MUSTAFA AYDOĞAN

KAMPANYAMI BAŞLATSAK?

MUSTAFA AYDOĞAN

Hemen, hemen her gün bazı gazetelerde “emekliye müjde” diye verilen haberlerden bıktık. Verilen yüzde 5 zam ile Kurban bayramında verilecek olan Bin lirayı pişirip, pişirip sayfalarından servis eden bazı Gazeteler, kendilerince de “Ne kadar maaş alacaklar” diye hesap, kitap yapmaktan da geri kalmıyorlar.

Hatta bazen bir haberi okuyunca şaşırıp kalıyorsunuz, “En düşük SGK emeklisinin aldığı ücret” diye rakamlar da verince insan ister istemez şüpheye düşüyor. “Acaba ben başka ülkede mi yaşıyorum” diye.

Son bir iki yıldır SGK emeklilerinin kaç lira maaşa bağlandıklarından ya haberleri yok, ya da yutturmaya çalışıyorlar. Eğer yersen.

Beni arayan bir tanıdığım, “Ağabey bana 935 lira emekli maaşı bağlandı” derken,25 yıl çalışıp emekliye ayrılan bir başkası da; “ 1350 lira emekli maaşı alıyorum” diyor. Tarım Bağ-Kur emeklileri en kabadayısı 1300 lira alıyor. Harca, harca bitmez.

Bu Gazetelerin çalışanları artık Türkiye ile irtibatlarını kesmişler masa başı oturup kafalarına göre haberler yapıyorlar. Onların tek derdi birilerine şirin görünmekten başka bir şey değil. Yağcılık, yalakalık parayla değil ya.

Eğer onların yaptığı Gazetecilikse ben Gazeteci falan değilim, bunca yıl da demek ki af edersiniz,”Mal gibi” yaşamışım.

Aslında kimlerin Mal gibi yaşadığı ortada…

Emekliye verilen yüzde 5 zamları ballandıra, ballandıra anlatan Gazetelere bir bakıyoruz, peş, peşe gelen zamlar konusunda hiç gıkları çıkmıyor.

Mesela Doğalgaz’a 31 Mart seçimlerinde yüzde 10 indirim sözü verildi, indirilmediği gibi üstüne bir de yüzde 15 bindirildi.

Elektriğe bu yıl 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere 14.98 zam yapıldı, kimse “Ne oluyoruz” demedi. Diyecek bir şey de yok.

Kazandırırsın ödül yok, kaybettirirsen ceza çok. Başkanlık sisteminin gelmesi ile uçacaktık, ama nasıl oldu ise havalanmadan yere çakıldık. Geçmişi kötülerken maşallah zam konusunda geçmişi solladık gidiyoruz.

Ben de sigara içiyorum, Türkiye’de 27 Milyon sigara tüketicisi gibi. Bu sayı da her yıl daha da artıyor. Dertler, kederler sigara yakınca bitecekmiş gibi ha bire çekiyoruz. Ancak sağ olsunlar zamlar sayesinde onu da ağzımızdan burnumuzdan getirdiler.

Ülkemizde 12 Milyon’dan fazla emekli var,7 Milyona yakın da asgari ücretle çalışan var. Bunlar her şekilde geçinmeye alıştılar. Al Takke, ver külah yaşayıp gidiyorlar. Hayatın zorluklarına da bir şekilde göğüs geriyorlar. Meclis başkanımız Sayın Mustafa Altop, 22 bin 200 lira maaş alan, hatta ikramiyelerle birlikte bu maaşları 30 bin liraya yaklaşan Milletvekillerinin geçinemediklerini söyledi, ben şahsen üzüldüm.

Acaba diyorum emekliler ve asgari ücretle çalışanlar geçinemeyen bu milletvekillerimiz için bir kampanya mı başlatsak. Soframızda yediğimiz, peynir, zeytin ve yumurta’dan, hatta makarna’dan biri de eksik olsun.

Neden olmasın insanlık ölmedi ya! Tok’un açın halinden anlamadığına göre, bari aç olanlar Tok’un halinden anlasın.

Yazarın Diğer Yazıları