MUSTAFA AYDOĞAN

KARMA KARIŞIK BİR DURUM

MUSTAFA AYDOĞAN

İdlib’de Mehmetçiğimize yapılan alçak saldırıya misli ile karşılık verildi. Türk Silahlı Kuvvetleri havadan SİHA’lar, karadan ise topçu atışları ile Esed rejimini abluka altına aldı.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamaya göre 2100’den fazla rejim askeri öldürüldü. Aslında bu kadar rejim askeri bir tek kınalı kuzumuzun tırnağı bile etmez. Bu sayı milyonda olsa içimizi soğutmaya yetmez.

Suriye’de bundan sonra ne olacak, nasıl bir süreç yaşanacak Erdoğan ve Putin’in yapacakları görüşmede nasıl bir karar alınacak her şey bu görüşmeye bağlı.

Tamam ya da devam…

Rusya iki savaş gemisini hem de gözümüzün içine baka, baka boğazdan geçirdi. Rusya’nın Akdeniz'e hassas silahlarla donatılan füze yüklü iki savaş gemisini İdlib'de 34 askerimizin yaşamını yitirdiği saldırının hemen ardından göndermesi oldukça dikkat çekici. Türk Silahlı Kuvvetlerinin rejim güçlerine darbe üstüne darbe indirmesi de Rusya’yı harekete geçirmiş olabilir. Bu gemilerin Suriye’nin Tartus limanına demirleyecek. Suriye’nin en büyük limanı olan Tartus’un işletmesi daha önce 49 yıllığına Ruslara verilmişti.

Suriye Tartus Limanı ve Hatay arası yaklaşık 160 Km mesafede ve Türkiye’nin çok dikkatle izlemesi gereken bir liman.

Erdoğan ve Putin muhtemelen 5 veya 6 Mart’ta bir araya gelecekler. Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Sinirlioğlu, Türkiye'nin İdlib'deki gözlem noktalarından geri çekilmeyeceğini belirterek, "Türkiye tehdit teşkil eden tüm hedefleri vuracak. Ay sonuna kadar mevcut pozisyonlarından çekilmesi gereken rejimdir" ifadelerini kullandı.

Türkiye tam kararlı ve bu kararı da kesinlikle değişmeyecek, yalnız Putin’in tutumunda bir değişme olmaz ise Suriye’de durum daha da farklı hale gelebilir.

Türkiye'nin talebiyle NATO kritik bir toplantı yaptı.

Nato Genel Sekreteri  Stoltenberg "İttifak Türkiye'nin yanındadır. Hava savunması dahil Türkiye'ye destek veriyoruz" dedi. ABD ve Avrupa Birliği'nden de açıklamalar geldi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Twitter hesabından bir mesaj paylaştı: mesaj aynen şöyle:

"İdlib'de artan gerginlik acilen durdurulmalı. Gerginliğin uluslararası açık bir askeri çatışmaya dönüşme riski bulunuyor. AB tüm taraflara itidal çağrısında bulunuyor ve tüm can kayıplarından dolayı üzüntü duyuyor. AB güvenlik çıkarlarını korumak için her türlü tedbiri göz önünde bulunduracaktır."

Hal böyle iken;

Şimdi gelelim Rusya’dan alınan S-400’lere…

Maalesef bu serüven de burada bitti gibi görülüyor, S-400’ler aktive edilmedi. Edilse de Rusya’ya karşı kullanma şansımız var mıydı? Pek olası görülmüyor.

ABD ile de S-400’lerden dolayı aramızda gerginlik yaşanmıştı ve şimdi işler karma karışık bir hal aldı. ABD istediğimiz Patriotlar konusunda “şu anda sadece ispanya’da var” diyerek orayı gösterdi. Demek ki oyuna gelmemek gerekiyor. S-400’ler konusunda Ruslarla sıkı bir işbirliğine girip Nato’yu karşımıza aldık, şimdi ise Nato’dan destek bekliyoruz. Ne garip…

Yani bu işler aynen Rus Ruletine döndü haydi hayırlısı.

Yazarın Diğer Yazıları