MUSTAFA AYDOĞAN

YALANIN ve GERÇEK

MUSTAFA AYDOĞAN

Bir Televizyon kanalında yayınlanan ‘Fikir Meydanı programına MHP eski Milletvekili Nazif Okumuş ve kendisini “araştırmacı yazar” olarak tanıtan Mustafa Albayrak konuk oluyor. Bu kanal Kayseri’deki bir kanal değil ulusal kanal.

Programda Türkiye – NATO ilişkileri ele alınıyor.

Mustafa Albayrak,1854 yılında Osmanlı’nın aldığı borçlara ve bu borçların ödenmesine ilişkin iddialarda bulunuyor.

Söz konusu borçların 2013 yılına kadar ödenmediğini, 2013 yılının Mayıs ayında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından son taksitinin ödendiğini iddia ediyor.

Albayrak, son taksitle birlikte Türkiye’nin borçsuz bir ülke olduğunu ve Erdoğan’ın ABD’de yaptığı görüşmelerde Obama’ya rest çektiğini ileri sürerek,  görüşmenin hemen sonra Gezi olaylarının başlatıldığını belirtiyor.

Mustafa Albayrak, ““Atatürk’ten sonra İsmet Paşa geliyor ödeyemiyor. Demokrat parti geliyor, ödeyemiyor. Artarak devam ediyor 60 ihtilali oluyor, darbeci geliyor. Amerikancı hükümete son verdim diyor Ama o da 1961’de IMF den aldığı parayla 1950’li yıllardaki borcu ödüyor.

Borç devam ediyor. 13 Mayıs 2013’te IMF’ye borcu ödüyoruz. Borçsuz insan kadar güçlü insan yoktur. Borçsuz insan kadar kabadayı insan yoktur.

Borçları ödedikten sonra dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan Amerika’ya gezi yaptı. O zamanki başkan Obama ve ekibiyle bir masada buluştu. Türkiye, tarihinde ilk defa borçsuz olduğu için o masada rest çekti” diye konuşuyor.

Mustafa Albayrak’ın tarih bilgisine hayran olmamak mümkün değil doğrusu…

Tüm konuşmalarında tarih kokuyor, bilgi fışkırıyor. Böyle araştırmacı ve yazar inanın insanı günaha sokar, onun için günaha girmeye de değmez.

Anlattıklarına bakan da sanki Atatürk ve İsmet İnönü zamanında Maliye bakanlığı yaptı zanneder.

Atatürk ve İnönü’yü karalayacak ya aslı olsun olmasın bol keseden atıyor.

Allah razı olsun işin aslına MHP eski milletvekili Nazif Okumuş anlatıyor: “Osmanlıdan devralınan borçları 2000’li yıllarda anca ödeyebildiğimiz doğru değil. O iş öyle değil. Öyle bir şey yok izleyenlerin kafasında öyle bir şey kalmasın istiyorum. Burada çok iddialıyım. Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasıyla bu borçların tamamı 1954’te ödendi. Bunun ağırlıklı bölümü de Atatürk’ün zamanında gerçekleşti.”

İŞTE İŞİN GERÇEĞİ:

1914 yılında Osmanlı Devleti'nin dış borcu 156.4 milyon Osmanlı Lirasıdır (142.2 milyon sterlin). Bu miktara kısa vadeli borçlar dahil değildir.

1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti kurulunca, yeni yönetim Osmanlı Devletinin dış borçlarını kabul etmekle beraber, Cumhuriyet sınırları dışında kalan 16 bağımsız ülke bulunduğunu, Osmanlı Devleti zamanında alınan borçların bir kısmının bu yeni bağımsızlığını kazanan ülkelere harcandığını belirterek, borçların ilgili ülkeler arasında dağıtılmasını istemiştir. Daha sonra 1925'te toplanan Paris Konferansı sonucunda Osmanlıların 1912 yılından önceki borçlarının yüzde 62'ni, 1912' den sonraki borçlarının ise yüzde 77'ni Türkiye Cumhuriyeti üstlenmiştir. Son Osmanlı borcu 25 Mayıs 1954 tarihinde, Menderes döneminde ödenmiş.
BİR HATIRLATMA DAHA:Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası internet sitesinden alınan 2002 – 2014 yılları arasında Türkiye dış borç stoku 386.786 Milyon dolar.Bu veriler 2014 yılına kadar olanı.2014 yılından 2019 yılına kadar olana bakmaya gerek var mı?

Yazarın Diğer Yazıları