Hamdi Altuntaş

Seçimleri kimler kazandı, kimler kaybetti?

Hamdi Altuntaş

Her seçim gibi hem Cumhurbaşkanı seçiminin hem de milletvekili seçimlerinin elbette kazananları ve kaybedenleri var.
Birileri bu seçimler sonrası tarih yazma şansına sahip oldular, birileri de tarih olmak üzereler. 
Cumhurbaşkanı seçimi henüz bitmedi diyenler olabilir; ama bana göre bitti. 28 Mayıs’ta yapılacak olan 2. Tur seçimlerinde 4,5 puanlık fark en az ikiye katlanarak 9 puana çıkar ve Cumhurbaşkanı seçilir.  
•    Çünkü, mecliste çoğunluğu Cumhur ittifakına veren millet, Cumhurbaşkanı seçimlerinde ters köşe yapıp da istikrarsızlığa yol açmayı düşünmez. 
•    Çünkü, adayların aldıkları oylara göre hazırlanmış Türkiye haritası görselindeki HDP oylarının sebep olduğu terörü destekleyenlerle kol kola görüntüsü rahatsızlık yaratmıştır. 
•    Çünkü, ikinci tura girmeyecek olan Sinan Oğan’ın aldığı oyların büyük çoğunluğu milliyetçi oylardır ve yeni adresi kahır ekseriyetle Cumhurbaşkanı Erdoğan olacaktır. 
                                                   ***
Kazananlar ve kaybedenler konusuna gelince. Seçimlerin kesin bir şekilde kazananları ve kaybedenleri olduğu gibi durumu muallak olan ve bugünlerde yapacakları hamle ile kaybedenler listesinden çıkma ihtimali bulunanlar da var. 
SEÇİMLERİN KAYBEDENLERİ
1-    Kemal Kılıçdaroğlu: Tarihimizin en ağır felaketlerinden birisini yaşamış olmamıza ve deprem felaketinin özellikle ilk günlerinde çok ciddi yanlışlar yapılmasına rağmen seçimi kazanamıyorsanız mağlupsunuz. Aleni bir ekonomik krize rağmen insanların çoğunluğunu yanınıza çekemiyorsanız mağlupsunuz. Her iki adayın taraftarları bir yana, ehven-i şer düşüncesiyle oy verenler daha ağır şer olarak sizi görüyorsa mağlupsunuz. Yanı başınızdakiler bile “Bir başkası çıksa kazanırdı” diye düşünüyorsa mağlupsunuz. Tüm bu düşünceler ışığında diyorum ki, 14 Mayıs değilse bile 28 Mayıs Sayın Kemal Kılıçdaroğlu için istese de istemese de artık son seçim olmuştur. 
2-    FOX TV: Seçim sonuçlarını ağırlıklı olarak NTV ve CNN Türk’ten takip ettim. Anadolu Ajansı-ANKA Ajansı tartışmaları nedeniyle de ANKA’nın verilerini görmek için ara sıra FOX TV’ye geçtim. Senelerce bu işi yapmış, defalarca seçim gecesi programlar yönetmiş bir televizyon programcısı gözüyle diyorum ki hayatımda bu kadar berbat bir yayıncılık görmedim. Murat Yetkin ve Nevşin Mengü’yü tanıyorum. Sanırım katılanlardan birisi de Ankara temsilcileri idi, diğerlerini hiç bilmiyorum. Sunucular da çok kötüydü yorumcular da. Muhalif bir duruş olabilir. Hatta ülkemizde ciddi anlamda muhalif duruşa ihtiyaç olduğunu da düşünüyorum; ancak burada yapılan muhalif bir bakış açısının görüntüsü değildi. Bilerek mi yoksa bilmeden mi yaptılar emin değilim; ama ülkemize zarar veren bir yaklaşım içindelerdi. 
