MUSTAFA AYDOĞAN

EMEKLİLER NE YAPSIN?

MUSTAFA AYDOĞAN

Ülke genelinde önceki gün memurların Bordro yakma eylemine tanık olduk. İlimizde de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı bir grup memur, yüzde 3.9'luk zamma, bordrolarını yakarak tepkilerini gösterdiler.

Grup adına konuşan KESK Kayseri Şubeler Platformu sözcüsü Fatmagül Aydın, iktidarın halkın ekonomik sorunları karşısında demokratik ve adil davranmadığını ifade ederek,  Hükümetin kamu emekçilerine 2'nci 6 ay için enflasyon farkı dahil yüzde 3.9 oranında zammı uygun gördüğünü, bunun da en düşük derecedeki memura 30 YTL olarak yansıdığını belirten dönem sözcüsü Fatmagül Aydın, “Bu zam, günlük 2 simit parası olarak yansımıştır. 2008 yılı başından bu yana ayçiçek yağına yüzde 48, elektriğe yüzde 44, bakliyat ürünlerine yüzde 52, ekmeğe yüzde 26, mazota yüzde 25 oranında zam geldi. TÜİK'in açıkladığı yüzde 6'lık enflasyon üzerinden zam yapmak, kamu emekçileriyle dalga geçmektedir” dedi. Eylemin ardından memurlar dağıldı.

En düşük memur maaşı 4 Bin 483 lira, bu ay itibarıyla yani artışla birlikte 4 Bin 669 liraya çıkacak. En düşük memur emekli aylığı da 2523 lira ve artışla birlikte 2623 liraya yükselmiş olacak.

Emekilik yaşı gelmesine rağmen memurların niçin emekliye ayrılmayarak çalışmaya devam ettiklerini de böylece anlamış oluruz. Emekliye ayrılınca aldığı maaş önemli ölçüde düşecek bu yüzden de sonuna kadar çalışmakta karar kılıyorlar.

“Memur maaşları dışında aile ve çocuk yardımı, doğum, ölüm, evlenme yardımı, tazminat ve yemek gibi ödemeleri de artacak” denildi ancak yeni çıkarılan bir yasa ile yemek ödemelerini artırmak yerine kısıtlama getirildi.

Memurlar verilen maaşlarla geçinemediklerini ileri sürerek Bordrolarını yakarken, SGK ve Bağ-Kur emeklileri kaderlerine boyun eğmiş durumdalar. Ne sesleri çıkıyor, ne sedaları…

2000 yılından önce emekli olanlara yapılan intibak düzenlemesi bile 2000 yılından sonra emekli olanlara halen yapılmadı.

2000 yılı öncesi ile 2000 sonrası emeklilerin aylıkları arasında ortalama 300 lira fark söz konusu. Emeklilerin her şeyin ateş pahası olduğu günümüzde aldıkları maaşlar kira ve faturaları ancak karşılıyor.

Artık evin diğer ihtiyaçlarını karşılamaları ve sosyal bir yaşantı sürdürmeleri imkansız hale geldi.Türkiye ekonomisinin 17 yılda nereden nereye geldiği ve nasıl büyüdüğünden söz edilirken, dar gelirlilerin ne kadar küçüldüğünden hiç bahseden yok.

DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 2.067 TL, YOKSULLUK SINIRI 6.733 TL.

Şimdi bu rakamlarla en basitinden SGK ve Bağ-Kur emekli maaşlarının kıyaslamasını yapacak olursak durumlarının ne kadar vahim olduğunu da görmüş oluruz.

Tüm bunları yazarken aklıma Kıraç’ın söylediği şarkı geldi:

Eşeği saldım çayıra

Otlaya karnın doyura

Gördüğü düşü hayra

Yoranın da avradını

Emekliyi düşünen olmadığına göre eğer tutarsa biz yine de dua edelim. ALLAH EMEKLİNİN YARDIMCISI OLDUN, ZOR BU DEVİRDE GEÇİNMELERİ ZOR…

Yazarın Diğer Yazıları