MUSTAFA AYDOĞAN

İŞTE SON ANKETLER

MUSTAFA AYDOĞAN

Dünkü köşe yazımda en son yapılan anket sonuçlarından bahsedeceğimi yazmıştım. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bir taraftan Suriye meselesi için gecesini gündüzüne katarken, bir yandan da Mitinglere ara vermeden devam ediyor.

Bu çabayı ve performansı inanın hiçbir parti liderinde görmek mümkün değil. İnsan “Maşallah Allah gücünü artırsın” demekten kendini alamıyor.

Zaten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsına verilen oyları çıkarsanız geriye pek de bir şey kalmaz.

İnsanları etkileyici konuşması ve çizdiği lider profili bugün partisini ayakta tutmaya yetiyor.

Ancak artık onun da çabaları bir yere kadar.

İnsanın yanında iyi bir ekibinin olması ve büyük katkı sağlaması lazım. AK Partinin ilk yıllarını hatırlayın; Özellikle de sağlık alanında devrim niteliğinde hizmetlere imza atıldı. Bölünmüş yolların yanı sıra dağlar tünellerle donatıldı.

Sonrasında bu hizmetler başta ekonominin iyi yönetilmemesi sonucu övgüler yerini tepkiye bıraktı. Bir, bir kapanan işyerleri, koca, koca fabrikalar, işsizlik aldı başını gitti. Maaş artışları daha yapılmadan fazlası ile geri alındı. Tarımla ve hayvancılıkla uğraşanlar zarar ettirildi. Yeteri kadar desteklenmedi, desteklerden isteyen herkes de yararlanamadı. Birçoğu ya işini bıraktı, ya da aldığı kredileri ödeyemediği için icralık oldu.

Her gelen Milli Eğitim Bakanı sistem değişikliğine giderek eğitimi yaz, boz tahtasına çevirdi. Öğrenciler sınav üstüne sınavlarla yarış atına çevrildi.

Vatandaşın cebindeki paralar bir, bir eriyip pula dönerken her şeye yapılan zamların arkası, önü kesilmedi. Ekonominin her kötü gidişinde çare zam yapmakta ve vergi artışında görüldü.

Tüm bunların neticesinde de AK Parti’nin oylarında düşüş başladı. En son yapılan anketler de bunu açıkça gözler önüne seriyor.

6 Anketten çıkan sonuçlardan 4’ü Cumhur ittifakının oylarının yüzde 50’nin altına düştüğünü gösteriyor. Sadece ORC ve Optimar Araştırma şirketleri Cumhur ittifakının oy oranının yüzde 50 'nin üzerinde olduğunu aktardı.

Saros, Cumhur İttifakı' nın oyunu yüzde 43 oranında açıklarken, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerini sıfır hata ile bilen Avrasya şirketi (AKAM), AK Parti'nin oy oranını yüzde 29,9 olarak belirtti. Saros’a göre durum daha ciddi boyutlarda.

Ada Araştırma şirketi tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın olası bir yeni seçimde alacağı oyu yüzde 39.1 olarak açıklarken AK Parti 'nin de oy oranı yüzde 37.5 olarak verildi.

 

TEAM tarafından yayınlanan Haziran ayı verilerine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın itibarı yüzde 41 seviyesinde. Bunun yanı sıra Metropoll araştırmanın sonuçlarına göre Erdoğan'a görev onayı verenlerin oranı 2018 Ağustos ayında yüzde 53,1 iken, 2019 Ağustos ayında yüzde 44 'e geriledi. Metropol,  bundan bir yıl önce MHP seçmeni Erdoğan 'a 84,1 oranında destek verirken bu desteğin yüzde 36,3 'e gerilediğini bildirildi.

Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın kuracakları partiye destek vereceklerin oranı her ne kadar da yüksek olmasa bile AK Parti’nin oylarını etkiliyor.

Yerel seçimlerden sonra “Kabine değişikliği” yapması beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük şehirlerin kaybedilmesine rağmen beklenen değişiklikleri yapmaması da kötü gidişe bir yerde çanak tuttu.

AK Parti’de yeni yüzler ve değişim şart yoksa bu gidiş hayra alamet değil. Sayın Cumhurbaşkanı tüm bu kötü gidişi gördüğü için onca yoğunluğa rağmen mitingden, mitinge koşuyor. Mitingler yetmez illaki değişim ve istikrarlı ekonomi lazım. Hep vatandaşın sırtına yüklenmekle olmuyor.

Yazarın Diğer Yazıları