Hamdi Altuntaş

Dubai Ticaret Merkezi'nin Kayseri'ye zararı ne kadar?

Hamdi Altuntaş

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi; Türkiye İhracatçılar Meclisi ile iş birliği yaparak Ticaret Bakanlığı’nın desteği ile 2020 yılında Dubai Türkiye Ticaret Merkezi’ni açtı. 
Sadece Dubai’deki otellerin mobilya, yatak ve diğer ihtiyaçları karşılansa bile çok ciddi bir ticaret söz konusu diye düşünülüyordu.   

Pandemi, dünya ticaretini etkileyince ve üstüne bir de Birleşik Arap Emirlikleri ile bozulan ilişkiler eklenince projeden istenilen verim elde edilemedi. 
İşte bu aşamada Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde Dubai ile ilgili yoğun bir dezenformasyon çalışması başlatıldı. Dönemin Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan’ın görevden alınması planlanmış, alt yapısı oluşturulmaya çalışılıyordu. Sanayicinin gözünden düşürülmesi için Dubai çok iyi kullanıldı. OSB’nin çok ciddi zarara sokulduğu her fırsatta dile getirildi. 

Geçmişi daha fazla anlatacak değilim. Nihayette, Kayseri OSB’de yönetim bir şekilde değiştirildi ve yeni yönetim Dubai defterinin zararla kapatılmasına karar verdi. Aslında, yönetim değişince etkili siyasetçilerimizden birisi Kayseri OSB’yi ziyaret etti. Ziyaretinde, Dubai’de yabancıların fonlarını yöneten bir arkadaşının uyarısını dile getirdi. Kayseri OSB’deki tartışmalara girmek istemediğini; ancak Dubai konusunun bir kez daha düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Dubai’yi çok iyi bilen fon yöneticisi “Kayserililer Dubai Türkiye Ticaret Merkezi’ni kapatmasınlar, aksine yapabiliyorlarsa daha da büyütsünler” demişti. 
Bu görüş dikkate dahi alınmadı. 
Bakanlığın önemli bir bürokratı ile birkaç ay önce Dubai’yi konuştum.
“Sizce nasıl yapılmalıydı” dedim. 
“Dubai, Türkiye için çok önemli bir yatırım olabilirdi” cevabını aldım. 
Kesinlikle olabilirdi. Bugün pandemi gibi dünyanın her yerinde ticareti etkileyen bir vaka yok. Bugün Birleşik Arap Emirlikleri ile 50,7 milyar dolar gibi rekor anlaşmaları yapan konumdayız. Dubai, belki de dünyadaki en önemli ticaret partnerimiz oldu; ama bu partnerle biz çalışmıyoruz. 
Dubai Türkiye Ticaret Merkezi’nin açılması nedeniyle OSB’ye zararı ile ilgili hesaplamalar yapılıyor. 
Bence, kapatılması nedeniyle Kayseri OSB’nin ne kadar zarar ettiğiyle ilgili de hesaplamalar yapılmalı. Hatta Kayseri sanayicisinin, dolayısıyla Kayseri ve ülkemizin zararı da ortaya konmalı… 
 

Yazarın Diğer Yazıları