3-    Meral Akşener: “Seçilebilecek Aday” çıkışından geri adım atması kaybedenler arasına girmesine neden oldu diye düşünüyorum. Her fırsatta yaptığı “Başbakan olacağım” vurgusuna çok uzak kalması, teröre destek veren partiyle Sayın Kılıçdaroğlu’nun seçilmesine yönelik aynı hedefi taşıması, milletvekili listelerindeki büyük hatalar ve FETÖ’nün desteğini alıyor gözükmesi bu sonucu ortaya çıkardı. 
SEÇİMLERİN KAZANANLARI
1-    Recep Tayyip Erdoğan: 2002 yılından bu yana iktidarda olmasına ve iktidar yıpranmışlığının yanında depremler ve ekonomik krizden dolayı da extra yıpranmasına rağmen hala iktidar için en kuvvetli aday olması bir başarıdır.
2-    Sinan Oğan: istisnalar hariç bu kadar oy alacağını kimse tahmin etmiyordu. Elbette bu oya ulaşmasında Sayın Muharrem İnce’nin çekilmesi de etkili olmuştur. İkinci tur seçimleri öncesi ortaya koyacağı tavır Sinan Oğan’ı gelecekte çok daha etkili bir siyasetçi haline getirebilir. 
4-    Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Temel Karamollaoğlu ve Gültekin Uysal: Sanırım bu isimleri kazananlar içinde görmem ve göstermem şaşırtıcı olmuştur; ancak tahmini oylarıyla çıkardıkları milletvekili sayıları çok büyük bir başarıdır. CHP’nin milletvekili seçimlerinde aldığı oy yaklaşık %25,3. 2018 seçimlerindeki oyu %22,6 idi. İktidarın oyu azalırken ana muhalefetin oyu artar. AK Parti’nin milletvekili seçimlerindeki oyu azaldığına göre CHP’ninki artmıştır diye düşünebiliriz. Böyle düşünürsek mesele Nasrettin Hoca’nın kedi hikayesine döner. Kedi buysa ciğer nerde, ciğer buysa kedi nerede? CHP oyunu hiç artırmadı diye düşünerek aradaki 2,8’i 4 partiye paylaştıralım. “4 partinin aldığını Yeniden Refah Partisi tek başına aldı. Başarı nerde” diye düşünüyorsanız işte başarı da tam burada. Yeniden Refah Partisi %2,8 ile 5 milletvekili çıkardı. 4 partinin 2,8’i ise Deva Partisi’ne 15 milletvekili, Saadet Partisi’ne 9 milletvekili, Gelecek Partisi’ne 10 milletvekili, Demokrat Parti’ye de 3 milletvekili kazandırdı. 2,8 ile 37 milletvekili çıkarmak tarihi bir başarıdır. 
                                                                   ***
SİNAN OĞAN’I KAYSERİ NEDEN SEVDİ?
Kahır ekseriyet tarafından seçimlerin kazananları arasında gösterilen Sinan Oğan en fazla oyu %11,9 ile Iğdır’dan aldı. Normal, çünkü memleketi. Oğan’a en yüksek oyu veren ikinci il ise % 8,8 ile Kayseri oldu.  Sayın Oğan, Kocasinan’da %9,23, Melikgazi’de %9,28, Talas’ta ise %10,62 oy aldı.  Kayseri’de her 10 seçmenden 1 tanesinin oyunu almak için farklı bir bağ kurmak lazım. Üstelik, Sinan Oğan’ı destekleyen ATA ittifakı %3,3’te kalmışken bu oya ulaşılıyorsa iyi okumak gerekir. Kanaatin ne derseniz? Yerim kalmadı derim. Bir sonraki yazıda hem bu konudaki düşüncelerimi paylaşmak hem de yeni seçilen Kayseri milletvekilleri ile emekli oldular diye görülen önceki dönem milletvekillerimizle ilgili görüşlerimi aktarmak istiyorum. Sağlıcakla kalın…   
 

Yazarın Diğer Yazıları