Belediye iştiraklerinin yöneticilerinin sayısının ve maaşlarının düşürülmesinden, toplu taşımada yakıt giderlerini düşüren düzenlemeye, iştirakler bünyesinde gideri fazla olan faaliyetlerde küçülme planlamasından (mesela Kaymek) belediye ile bütünleşen hizmetlerin belediye kasasından para çıkmadan yapılmasına (Ramazan Sokağı etkinliklerini 1 milyon lira para harcayarak yapmak yerine bir şirkete üste para da alacak şekilde verilmesi gibi) kadar birçok konuda Büyükkılıç’ın tasarruf çırpınışını gözlemliyoruz.

Bunlar Büyükşehir’in borçlarını kapatmaya yetmez ama önemli gayretler olduğu da gözardı edilmemeli.

★ ★ ★

Evet ekonomik olarak zor günler yaşıyoruz, evet İller Bankası ödenekleri belediyelere kesinti yapılarak gönderiliyor, evet belediyenin kasasına para girmesine vesile olabilecek ihalelere eskisi gibi rağbet yok çünkü millette para yok; bunların hepsine tamam ama her iyi şeyin ve her kötü şeyin geçtiği gibi bu da geçecektir.

Elbette tasarruflu, temkinli olmak zamanı ama bu işin psikolojik boyutunu da yönetmek önemli. Bir yandan da kıtlık psikolojisinde hareket ediliyor ve bu da olumsuz algıyı tetikliyor diye düşünüyorum.

Borç konusunda kamuoyunu rahatlatmaya ihtiyaç var.

Şöyle ki;

Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanları ile Kızılcahamam Kampı’nda yaptığı toplantıda 5 konu öne çıktı diye haberler yapılmıştı.

Milliyet Gazetesi’nden Kıvanç El’im haberine göre, toplantılarda belediye başkanlarına 5 temel çerçevede mesajlar verildi.

 

aBELEDİYE makam kapılarının özellikle başta belde, ilçe ve illerde açık olmasının önemine dikkat çekilirken büyükşehirlerde de vatandaşlarla iletişim için özel birimlerin kurulmasının önemine dikkat çekildi. Korumayla gezilmemesi konusunda da başkanlar uyarıldı.

aİKİNCİ olarak başkanların ‘gösteriş, şatafat ve lüksten uzak’ bir şekilde görevlerini sürdürmeleri istenirken, özellikle makam aracı konusunda tartışmalar hatırlatıldı. Başkanların yeni araç almamaları istendi.

a ÜÇÜNCÜ uyarıda başkanlardan ‘vatandaşa dokunan’ proje yapmaları, eski projeleri de bitirmeleri istendi. ‘Uçuk’, ‘gösterişli’ projelerin daha sonra tepkiyle karşılanabileceğine dikkat çekilirken, büyük projeler yapılırken vatandaşın hayatına en az zarar verilmesi istendi. Uzayan, tamamlanamayan projelerin tepkiye dönüştüğüne de dikkat çekildi. Toplantıda başkanlara, ‘Bitmeyen projeler öncelikle bitirilsin, yeni projelere başlanmasın. Ekonomik olarak daha uygun projeler tercih edilmeli’ uyarıları da yapıldı. Şehirlerde en büyük sıkıntlardan birinin otopark olduğu vurgulanırken bu projelere odaklanılmasının önemine vurgu yapıldı.

aDÖRDÜNCİ olarak başkanlardan harcamalarda dikkatli olmaları ve tasarruf yapmaları da istenirken özellikle belediye borçlarının yüksek olduğu yerlerde ‘yeni büyük borçlara girilmemesi’ istendi. Belediye bütçelerinin şeffaf şekilde vatandaşla paylaşılması da istenirken tasarrufun mutlaka gerçekleştirilmesine dikkat çekildi.

a BEŞİNCİ olarak da belediyelerden kentsel dönüşüm konularında adım atması istendi. Kentsel dönüşümler yapılırken vatandaşların mağdur edilmemesinin önemi de anlatıldı. Şehirlerin tarihi yerlerindeki restorasyonun ve kültürel yaşamın artırılmasına yönelik projeler de istendi.

Bu haberdeki konulara bakılınca sanki sadece Kayseri’ye seslenilmiş gibi bir durum söz konusu.

Tekrar tekrar okuyun bu 5 maddeyi her maddede Kayseri’yi bulacaksınız.

Bu 5 madde içerisinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarıyla ilgili son günlerdeki tartışmalar karşısında ne yapılması gerektiği de var aslında.

“Belediye bütçelerinin şeffaf şekilde vatandaşla paylaşılması” gerektiği açıkça ifade ediliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise “borçla ilgili rakamı ben açıklamadım” mealinde savunmaya geçmiş durumda.

Büyükkılıç’ın açıklaması belediye bülteninde şöyle haberleştiriliyor:

 

“BİZİM GÜNDEMİMİZDE ŞEHRİMİZ VAR, BİZ İŞİMİMİZE BAKIYORUZ”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Büyükşehir Belediyesi’nin mali yapısına ilişkin çıkan haberler üzerine bir açıklama yaptı. Başkan Büyükkılıç, bugüne kadar hiçbir yerde mali yapıya ilişkin yazılı ya da sözlü açıklama yapmadığını ve rakam vermediğini belirterek, “Bizim gündemimizde şehrimiz var. Biz işimize bakıyoruz. Hemşehrilerimize verdiğimiz sözleri yerine getirebilmek amacıyla gece gündüz çalışıyoruz. Kurumlarda hizmet ve devamlılık esastır” dedi.

Büyükkılıç devraldığı borcun miktarını açıklasa ne olur ki?

Vatandaşla şeffaf bir şekilde paylaşsa ne kaybeder ki?

★ ★ ★

Mehmet Özhaseki borçsuz belediye bıraktım diyordu, Mustafa Çelik devir aldığı borcu o kadar sormamıza rağmen başkanlığı döneminde açıklamadı, Büyükkılıç’a borç bıraktığı şeklinde bazı gazetelerde yayınlanan haberlerden sonra devir aldığı ve devir ettiği borç rakamını açıkladı.

Büyükkılıç da çıksa, “devlette devamlılık esastır Mehmet’ten kalmış Mustafa’dan kalmış hiç önemli değil Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin borcumuz şu kadar, gelirimiz bu kadar. Ödeme planımıza göre borcu şöyle ödeyeceğiz. Buna karşılık da bütçemiz şu” dese, şeffaf davransa ne kaybeder ?

Çelik gibi 5 yıl sonra koltuğu devredince mi açıklayacak?

Ya da belediyenin 5 yıl sonraki başkanı “Büyükkılıç’tan şu kadar borç devraldık” deyince mi öğreneceğiz?

Devlet sırrı mı ki?

“bugüne kadar hiçbir yerde mali yapıya ilişkin yazılı ya da sözlü açıklama yapmadım ve rakam vermedim” diye savunmaya dönük, “rakamların kamuoyunda konuşulmasında benim kabahatim yok” mealindeki bir açıklama ziyadesiyle yanlış.

Bu siyasal, politik yaklaşım kamuoyunu teskin etmez, olumsuz algıyı tetikler.

★ ★ ★

Açık ve net bir şekilde ifade ediyorum;

Büyükkılıç devlet sırrını pardon Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin borcunu resmi ağızdan açıklamalı.

Bu borç karşısındaki formülünü, bütçeyi, bilançoyu da kamuoyunu teskin edici şekilde izah etmeli.

Aksi takdirde Kayseri Büyükşehir battı batıyor gibi bir algı bu şehrin de psikolojisini bozar Büyükkılıç’ın koltuğunu da sallar benden söylemesi.

Yazarın Diğer Yazıları