MUSTAFA AYDOĞAN

ÇOK DOĞRU BİR KARAR

MUSTAFA AYDOĞAN

Nihayet Kayserimizde iki dönem birden Belediye Başkanlığı yapan ve büyük hizmetleri geçen merhum Niyazi Bahçecioğlu’nu hatırladık.Büyükşehir Belediyesi Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu  bu ay yaptığı toplantıda 1973 ve 1980 yılları arasında,daha sonra da 1989-1994 yılları arasında Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan merhum Niyazi Bahçecioğlu’nun ismini Uğurevler Mahallesi’ndeki 18.Caddeye vermeyi kararlaştırdı. Bahçecioğlu’nun ismi bundan böyle bu bulvarda yaşayacak.

Yine Türk- İslam alimlerinden Hacı Bektaşi Veli’nin ismi de Tacettin mahallesi’nde bulunan bir Bulvara verildi.

Aslında geç alınan bir karar olmasına rağmen, geç de olsa Niyazi Bahçecioğlu’nun isminin yaşatılacak olması sevindirici.

Merhum Niyazi Bahçecioğlu’nun ilk dönemini her ne kadar iyi bilsem de, ikinci başkanlık dönemini çok daha iyi bilirim. Çünkü o dönem Kayseri Olay Gazetesinde görev yapıyordum.

Özellikle Sivas Caddesi onun döneminde düzgün binalarla güzel bir görüntü oluşturmuştu. O da kat ittifakından dolayı. Binaların hepsi aynı boyda, kat sayısı aynı idi. Şimdiki gibi yan, yana olan binaların birisi 10 katlı, bir diğeri 15 katlı değildi. Hala da izleri mevcut.

Bahçecioğlu’nun başkanlık yaptığı dönemlerde Kayserispor’a karşı ne kadar duyarlı olduğunu o zamanlar bilmeyen yoktu.

Niyazi Bahçecioğlu’nun 1980 yılında Belediye Başkanlığının sona  1984-1989 yılları arasında Büyükşehir Belediye Başkanı olan Hüsamettin Çetinbulut, Bahçecioğlu’nun tam tersine Kayserispor’a hiç mi hiç sahip çıkmadı. Çetinbulut zamanında Kayserispor önce 1.lig’den 2.lig’e,oradan da 3.lig’e kadar düştü.

O dönem 1.lig, şimdiki süper lig’di.

Niyazi Bahçecioğlu’nun 1989’da yeniden belediye başkanlığını kazanmasının en önemli etkenlerinden birisi Kayserispor  oldu. Bahçecioğlu seçim gezilerinde Kayserispor’u yeniden 1.lig’e çıkaracağının sözünü verdi. Seçildikten sonra de yaptığı gerçekten flaş transferlerle Kayserispor önce 2.lig’e,2.lig’den de 1.lig’e çıktı. Kayserispor’un maddi açıdan rahatlaması için terminal otobüs giriş ücretlerinden alınan paranın bir kısmı ve Kayserispor’a verildi. Hatta su gelirlerinden de Kayserispor’a  kaynak aktarıldı. Onun zamanında yapılan İnönü Parkı büyüklüğünde bir park daha yapan başka başkana rastlayamayız.

Kayseri’ye rahmetli Osman Kavuncu’dan sonra en büyük hizmetleri dokunan başkanlardan birisi Niyazi Bahçecioğlu’dur.

Rahmetli Başkan Mehmet Çalık, mahallelerde tapulu, tapusuz tüm müstakil evleri “gecekondu” diye sürekli dozer ve kepçelerle yıktırırken, Niyazi Bahçecioğlu, “Ben hiçbir evi yıktırmayacağım, tapusu olmayanlara da tapularını vereceğim” dedi. Bu verdiği sözleri de başkan seçilince tuttu. Mahalle sakinleri de her gün korkulu rüya görmekten kurtuldular.

Onca yıl Belediye Başkanlığı yapmasına rağmen öldüğünde bir mezar yeri dahi yoktu. Ben Bahçecioğlu’nu rahmet ve minnetle anıyorum. Nur içinde yatsın.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Memduh Büyükkılıç ve Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu’na da teşekkür ediyorum. Kayserimiz Niyazi Bahçecioğlu’na olan vefa borcunu geç de olsa yerine getirmiş oldu. Son günlerde, hatta son yıllarda bir Kayserili olarak en çok sevindiğim alınan çok doğru bir karar. Teklif edenlere de, kabul edenlere de teşekkür ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları